La reforma horària

Article de Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, publicat al diari econòmic Expansión (20-07-15) abordant el repte social i empresarial de la reforma horària. L'article se suma a la Setmana dels Horaris promoguda per la Iniciativa per a la Reforma horària que, a Catalunya, tracta de sumar voluntats per promoure un gran canvi cultural.

Art.jmcanyelles_Expansión_cambiohorario_Respon.cat
La reforma horària

Sortir de la crisi és molt més que albirar tendències o recuperar certs indicadors. La nostra crisi té una part d'estructural que provoca que ni en les èpoques de més bonança puguem tenir una economia sana que creï alhora valor econòmic i social, que fomenti la plena ocupació i reparteixi satisfactòriament la riquesa. Però si debatem sobre les moltes causes d'un model que sempre troba sostres en la seva màxima expansió, no podem deixar-nos aquelles relacionades amb la gestió del temps, perquè és aquest el factor que ens limita seriosament la productivitat, al costat de la poca inversió en R+D.

Les inversions i les infraestructures són fonamentals, però per més que en tinguéssim, no podríem treure'n tot el rendiment per causa d'una altra infraestructura sovint menystinguda: l'ús laboral i social del temps. Som llatins i mediterranis, donats a gaudir del pas de les hores, però sobretot som hereus d'una anomalia política operada fa 70 anys i que va trastocar els horaris de què disposa la resta d'Occident.

Som hereus d'una anomalia política
que va trastocar els
horaris respecte
de la resta d'Occident

Aquests horaris impacten contra la productivitat de les empreses, la salut de les persones i la qualitat de vida de les famílies. En una economia globalitzada, enmig d'esforços per sortir de la crisi, amb una societat esgotada que perd les energies vitals intentant quadrar horaris i donar sentit a la vida, ja és l'hora de plantejar-ho com un gran repte social i empresarial. I en aquest sentit, entronca perfectament amb part de l'anàlisi i dels postulats de la responsabilitat social.

Algunes empreses fa anys que busquen la manera de facilitar la conciliació. Ara cal apuntar més alt i no limitar-se a horaris laborals sinó a sumar-se a un repte de més abast en la responsabilitat que les organitzacions tenen envers la societat. Parlem de contribuir a canviar els horaris de la societat. Gran repte que té més de canvi cultural que no d'una simple i també necessària modificació del fus horari.

És necessari que una gran majoria prenguem consciència que el canvi és molt necessari i que, a més, és urgent. Com diu Fabián Mohedano, promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària, aquesta ha nascut precisament per no diferir més en el temps un repte massa important per a les persones i per a les empreses. Tenim un objectiu i tenim una data. I fa poc es va celebrar la Setmana dels Horaris per anar augmentant la implicació i facilitar que, ara sí, això vagi de debò.

Josep Maria Canyelles
Coordinador de Respon.cat
Accés en PDF de la publicació

Le podría interesar también

“Hem de tenir un compromís amb el desenvolupament harmònic del nostre entorn”, segons Santacreu, convidat de la Fundació Gresol

Ha tingut lloc el dinar col·loqui de la Fundació Gresol amb el Dr. Josep Santacreu com a convidat. El president de Respon.cat i conseller delegat de DKV Assegurances ha parlat

El RSE.Pime 2015 consigue su objetivo y ahora pone en marcha la edición 2016

Dieciséis pymes han sido reconocidas por su participación en el Programa RSE.Pime 2015 y se ha abierto la convocatoria de la edición 2016 El conseller Baiget ha presentado la RSE

Respon.cat consolida la Jornada de Transferència de Bones Pràctiques de les guanyadores dels Premis Respon.cat 2016

Més de 100 assistents en la segona Jornada de Transferència de Bones pràctiques d’RSE consoliden aquesta sessió-taller. La Jornada, que enguany s’ha celebrat a la seu d’ESCI-UPF, pretèn aprofundir en