Una gran gala empresarial a la Llotja mostra l’evolució cap a un nou model de més responsabilitat i sostenibilitat

Una gran gala empresarial a la Llotja mostra l’evolució cap a un nou model de més responsabilitat i sostenibilitat

 • Els vuitens Premis de la Responsabilitat Social de Catalunya reconeixen cinc empreses, un territori i una persona.
 • La sorpresa de la nit va ser una recreació dels ODS per artistes amb capacitats diferents.
 • Santacreu i Campuzano atorguen un paper rellevant a Respon.cat per impulsar el compromís empresarial.

La Gala dels 10 anys de Respon.cat ha desbordat les expectatives i es van haver de tancar inscripcions. I és que cada cop són més les empreses que valoren la responsabilitat social com una realitat de present que ha de créixer en el futur, tant per abordar els reptes de la societat com per generar un avantatge competitiu. A continuació podeu veure un vídeo resum de la Gala:

Una prova és que moltes empreses estan incorporant un sentit de propòsit més elevat i ambiciós, en sintonia amb el Manifest per una Economia amb Propòsit, una iniciativa que, amb el suport de tot el món empresarial català, Respon.cat va llançar fa mig any.

Gala Premis

És en aquest context que han tingut lloc els premis de la responsabilitat social a Catalunya, que han reconegut cinc organitzacions, una persona i un territori per les seves bones pràctiques i la seva trajectòria en matèria de Responsabilitat Social Empresarial (RSE).

El Saló dels Cònsols de la Casa Llotja de Mar estava ben plena, amb prop de 400 persones assistents a la Gala de lliurament dels Premis Respon.cat 2023 en la vuitena edició d’aquests reconeixements de referència aCatalunya organitzats per l’associació empresarial Respon.cat, que aquest 2024 celebra el 10è aniversari amb la voluntat d’abordar molts reptes de futur amb el suport de les empreses més compromeses.

Josep Santacreu i Bonjoch, president de la Cambra de Comerç de Barcelona i president d’honor de Respon.cat, ha destacat que ara fa 15 anys era necessari per Catalunya disposar d’un organisme de referència entre les empreses tenint en compte també les pimes. Per això a l’any 2008 va promoure un grup de treball a la Cambra de Comerç de Barcelona des d’on es va iniciar el procés de creació de Respon.cat que va prendre forma el 2014.

Gala PremisCarles Campuzano i Canadès, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, ha recordat que fa vint anys semblava l’RSE era una moda i avui veiem que aquest moviment s’ha consolidat. Campuzano afirma que “no podem imaginar-nos avui empreses sense propòsit, que no assumeixen els impactes de les seves decisions”. En aquest marc, Respon.cat ha de ser l’espai de referència per a les empreses amb propòsit i de constructor d’aliances entre el tercer sector, les administracions públiques i les empreses.

Rafel Oncins i Pujol, president de Respon.cat cat i responsable d’RSE de Plusfresc, ha remarcat la necessitat d’un organisme com Respon.cat que tingui capacitat d’impacte. Per això hagala premis convidat les empreses més compromeses a sumar-se la projecte i fer un país d’empreses amb propòsit. També s’ha referit al Manifest per una Economia amb Propòsit, que Respon.cat va liderar amb el suport de tot el món empresarial català.

 • L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i ALQVIMIA guanyen els Premis Respon.cat 2023 a la trajectòria del compromís en responsabilitat social empresarial.
 • Celler La Vinyeta, Basetis i Kern Pharma organitzacions reconegudes per bones pràctiques de responsabilitat social en matèries ambientals i laborals.
 • El Ripollès, Vall de Ges, Oris i Bisaura ha estat reconegut com a territori socialment responsable i Miquel A. Torres Riera, president de Família Torres, ha rebut el reconeixement personal.

Enguany els Premis Respon.cat han permès posar en valor la trajectòria socialment responsable de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona per tota la feina feta en l’àmbit de la responsabilitat social, destacant la seva mirada transversal en els cinc vectors de la responsabilitat social: bon govern, ambiental, econòmic, social i laboral; i d’ALQVIMIA per la consolidació de la gestió de l’RSE amb un model organitzatiu holocràtic que ha demostrat que els compromisos i l’èxit empresarial són dos conceptes que sumen per multiplicar resultats. Es tracta d’empreses amb gran visió de futur amb la voluntat de crear valor compartit, generar coneixement i un gran sentit de la responsabilitat social.

També s’ha reconegut per les bones pràctiques en àrees concretes del Celler la Vinyeta pel seu programa ambiental de col·laboració per la voluntat de crear un model d’empresa amb consciència en línies de treball relacionades amb l’aigua, el sòl, l’energia, el malbaratament alimentari, la producció ecològica, l’economia circular, la biodiversitat, els residus i la formació i comunicació; Basetis per integrar les actuacions en matèria de reforma horària, conciliació, flexibilitat, autogestió del temps en el marc d’un model d’empresa TEAL i Kern Pharma per promoure el voluntariat, que ha facilitat la implicació dels seus equips tot generant un impacte social.

Més enllà de reconèixer organitzacions concretes, Respon.cat també treballa per fer de Catalunya un país socialment responsable, i per això cada any reconeix territoris que estan sumant esforços de les seves organitzacions per fer dels valors de l’RSE un factor de la identitat local. Enguany el reconeixement al Territori Socialment Responsable ha correspost als dinou municipis del Ripollès i vuit d’Osona (Ripollès, Vall del Ges, Orís i Bisaura), que ha estat representat per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, per l‘impuls a projectes que contribueixen a abordar de manera responsable l’emergència ambiental i la promoció de l’activitat econòmica del territori per garantir que les persones d’aquest entorn rural s’equiparin en desenvolupament i oportunitats amb entorns més afavorits.

Assistents Gala 10 anys respon.cat

Per sisè any s’ha atorgat un reconeixement a la trajectòria personal pel seu compromís amb la Responsabilitat Social a Catalunya, que en aquesta ocasió ha estat per a Miquel A. Torres Riera, president de Família Torres. La seva visió ha impulsat la incorporació de tecnologies innovadores i pràctiques agrícoles respectuoses amb el medi ambient, establint estàndards que han anat més enllà dels requeriments reguladors i que van ser un dels motius pels quals la Família Torres va rebre el reconeixement Respon.cat 2018 al programa ambiental de col·laboració. El meteoròleg Tomàs Molina i Bosch ha intervingut a l’acte per presentar els mèrits i la trajectòria de Miquel Torres.

 

ODS d’art inclusiu

Poster Art inclusiuPer celebrar els 10 anys de Respon.cat, la nit ha portat una sorpresa, la presentació d’una col·lecció artística recreant les icones dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Les obres d’art han estat fetes per persones amb capacitats diferents, dins el projecte Art de Viure, de la Fundació Ampans, gràcies al patrocini de 17 empreses. Així, l’acte ha servit novament per mostrar el suport empresarial als ODS de l’Agenda 2030, i que pretenen erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom, i per assolir-los, cadascú ha de fer la seva part, tant els governs, com el sector privat, la societat civil i la ciutadania.

L’objectiu principal del taller L’Art de Viure és proporcionar els mitjans i les eines necessàries a les persones per descobrir i desenvolupar el seu talent artístic, potenciar-lo i posar-lo en valor dins la societat.

En el decurs de l’acte s’ha projectat un vídeo de cada empresa reconeguda, que s’ha elaborat expressament per a l’ocasió, destacant les bones pràctiques de responsabilitat social. Però els premis no acaben aquí ja que es podrà parlar amb representants de cada empresa per conèixer com han gestionat les bones pràctiques i les dificultat que han hagut d’afrontar. Serà durant el mes de febrer en unes Jornades de Transferència de les bones pràctiques, un marc d’aprenentatge entre empreses on cadascuna de les reconegudes podrà compartir amb tot detall les seves actuacions en el marc d’un taller obert.

Els Premis Respon.cat tenen el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya.

Aquesta Gala ha sigut possible gràcies als patrocinadors globals, HP i Caixa d’Enginyers, i a les altres 15 empreses patrocinadores: Amat Immobiliaris, Ametller Origen, Esportius Claror, UOC, RM Assessors, Aigües de Barcelona, Genera Més, Grupo Sifu, Acefat, bonÀrea, RACC, Grup Papelmatic, Plus Fresc, Serveis Funeraris de Barcelona, Mullor Facility Services.

Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, és una associació que agrupa més d’un centenar d’empreses compromeses amb el progrés de la seva RSE i que pretén fer de Catalunya un territori socialment responsable. Va néixer el 2014 com a organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya, i disposa d’un Consell social amb les principals organitzacions empresarials de Catalunya. Funciona amb grups de treball, espais d’aprenentatge i de cocreació per a les empreses membres, i organitza anualment els Premis Respon.cat i el programa d’acompanyament RSE.Pime.

Fotos de la gala

Gala 10 anys respon.catQuadre de premiats

 • Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa granHospital Sant Joan de Déu Barcelona. [vídeo] [fitxa]
 • Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa petita i mitjana: ALQVIMIA [vídeo] [fitxa]
 • Reconeixement Respon.cat al programa empresarial de voluntariat: Kern Pharma [vídeo] [fitxa]
 • Reconeixement Respon.cat al programa empresarial ambiental de col·laboració: La Vinyeta. [vídeo] [fitxa]
 • Reconeixement Respon.cat als territoris socialment responsables: Ripollès, Vall del Ges, Orís i Bisaura, representat per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. [vídeo] [fitxa]
 • Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques empresarials de reforma horària: Basetis. [vídeo] [fitxa]
 • Reconeixement especial a una persona per la seva trajectòria en Responsabilitat Social a Catalunya: Miquel Torres Riera, president de Família Torres[díptic]

Valoració del Jurat

Premis Respon.cat 2023 de Responsabilitat Social de Catalunya

El Jurat de la 8a edició dels Premis Respon.cat, des de l’anàlisi de les candidatures proposades per les comissions tècniques creades en cada categoria, resol premiar les candidatures següents:

 • El jurat ha decidit que el Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empreses grans és per a: Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, per tota la feina feta en l’àmbit de la responsabilitat social, destacant la seva mirada transversal en els cinc vectors de la responsabilitat social: bon govern, ambiental, econòmic, social i laboral.
 • El jurat ha decidit que el Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empreses petites i mitjanes és per a: ALQVIMIA, per organitzar-se amb els principis de l’holocràcia i l’economia humanitzada i per les seves estratègies en Km0, energia verda, hort biodinàmic i packaging més sostenible.
 • El jurat ha decidit que el Reconeixement Respon.cat al programa empresarial ambiental de col·laboració és per a: La Vinyeta, per la voluntat de crear un model d’empresa amb consciència en línies de treball relacionades amb l’aigua, el sòl, l’energia, el malbaratament alimentari, la producció ecològica, l’economia circular, la biodiversitat, els residus i la formació i comunicació.
 • El jurat ha decidit que el Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques empresarials de reforma horària és per a: Basetis, per integrar les actuacions en matèria de reforma horària, conciliació, flexibilitat, autogestió del temps en el marc d’un model d’empresa TEAL.
 • El jurat ha decidit que el Reconeixement Respon.cat als territoris socialment responsables és per a: El Ripollès, representat per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, per l‘impuls a projectes que contribueixen a abordar de manera responsable l’emergència ambiental i la promoció de l’activitat econòmica del territori per garantir que les persones d’aquest entorn rural s’equiparin en desenvolupament i oportunitats amb entorns més afavorits.
 • El jurat ha decidit que el Reconeixement Respon.cat al programa empresarial de voluntariat és per a: Kern Pharma, per promoure el voluntariat, que ha facilitat la implicació dels seus equips tot generant un impacte social.

Composició del Jurat Premis Respon.cat 2023

Narcís Bosch Bosch, director gerent del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya; Rafel Oncins Pujol, president de Respon.cat i director d’RSC de PlusFresc; Vanessa Pérez Romo, secretària de la junta directiva de Fòrum Carlemany; Joan Martí Estévez, director d’Estratègia Empresarial d’ACCIÓ del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya; Xavier Carbonell Duran, director de la Càtedra MANGO de Responsabilitat Social Corporativa ESCI-UPF; Maria Cañellas, responsable Desenvolupament sostenible del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i  Josep Maria Canyelles i Pastó, coordinador de Respon.cat.

About author

Us podria interessar també

Novetats

Jornada “Comunicació i rendició de comptes”

El proper dijous 4 d’abril tindrà lloc la sessió virtual “Comunicació i rendició de comptes” que forma part del nostre Programa de formació en RSE. En aquesta sessió comptarem amb:

Novetats

Tercera edició del Taller sobre Propòsit empresarial per a les empreses membres

Respon.cat proposa la 3a edició d’aquest taller que consta de dues sessions per a les empreses membres per definir el seu propòsit empresarial. Les dues sessions del taller presencial es

Últimes notícies

Jornades Corresponsables de presentació de la 17a edició de l’Anuari Corresponsables

Corresponsables, empresa membre de Respon.cat, organitza la Jornada  “Riscos, actuacions i principals oportunitats sostenibles en matèria d’ESG”. En aquesta jornada també s’anbordaran temes relacionats amb la sostenibilitat, l’RSE i l’Agenda