Per lluitar contra el “greenwashing” i el “socialwashing” caldran moltes persones expertes capacitades en sostenibilitat
La jornada estat plena de sessions tècniques amb informació molt interessant i actualitzada sobre el retiment de comptes i les obligacions normatives europees.
Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona i president d’Honor de Respon.cat, ha pronunciat la ponència inaugural del congrés.
L’última de les sessions ha estat més aplicada a partir de com les empreses incorporen aquests aspectes ASG. La taula ha estat integrada per tres empreses membres de Respon.cat: Mercè Mullor, de Mullor SA, Míriam Porres, de Sorigué, i Mireia Hernán, d’Aigües de Barcelona, a més del coordinador de Respon.cat, Josep Maria Canyelles.
Cada empresa ha explicat la manera com desenvolupen el seu compromís i com porten a terme la gestió de la seva responsabilitat social. En el cas de Canyelles, la seva intervenció ha versat sobre la innovació que suposa gestionar l’empresa a partir d’un propòsit. Canyelles ha explicat els motius pels quals cada cop més empreses elaboren un propòsit i el tenen com a màxima declaració corporativa, així com algunes pistes sobre com es gestiona i els riscos que cal tenir en compte.
Finalment, s’ha fet referència al Manifest per una Economia amb Propòsit, promogut per Respon.cat conjuntament amb les organitzacions empresarials i professionals més importants, com ara els col·legis d’Economistes i d’Auditors, i on s’hi han adherit empreses com les presents a la taula rodona.
L’obligació de reportar la sostenibilitat pel que fa als impactes ambiental, social i de governança pot afavorir un augment del blanqueig ambiental i social, en anglès greenwashing i socialwashing. Les 2.000 empreses espanyoles afectades són les que compleixen dos d’aquests tres factors: tenir més de 250 treballadors, una facturació superior a 40 milions d’euros o actius superiors a 20 milions d’euros.
Per contra, el repte és oferir informes d’alt valor afegit, basats en unes pràctiques reals, i a partir d’una planificació i sistematització. Des de Respon.cat s’ha afegit que per damunt d’aquesta necessària sistematització convé avançar cap a un model de gestió del propòsit, amb lideratge, per garantir unes bases més robustes del compromís.
El II Congrés Català de Sostenibilitat ha estat organitzat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya i el Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya i ha tingut lloc al Campus de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). També han intervingut a la inauguració i cloenda la directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, Mireia Boya; i Àngels Fitó, rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Us podria interessar també
Els curs de Responsabilitat Social organitzat per Respon.cat es desenvolupa amb gran èxit
Els curs de Responsabilitat Social organitzat per Respon.cat es desenvolupa amb gran èxit d’assistència i amb unes valoracions molt positives. Les session son dinamitzades per empreses membres que comparteixen el
Nou impuls al Propòsit empresarial per part de les organitzacions empresarials catalanes
El Consell social de Respon.cat, ampliat amb totes les organitzacions promotores del Manifest, per reprendre el foment del propòsit empresarial. Es faran nous esdeveniments conjunts per millorar la sensibilització sobre
[Vídeo] Mercadona pren mesures davant la crisi del coronavirus
Amb la voluntat de mostrar com responen les empreses compromeses davant la crisi del coronavirus, Respon.cat ha elaborat un recull de vídeos amb propostes, bones pràctiques, crides o altres iniciatives que