Respon.cat i DIRSE promouen la integració els ODS en la gestió empresarial en el tercer aniversari de l’Agenda de Desenvolupament Sostenible

Respon.cat i DIRSE promouen la integració els ODS en la gestió empresarial en el tercer aniversari de l’Agenda de Desenvolupament Sostenible

  • Més de trenta representants d’empreses s’han reunit per reflexionar sobre la integració dels ODS en la gestió empresarial.
  • Els ODS no substitueixen l'RSE sinó que aquesta ha d'aportar la metodologia com el compromís, el diàleg o la rendició de comptes perquè les empreses els puguin integrar.
  • La jornada s’ha organitzat en el marc de l’acord de col·laboració signat entre DIRSE i cat per potenciar la difusió de la gestió ètica i socialment responsable en les empreses, formar els seus professionals, i incorporar les eines de gestió de l’RSE en els àmbits d’interès comú entre totes dues organitzacions.

Aquest matí s’ha celebrat la jornada “La transversalitat dels ODS en la gestió empresarial” organitzada conjuntament per DIRSE i Respon.cat, amb la col·laboració de Suez.

Més de trenta representants d’empreses, majoritàriament membres d’ambdues associacions, han reflexionat sobre el paper de les empreses en l’agenda de Desenvolupament Sostenible com a elements clau per la seva capacitat de contribuir al desenvolupament dels entorns on operen, així com de traslladar saber fer a altres actors i territoris.

Dulcinea Meijide, directora de Desenvolupament sostenible de Suez i delegada de DIRSE a Catalunya, i Silvia Agulló, directora de Negoci Responsable i Reputació del Grup DKV Assegurances, en representació de Respon.cat, han inaugurat la jornada, destacant el conveni de col·laboració que ambdues associacions mantenen i que ha donat fruit, entre d’altres actuacions, a aquesta jornada.

La jornada, han dit, s’ha focalitzat en els ODS el dia que es compleixen tres anys des de la seva aprovació, per compartir reflexions i experiències entre les persones assistents per ajudar a fer de les empreses l’agent actiu en la transformació que ens proposa l’Agenda 2030.

A continuació, Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, ha compartit la seva visió sobre el paper de les empreses en l’Agenda del Desenvolupament Sostenible. Queralt ha destacat l’aposta de la Generalitat de Catalunya d’implementar una estratègia transformadora per avançar d’acord amb els reptes que planteja aquesta agenda. Ha exposat, en aquest sentit, el procés de treball desenvolupat per definir el pla del Govern en la matèria i l’elaboració de l’informe L'Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món per orientar aquest pla: un pla viu i obert, molt clar, amb compromisos mesurables i vinculats a mecanismes de seguiment i avaluació.

Després d’aquesta intervenció que ha donat marc a la jornada, s’han compartit experiències de grans empreses i de pimes que estan integrant els ODS en la seva gestió empresarial:

  • Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, ha presentat uns primers resultats de l’estudi que l’associació està portant a terme per conèixer l’estat actual d’integració dels ODS per part de les empreses compromeses amb l’RSE, amb un especial focus en les empreses petites i mitjanes. Segons aquest estudi, les empreses estan treballant majoritàriament per incorporar els ODS, amb una implantació desigual: el 66% els han incorporat parcialment i el 10% de les empreses participants consideren que els tenen completament integrats en la gestió. Segons l’estudi, els ODS en els que més empreses declaren haver realitzat accions són el 3 – Salut i benestar (54%), el 5 – Igualtat de gènere (57%) i el 8 – Treball decent i creixement econòmic (59%).

Canyelles, a més, ha reflexionat sobre els desenfocaments que poden produir els ODS a les empreses pel fet de ser un marc més ampli que també s'orienta a polítiques públiques i que cal saber vincular a l'RS de les empreses i arrelar en el territori. En aquest sentit, ha afirmat que els ODS no substitueixen l'RSE sinó que aquesta és més necessària per aportar metodologia a les empreses.

En aquest cas, són els ODS 8 (Treball decent i creixement econòmic), el 9 (Indústria, innovació i infraestructures) i el 13 (Acció climàtica) els més presents en l’activitat de les grans empreses.

Arroyo ha exposat altres dades d’interès com, per exemple, que el 50% de les empreses aporta en les seves memòries informació financera i no financera o que només el 22% de dones ocupen llocs directius.

  • Felisa Palacio (Tarannà Viatges amb Sentit) ha compartit l’experiència d’integració dels ODS en una pime, destacant el procés de priorització realitzat per centrar l’acció en els objectius més importants per a l’empresa i amb un enfocament de participació i treball conjunt amb els seus grups d’interès – principalment persones treballadores, clientes i proveïdores.

Palacio ha destacat algunes accions, com la incorporació dels ODS a les comunicacions que envien a la cadena de subministrament, eliminar el paper (objectiu paper cero al 2020), sensibilització a les universitats, etc. que comparteixen amb la societat mitjançant la seva web.

Durant l’última part de la jornada, s’ha portat a terme un debat entre les persones assistents en el qual s’ha pogut aprofundir en els reptes que representa per a les empreses la integració dels ODS en els models de gestió empresarial.

Algunes fotos de la jornada

Sobre DIRSE
Nascuda el 2013, DIRSE és l'associació espanyola professional que treballa per i per a la formació permanent, la promoció i el reconeixement de les persones que, des d'àmbits directius o executius, desenvolupen la funció específica de Responsabilitat Social, contribuint així, a millorar seva capacitat d'influència per a la creació de valor en les organitzacions.

Actualment agrupa més de 300 professionals de l'RS en l'àmbit nacional, amb delegacions a Andalusia, Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, Múrcia i Comunitat Valenciana entre d'altres. També s'ha constituït, amb els seus homòlegs a Itàlia, Regne Unit i Alemanya, l'European Association of Sustainability Professionals (EASP), que agrupa més de 800 dirses europeus.

L'activitat de l'associació se centra en quatre eixos: Formació (Pla Mentor Dirse, amb la col·laboració de les fundacions EY i ÉSSERS i EY), Advocacy (participació institucional en fòrums de referència, comitè consultius o científics a nivell nacional i internacional), Recerca i publicacions (sobre el paper de l'dirse i l'estat de la professió) i Networking (Transversa i col·loquis DIRSE).

Per dur a terme la seva tasca, a més de les quotes dels seus socis, DIRSE compta amb el suport dels següents socis protectors:

  • Socis Protectors Premium: 21grams, Bankia, BBVA, Caixabank, Cecabank, Deloitte, DKV, Fundació EY, Llorente i Conca, Merco, Reale Seguros, Santander, Suez i Telefónica, Valora Consultors.
  • Socis Protectors: Across International, Activa Mútua, Aquavall, Qualitat Pascual, COFAR, Creu Roja, Ecoembes, Fernández Zugazabeitia Advocats, Ferrovial, Hidralia, Ibercaja, Leroy Merlin, Lògica de comerç electrònic, L'Oréal, Redyser Transport, Sabadell, Vodafone, Welever

Sobre Respon.cat

Respon.cat és un organisme que vol implicar les empreses i les organitzacions empresarials més compromeses amb la Responsabilitat Social, amb l’objectiu de promoure un salt qualitatiu i quantitatiu de l’RSE a Catalunya. És un projecte de país vinculat a la competitivitat sostenible de les empreses, que focalitza l’RSE com a factor estratègic i cultural de les empreses. Neix el 2014 i es constitueix formalment el 2015, en aquest curt recorregut ha passat de 33 a gairebé 80 empreses membres.

Per a més informació:

Aurora Revenga
eventos@dirse.es
Tel. [+34] 638 799 792
www.dirse.es
Marta Ribera

comunicacio@respon.cat

Tel.: 629872499
www.respon.cat

 

 

 

Le podría interesar también

Nova convocatòria del Màster universitari en Responsabilitat Social Corporativa online a la UOC

La Universitat Oberta de Catalunya va llançar durant el curs 2014-15 el primer màster oficial que es fa a Catalunya sobre Responsabilitat Social Corporativa, i ara se’n convoca una nova edició Es

Entra en vigor la nova normativa sobre compra pública verda

La setmana passada entraven en vigor en l’àmbit de la UE noves regles en matèria de compra pública que permetran a les administracions prioritzar els requisits mediambientals.Les directives de 2014

Les pimes compromeses han de transmetre als joves la passió d’emprendre des d’un model de gestió responsable, afirma Joaquim Ferrer, secretari d’Empresa i Competitivitat

Avui s’ha celebrat l’acte de cloenda del programa RSE.Pime 2017 i llançament de la nova edició del programa. Durant l’acte s’han reconegut les 19 pimes participants en l’RSE.Pime amb la