La Jornada de Transferència aglutina una marató de tallers debat per compartir coneixement i experiències en responsabilitat social

  • La sisena edició de la Jornada de Transferència de Bones pràctiques d’RSE es consolida amb un creixent interès d’un teixit empresarial cada vegada més compromès.
  • Enguany ha estat una marató de tallers debat que s’han convertit en espais d’intercanvi d’experiències i coneixement compartit.
  • En format virtual, hem gaudit de la ponència inspiradora de Roser Fernández, presidenta de La Unió Catalana d’Hospitals sobre “Transformar per crear valor compartit”

La sisena edició de la Jornada de Transferència de Bones Pràctiques de les empreses guanyadores dels Premis Respon.cat, celebrada aquest dijous, ha posat de manifest que creix l’interès per compartir bones pràctiques en els diversos vectors de la responsabilitat social i sobretot per vincular l’enfocament d’RSE a l’estratègia corporativa i al propòsit empresarial.

Les empreses participants, cada vegada més nombroses, han fet d’aquest espai un moment de coneixement compartit i d’intercanvi d’experiències. La jornada s’ha composat de dues parts, una sessió plenària matinal i una marató de tallers debat sobre bones pràctiques en RSE cada hora en punt durant tot el dia.

La sessió plenària ha comptat amb la ponència inspiradora de Roser Fernández, directora general de la Unió Catalana d’Hospitals, “Transformar per crear valor compartit“, una xerrada per activar el nostre pensament crític des de la pràctica reflexiva. Fernández ha presentat l’estratègia d’RSE de la Unió i el treball d’alineament amb els ODS que han desenvolupat, concloent amb una afirmació contundent “això va de creure-hi! Perquè hi ha d’haver convenciment, ha de formar part del propòsit i de la cultura empresarial, i s’ha d’aplicar amb coherència perquè serveixi per construir organitzacions sòlides que generen impacte positiu”.
Vegeu vídeo

El vicepresident de Respon.cat i responsable d’RSE de Plusfresc, Rafel Oncins, ha obert la jornada destacant que aquesta jornada respon a l’essència de Respon.cat, ja que volem ser referents en transmetre la gestió responsable de les organitzacions com una manera de fer empresa al nostre país. Oncins ha felicitat les empreses premiades i ha convidat les persones assistents a aprofitar aquest espai d’intercanvi d’experiències amb empreses referents en la gestió de la responsabilitat social.

Narcís Bosch, gerent del Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya, ha encoratjat les empreses premiades per la contribució que fan en construir un teixit empresarial compromès amb la gestió responsable. Bosch ha volgut destacar l’alt nivell de les empreses premiades amb projectes innovadors que cerquen la millora permanent perquè la gestió de la responsabilitat social sigui un element competitiu per a les empreses.

Suara

Anna Nicolau, codirectora de l’Àrea de Desenvolupament de servei de Suara

Abans de la marató de tallers debat, les empreses guanyadores han fet una breu presentació. Anna Nicolau, codirectora de l’Àrea de Desenvolupament de servei de Suara, empresa gran premiada per la seva trajectòria en RSE, ha destacat la resposta que van tenir davant la Covid-19, ja que tot i la seva dimensió van mostrar molta agilitat de reacció en front d’un escenari advers gràcies a tenir molt integrats processos de governança democràtica i treball participat que els dota d’una gran flexibilitat i eficiència. David Cos, president del Grup Clade, ha presentat Suara Cooperativa en el taller debat reforçant la idea que apuntava Nicolau definint Suara com una organització gran i una gran organització pel gran impacte que genera en el seu àmbit d’actuació, que és el servei a les persones, i pel model amb el qual es gestiona, que es basa en el principi cooperatiu de posar les persones al centre, les de dins l’organització i les de fora. Vegeu-ne fitxa i vídeo.

Mercabarna

Milagros Paseta, responsable de sostenibilitat de Marcabarna

Milagros Paseta, responsable de Sostenibilitat de Mercabarna, empresa pime premiada per la seva trajectòria en RSE, ha presentat el model de gestió de responsabilitat social que despleguen de manera transversal i integrada des de tots els departaments de l’organització. En el taller debat, que ha estat presentat per Anna Fornt, vicepresidenta de Respon.cat i directora general d’Efebé, Paseta ha explicat que des de Mercabarna volen ser impulsors de la sostenibilitat i referents en matèria ambiental posant el focus en temes que els són molt propers per la seva activitat, com ara la lluita contra malbaratament alimentari des d’un enfoc de l’economia circular i també iniciatives innovadores com els contenidors intel·ligents i els punts verds, així com l’aposta per renovables i la reducció de la petjada de carboni, per citar-ne algunes. Vegeu-ne fitxa i vídeo.

Omplim

Marcel Compte, líder del projecte m2 construït m2 restaurat d’Omplim

Jordi Casajoan, fundador d’Omplim, organització reconeguda pel programa ambiental de col·laboració, ha explicat que el projecte “m2 construït m2 restaurat” és fruit de tot el plantejament en RSE que es fa des d’Omplim. Al taller debat, Lorena Vela, presidenta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, ha presentat el líder de “m2 construït m2 restaurat” Marcel Compte, que ha afirmat que el projecte neix des del convenciment d’Omplim que cal reduir les emissions de CO2 i compensar-les i això els porta a aliar-se amb entitats per dur a terme aquest ambiciós objectiu i aspirar a anar-lo replicant en altres territoris on operen. Vegeu-ne fitxa i vídeo.

Aigües de Barcelona

Monica Rubio, responsable de projectes d’Acció Social Aigües de Barcelona

Mònica Rubio, responsable de projectes d’Acció Social d’Aigües de Barcelona, empresa reconeguda pel seu programa de voluntariat, ha explicat que entenen el voluntariat com una eina de transformació social per l’impacte directe que genera així com l’efecte cohesionador del mateix equip de treball. El taller debat l’ha presentat Montse Rosell, responsable de comunicació de la Federació Catalana de Voluntariat Social, que ha posat en valor l’estret vincle que hi ha entre l’RSE i el voluntariat. Durant el taller debat, Rubio ha fet un resum de la llarga i consolidada trajectòria que tenen amb el programa de voluntariat i ha explicat alguns dels dilemes que han sorgit en la preparació de les activitats, com ara si s’han de fer en horari laboral o això entraria en contradicció amb la mateixa essència del voluntariat. Vegeu-ne fitxa i vídeo.

Tapla

Sergi Ariño, responsable de persones i Montse Ramon, responsable de planificació estratègica d’Indústries Tapla

Sergi Ariño, responsable de persones i Montse Ramon, responsable de planificació estratègica d‘Indústries Tapla, empresa reconeguda per les bones pràctiques en reforma horària, han fet una breu exposició de l’anàlisi que van dur a terme abans d’implementar mesures per millorar la gestió del temps a l’organització. En el taller debat, que ha estat moderat per Marta Junqué,  co-coordinadora de la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society, han aprofundit en la importància d’aquesta anàlisi prèvia per aconseguir la complicitat i la implicació de l’equip de treball que ha estat la clau de l’èxit de les mesures aplicades. Ramon afirma que “hem escoltat les propostes de les persones que treballen en els diferents departaments, ja que són qui millor coneix la dinàmica de treball”. Ariño ha posat en valor la capacitat d’articular la voluntat de l’empresa per vetllar pel benestar de les persones que hi treballen sense descuidar la sostenibilitat empresarial, això els ha permès explorar amb molta llibertat i fer propostes trencadores amb bons resultats per a totes les parts. Vegeu-ne fitxa i vídeo.

Pallars Jussà

Flors Albert, coordinadora de l’Epicentre del Consell Comarcal del Pallars Jussà

El reconeixement a les bones pràctiques en Territori Socialment Responsable ha estat per la comarca del Pallars Jussà. Josep M. Ardanuy Tarrat, gerent del Consell Comarcal del Pallars Jussà, ha remarcat la singularitat del Pallars Jussà que destaca per la gran dimensió en front d’una baixa densitat de població. En el taller debat, Flors Albert, coordinadora de l’Epicentre del Consell Comarcal del Pallars Jussà, ha explicat la complexitat que això suposa així com la diversitat d’iniciatives que s’hi estan desenvolupant, el Geoparc Orígens, el Gratitud Pallars, l’Ateneu Cooperatiu, entre altres, que fan possible aliances i acords per construir un territori socialment responsable. Des de la Garrotxa, territori que va ser reconegut en aquesta mateixa categoria l’any 2015, Ariadna Villegas, responsable de DinamiG, ha lloat alguns dels projectes dels Pallars Jussà pel caràcter innovador i per l’impuls que donen al territori. Vegeu-ne fitxa i vídeo.

Entrades relacionades:

Us podria interessar també

S’obre la convocatòria 2017 del programa RSE.Pime

L’edició 2017 del programa RSE.Pime obre la convocatòria fins al 20 de juny. L’RSE.Pime, el programa de referència en Responsabilitat Social per a les pimes catalanes, ofereix de nou l’oportunitat d’elaborar un pla d’acció d’RSE en 5

Debat sobre TSR al Marketplace

Respon.cat convida 20 organitzacions a participar en un debat sobre Territoris Socialment Responsables en el marc del Marketplace  El proper dilluns 20 d’octubre tindrà lloc el Marketplace 2014, en el

Taller de comunicació del lideratge responsable

Quatre empreses membres de Respon.cat participaran al BizBarcelona Hem previst un taller de Joan Antoni Melé amb aquests quatre líders empresarials El taller està obert a altres empreses de Respon.cat