Cada vegada més pimes comprenen que la seva competitivitat depèn de tenir un sentit de propòsit que marqui la diferència

Ja són més de 150 les pimes preparades per abordar la competitivitat responsable gràcies al seu pas pel Programa RSE.Pime 

  • Més de 150 pimes aposten per una gestió responsable després d’aquesta vuitena edició de l’RSE.Pime.
  • L’RSE.Pime és una gran oportunitat per a les empreses per desenvolupar el seu sentit del propòsit.

Una gran majoria d’empreses ja comprenen que ja no es poden orientar únicament al benefici econòmic sinó que han de saber generar confiança a la societat a partir d’un sentit de propòsit empresarial. I les empreses petites i mitjanes, a causa de tenir majoritàriament una propietat familiar o limitada, i una major agilitat, són les primeres a avançar cap a aquest model de futur.

Aquesta ha estat una de les principals conclusions que s’ha expressat a l’acte del Programa RSE.Pime, on s’ha reconegut 15 noves pimes, que se sumen a les que han passat anteriorment per aquest programa pioner a Catalunya, i que ja són més de 150.

L’acte, que ha tingut lloc aquest dilluns 20 de juny en un espai emblemàtic com la Casa Llotja de Mar, ha suposat la cloenda de l’edició 2021-2022 i alhora el llançament de la nova edició, amb la convocatòria oberta fins al 21 de juliol. El Programa RSE.Pime està promogut per l’associació empresarial Respon.cat amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya.

Una vegada més, s’ha posat en relleu el paper compromès de tantes pimes catalanes que fan d’una gestió responsable el seu model d’empresa, i que cada cop més aposten per desenvolupar un sentit de propòsit a partir de la gestió de la seva responsabilitat cap a la societat. Tal com ha destacat Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, la societat està valorant cada cop més el paper social de les empreses i la seva capacitat per contribuir a fer un món millor, i les pimes no poden quedar al marge d’aquest moviment per elevar la responsabilitat social cap a un sentit de propòsit superior. Per això, aposten per crear valor compartit, valor econòmic i valor social.

L’acte s’ha iniciat amb la ponència inspiradora de Clara Brull, fundadora i CEO del Grup CBS Quality i Opositar és Fàcil, una emprenedora apassionada, visionària i enamorada de les TIC, la creació d’empreses i l’estadística. Brull ha afirmat que més enllà del que ensenyen les escoles de negoci, el que marca la diferència és el perquè fem les coses, i aquest perquè és el propòsit: el motor que ens fa llevar-nos cada matí i posar tot el nostre esperit en el que fem. L’emprenedora ha sorprès el públic assistent amb un joc de paraules amb el les lletres del mot “propòsit”. Ha donat a cada lletra un sentit alineat amb algun element d’RSE acabant amb la T i afirmant amb  contundència que “la T final de la paraula propòsit és la mateixa T inicial de tots i totes, perquè tots i totes tenim un paper fonamental per construir un món millor.”

Vegeu el vídeo

Mercè Mullor, presidenta de Respon.cat i consellera delegada del Grup Mullor Facility Services, ha agraït el suport que rep el Programa RSE.Pime de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç. Mullor ha volgut felicitar les quinze empreses participants per l’aposta que han fet i encoratjar el teixit empresarial a sumar-se a aquest model, ja que cada vegada més la societat exigeix empreses amb propòsit que aportin valor a la societat. La presidenta ha subratllat el potencial que tenen les pimes per ser motor de canvi ja que suposen un gruix molt important del teixit empresarial del nostre país.

Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, ha subratllat la importancia de l’RSE.Pime perquè és un instrument que aporta eines de gestió financera i de gestió de recursos per incorporar l’RSE en el dia a dia de les pimes, que representen el 99% d’empreses de Catalunya. El paper de les petites i mitjanes empreses és fonamental per generar impacte positiu i des del govern es vol donar suport a les organitzacions que tenen en compte la creació de valor més enllà del rendiment econòmic. Castellanos creu fermament que programes com l’RSE.Pime ha de ser un referent de país perquè les pimes es puguin apropar i conèixer en profunditat com gestionar de manera responsable i amb criteris de sostenibilitat.

Narcís Bosch, director gerent del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, també s’ha sumat a les felicitacions a les quinze empreses participants, recordant que van apostar des de l’inici per l’RSE.Pime perquè estan convençuts que és l’instrument que dona eines i recursos a les pimes per poder fer un salt qualitatiu de la gestió de la seva responsabilitat social. Bosch ha afirmat que s’ha de treballar des de tots els àmbits per construir un món més just i sostenible, i les pimes han de ser palanca de canvi i han de disposar d’eines per fer-ho. L’RSE.Pime és una d’aquestes eines.

En el transcurs de l’acte, tres de les empreses de l’RSE.Pime 2021-2022 han participat en una conversa informal on s’han destacat algunes de les seves bones pràctiques i reptes de futur. Patrícia Guardiola, d’Asemon Consultors Laborals, ha fet una crida a les pimes perquè siguin valentes afirmant que “les pimes som la majoria del teixit empresarial d’aquest país, tenim un potencial immens de provocar canvis i ens ho hem de creure”. Dolors Rallo, de Manvert, ha comparat l’RSE a “una odissea fantàstica que ens portarà a un lloc meravellós, i cal lluitar perquè així sigui, cada dia i en cada activitat i operació que es duu a terme des de les organitzacions”. Paco Blai, d’Intarex, ha destacat la fortalesa que dona una gestió basada en la responsabilitat social, afirmant que “les empreses compromeses estan més obertes a col·laborar i aliar-se per poder fer coses que només estan a l’abast de les grans”.

Publicació dels 15 casos

Les fitxes de Bones Pràctiques en RSE de les empreses participants en l’RSE.Pime 2021-2022 són les següents:

  1. Asemon Consultors Laborals S.L.
  2. Assenur
  3. BioPharma Synergies, S.L
  4. Biovert, S.L.
  5. Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona
  6. El Equipo Creativo Arquitectura Interior S.L.
  7. Fundacio Ared
  8. Grafix Gestió Informàtica, S.L.
  9. Intarex, S.L.
  10. Intracon Marketing Solutions
  11. Lékué
  12. MgComunicació (GLEYAL&more S.L.)
  13. Organic Cotton Colours
  14. Tandem Company, S.A
  15. Unió Empresarial de l’Anoia

Convocatòria oberta edició 2022-2023

A més, durant l’acte s’ha donat a conèixer la nova edició del Programa RSE.Pime, amb el termini de divendres 21 de juliol per sol·licitar-hi la participació.

Respon.cat

Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, és una associació que agrupa més d’un centenar d’empreses compromeses amb el progrés de la seva RSE i fer de Catalunya un territori socialment responsable. de sectors i dimensions molt diverses. Es va constituir el 2014 amb la voluntat de ser l’organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya. Disposa de grups de treball, espais d’aprenentatge i de cocreació per a les empreses membres, i organitza anualment els Premis Respon.cat i el programa d’acompanyament RSE.Pime.

Fotos de l’acte: https://photos.app.goo.gl/JLRZQvYZxSnKtj

Us podeu adreçar per demanar més informació a:

Marta Ribera comunicacio@respon.cat

Josep Maria Canyelles coordinacio@respon.cat

 

Us podria interessar també

Els consells assessors europeus de desenvolupament sostenible recomana escurçar les cadenes de valor com a aprenentatge de la crisi sanitaria

El Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible (CADS), dirigit per Arnau Queralt, membre del Consell Acadèmic de Respon.cat, fa una crida a superar els efectes de la COVID-19 mitjançant les polítiques de sostenibilitat. La

Feliç i reponsable Diada de Sant Jordi

La Diada de Sant Jordi ha estat declarada Festa Nacional de Catalunya per la Generalitat. Aquesta Diada se celebra el 23 d’abril amb el Dia del Llibre i la Fira de

Us convidem a la Jornada de Transferència de Bones pràctiques de les empreses guanyadores dels Premis Respon.cat 2022

Sessió plenària Benvinguda institucional Rafel Oncins Pujol, president de Respon.cat i director d’RSC de Plusfresc. Narcís Bosch Andreu, director gerent del Consell de Cambres de Catalunya. Ponència inspiradora a càrrec