#ODS Objectiu 2: Posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l’agricultura sostenible
“Posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l’agricultura sostenible” és el segon dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per Nacions Unides per al període 2015-2030
Si es fa bé, l’agricultura, la silvicultura i les piscifactories poden subministrar menjar nutritiu per a tots i generar ingressos decents, mentre es dóna suport al desenvolupament de la gent del camp i la protecció del medi ambient.
Però ara mateix els nostres sòls, aigua, oceans, boscos i la nostra biodiversitat estan sent ràpidament degradats. El canvi climàtic està posant més pressió sobre els recursos de què depenem i augmenten els riscos associats a desastres com ara sequeres i inundacions. Moltes persones camperoles ja no poden guanyar-se la vida a les seves terres, cosa que les obliga a emigrar a ciutat a la recerca d’oportunitats.
Necessitem una profunda reforma del sistema mundial d’agricultura i alimentació si volem nodrir els 925 milions de famolencs que hi ha actualment i els dos mil milions addicionals de persones que viuran a l’any 2050.
El sector alimentari i el sector agrícola ofereixen solucions clau per al desenvolupament i són vitals per a l’eliminació de la fam i la pobresa.
Dades i xifres
Fam
- Al voltant de 795 milions de persones a tot el món no disposen d’aliments suficients per a portar una vida saludable i activa. És a dir, 1 de cada 9 persones a la Terra.
- La gran majoria de les persones famolenques del món viu en països en desenvolupament, on el 12,9% de la població està subalimentada.
- Àsia és el continent on hi ha més persones que pateixen fam: dues terceres parts del total. En els últims anys s’ha reduït el percentatge a Àsia Meridional, però ha augmentat lleugerament a Àsia Occidental.
- Àsia Meridional s’enfronta la major càrrega de fam, amb prop de 281 milions de persones desnodrides. A l’Àfrica subsahariana, les projeccions per al període 2014-2016 indiquen una taxa de desnutrició de gairebé 23%.
- La nutrició deficient provoca gairebé la meitat (45%) de les morts de nens menors de 5 anys: 3,1 milions de nens a l’any.
- Al món, 1 de cada 4 nens pateix retard del creixement. Als països en desenvolupament la proporció pot ascendir a 1 de cada 3.
- En el món en desenvolupament, 66 milions de nens en edat d’assistir a l’escola primària van a classe famolencs, 23 milions només a Àfrica.
Seguretat alimentària
- L’agricultura és el sector que més ocupació produeix en el món, subministrant la forma de vida del 40% de la població mundial. És la major font d’ingressos i treball a les llars pobres rurals.
- 500 milions de petites granges a tot el món, la majoria de secà, proporcionen un 80% dels aliments que es consumeixen en en la major part del món en desenvolupament. Invertir en els petits agricultors, dones i homes, és una forma important d’augmentar la seguretat alimentària i la nutrició per als més pobres, així com la producció d’aliments per a mercats locals i mundials.
- Des de 1900, el 75% de la diversitat de les collites s’ha perdut en els camps. Un millor ús de la biodiversitat agrícola pot contribuir a una alimentació sana, millorar la vida de les comunitats agrícoles i fer més resistents i sostenibles els sistemes agrícoles.
- Si les dones agricultores tinguessin el mateix accés als recursos que els homes, el nombre de famolencs al món podria ser reduït en fins a 150 milions de dòlars.
- 1,4 milions de persones no tenen accés a l’electricitat, la majoria d’elles viuen en zones rurals del món en desenvolupament. En moltes regions la pobresa energètica és un dels principals obstacles per a la reducció de la fam i la garantia que el món pot produir aliments suficients per satisfer la demanda futura.
Metes de l’objectiu 2
2.1 Per al 2030, posar fi a la fam i assegurar l’accés de totes les persones, en particular les pobres i les que estan en situacions vulnerables, inclosos els lactants, a una alimentació sana, nutritiva i suficient durant tot l’any
2.2 Per al 2030, posar fi a totes les formes de malnutrició, fins i tot aconseguint, com a molt tard el 2025, les metes convingudes internacionalment sobre el retard del creixement i la emaciació dels nens menors de 5 anys, i abordar les necessitats de nutrició de les adolescents , les dones embarassades i lactants i les persones d’edat
2.3 Per al 2030, duplicar la productivitat agrícola i els ingressos dels productors d’aliments a petita escala, en particular les dones, els pobles indígenes, els agricultors familiars, els pastors i els pescadors, entre altres coses mitjançant un accés segur i equitatiu a les terres , a altres recursos de producció i insums, coneixements, serveis financers, mercats i oportunitats per a la generació de valor afegit i llocs de treball no agrícoles
2.4 Per al 2030, assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d’aliments i aplicar pràctiques agrícoles resilients que augmentin la productivitat i la producció, contribueixin al manteniment dels ecosistemes, enforteixin la capacitat d’adaptació al canvi climàtic, els fenòmens meteorològics extrems, les sequeres, les inundacions i altres desastres, i millorin progressivament la qualitat del sòl i la terra
2.5 Per al 2020, mantenir la diversitat genètica de les llavors, les plantes cultivades i els animals de granja i domesticats i les seves espècies silvestres connexes, entre altres coses mitjançant una bona gestió i diversificació dels bancs de llavors i plantes a nivell nacional, regional i internacional , i promoure l’accés als beneficis que es derivin de la utilització dels recursos genètics i els coneixements tradicionals i la seva distribució justa i equitativa, com s’ha convingut internacionalment
2.a Augmentar les inversions, fins i tot mitjançant una major cooperació internacional, en la infraestructura rural, la investigació agrícola i els serveis d’extensió, el desenvolupament tecnològic i els bancs de gens de plantes i bestiar per tal de millorar la capacitat de producció agrícola als països en desenvolupament, en particular en els països menys avançats
2.b Corregir i prevenir les restriccions i distorsions comercials en els mercats agropecuaris mundials, entre altres coses mitjançant l’eliminació paral·lela de totes les formes de subvencions a les exportacions agrícoles i totes les mesures d’exportació amb efectes equivalents, de conformitat amb el mandat de la Ronda de Doha per al Desenvolupament
2.c Adoptar mesures per assegurar el bon funcionament dels mercats de productes bàsics alimentaris i els seus derivats i facilitar l’accés oportú a informació sobre els mercats, en particular sobre les reserves d’aliments, per tal d’ajudar a limitar l’extrema volatilitat dels preus dels aliments
Enllaços