Les pimes s’encaminen cap a la Direcció per Propòsit amb el Programa RSE.Pime

Les pimes s’encaminen cap a la Direcció per Propòsit amb el Programa RSE.Pime

 • Més de 250 pimes catalanes han rebut formació i acompanyament en responsabilitat social després d’aquesta desena edició de l’RSE.Pime de Respon.cat.
 • El Programa RSE.Pime permet que les petites i mitjanes empreses treballin el concepte de propòsit, posin en valor les seves bones pràctiques i tracin un pla d’acció per a continuar avançant en aquesta direcció.

Fotos de l’acte

Enllaç a l’àlbum a Flickr

Vídeo de l’RSE.Pime 2023-2024

Enllaç al vídeo complet a YouTube, amb introducció, testimonis de l’edició d’enguany i, al final, un resum de l’acte trobada de les pimes de totes les edicions.

 

Hub Social de Barcelona, dc. 12 de juny.

Les pimes no són alienes al gran canvi que s’està produint en el món empresarial. Cada vegada són més conscients que la seva viabilitat econòmica i els resultats depenen de la innovació, el talent o les aliances, però que difícilment aconseguiran l’excel·lència si no desenvolupen un sentit de propòsit més elevat.

Avui la societat espera de les empreses alguna més que oferir qualitat i crear llocs de treball, sinó que les empreses han de ser un actor de transformació social que contribueixi al bé de la humanitat, com es va proclamar en el Manifest per una Economia amb Propòsit.

En aquesta tendència, les petites i mitjanes empreses no volen quedar-se enrere i poden aprofitar el seu sentit de proximitat per incidir de manera més directa i immediata i guanyar la confiança de la societat.

Aquestes reflexions surten de la trobada de pimes participants de totes les edicions del Programa RSE.Pime, que ha tingut lloc aquest dimecres al Hub Social de Barcelona. En aquest acte s’ha reconegut 17 noves pimes, que se sumen a les que han passat anteriorment per aquest programa pioner a Catalunya, que ja són 253.

Aquest acte ha suposat la cloenda de l’edició 2023-2024 i alhora el llançament de la nova edició, que obrirà inscripcions al setembre i s’iniciarà al gener amb un format renovat.

El Programa RSE.Pime està promogut per l’associació empresarial Respon.cat amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya.

Josep Maria Canyelles i Pastó ha liderat una dinàmica sobre el propòsit empresarial en la qual les empreses participants han fet evolucionar les seves missions cap al triple impacte. El coordinador de Respon.cat ha situat en primer lloc l’RSE i el propòsit com a factor de competitivitat empresarial però ha remarcat que tenir una declaració de propòsit pot ser blanqueig si no va acompanyada de les accions per generar l’impacte corresponent. Canyelles ha vaticinat que anem cap a un model trifàsic, amb empreses que ofereixen qualitat, altres que poden ser més mediocres i, desmarcant-se per dalt, les que a més de l’excel·lència tenen un sentit de propòsit per contribuir a fer un món millor, que els dona una major legitimitat i capacitat de generar complicitat.

Marcos González Morales, vocal de la junta directiva de Respon.cat i president de Corresponsables

Marcos González Morales, vocal de la junta directiva de Respon.cat i president de Corresponsables, ha donat la benvinguda a l’acte i ha destacat el fet que aquest consisteixi a una trobada de les empreses participants al Programa RSE.Pime, no només les d’aquesta edició sinó també les de totes les edicions anteriors.

Josep Maria Canyelles i Pastó, Anna Fornt Baldrich, Joan Romero i Circuns,

Anna Fornt Baldrich, vicepresidenta de Respon.cat i directora general de Grup Efebé, ha agraït el suport que el Programa RSE.Pime rep de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç. Fornt ha subratllat la importància que les empreses tinguin una mirada cap endins, per assegurar el bon funcionament, i cap enfora, per millorar els impactes que generen tenint en compte les persones, l’entorn, la comunitat… El retorn de les bones pràctiques està assegurat.

Joan Romero i Circuns, director executiu d’ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya, ha destacat que Catalunya ha de recuperar teixit industrial però que ha de ser una indústria sostenible, entenent que la sostenibilitat inclou la viabilitat. Però amb això encara no n’hi ha prou, ja que el govern prioritza les empreses d’impacte. Ha agraït el paper de Respon.cat amb accions com l’RSE.Pime, que rep el suport de la Generalitat perquè és un instrument que afavoreix que moltes pimes comencin a gestionar la seva RSE amb sentit de propòsit com a element competitiu i enfortidor del teixit empresarial. El paper de les petites i mitjanes empreses és fonamental per generar impacte positiu i des del govern es vol donar suport a les organitzacions que tenen en compte la creació de valor més enllà del rendiment econòmic.

Durant l’acte, tres de les empreses de l’RSE.Pime 2022-2023 han participat en una taula rodona, moderada per Mercè Casals Martínez, on s’han destacat algunes de les seves bones pràctiques i reptes de futur.

Marta Romaguera Colom, Mercè Casals Martínez, Enric Nebot Teixidó, Lluïsa Jo Garrós

Enric Nebot Teixidó, director d’Expansió d’ICDQ Group, ha explicat que les Administracions han de vetllar per marcs de referència clars, transparents i ètics per a l’RSE perquè cal limitar que es puguin dir certes coses. Ha considerat que encara molt allunyats del que ha de ser una RSE amb propòsit com també passa amb la clientela.

Lluïsa Jo Garrós, HSE Manager & Special Projects d’ARaymond Tecniacero, ha comentat quines són les habilitats que ha de tenir un líder empresarial per aconseguir l’èxit de la seva companyia. També ha reflexionat sobre el pes de la intel·ligència emocional en aquest lideratge empresarial.

Marta Romaguera Colom, consellera delegada i cap del dept. Jurídic d’RM Assessors, ha explicat com l’RSE.Pime els ha ajudat a posar ordre quant a responsabilitat social en l’empresa. Ha destacat que el lideratge és un element central per fer arribar l’RSE a totes les persones de l’empresa i que cal una intel·ligència emocional, que és bàsica per a un lideratge responsable.

Publicació dels 17 casos

S’han publicat les fitxes de bones pràctiques de les disset empreses participants, que estan enllaçades al llibret, i que també es poden trobar al web de Respon.cat.

Les empreses participants en l’edició 2023-24 del Programa RSE.Pime són les següents, amb enllaç a cada fitxa particular:

 1. acidH
 2. AKO Group
 3. ARaymond Tecniacero
 4. Artigas Comunicació
 5. Basecamps
 6. Càmping Bassegoda Park
 7. Consell Empresarial d’Osona (CEDO)
 8. Comangau Immobiliària
 9. Cygyc Biocon
 10. Grup Saltó
 11. Hort del Silenci
 12. ICDQ Institut de Certificació
 13. LaMagnètica
 14. Nou Patufet
 15. Industrias Ramon Soler
 16. RM Assessors
 17. Tandem HSE

Es pot ampliar la informació de cada pime al web de l’edició d’enguany.

About author

Us podria interessar també

Sense categoria

[Vídeo] Voleu saber com aprofundir en la gestió ambiental amb un programa de col·laboració?

El proper 2 de març tindrà lloc la Jornada de Transferència de bones pràctiques d’RSE amb empreses de referència que incorporen la Responsabilitat Social en la gestió estratègica. Les persones assistents podran participar

Últimes notícies

[Vídeo] Anudal Industrial ha respost a la crisi amb corresponsabilitat, transparència i rigor amb tots els grups d’interès

Amb la voluntat de mostrar com responen les empreses compromeses davant la crisi del coronavirus, Respon.cat ha elaborat un recull de vídeos amb propostes, bones pràctiques, crides o altres iniciatives

Sense categoria

En el Dia Mundial de la Salut Mental, sabies que…

Sabies que 1 de cada 4 persones tindrem un problema de salut mental al llarg de la nostra vida? Sabies que, segons les previsions de l’Organització Mundial de la Salut