- Les organitzacions participatives solen impregnar d'esperit participatiu els seus grups d'interès, segons David Cos
- La innovació i la internacionalització, els dos reptes centrals per a fer un país competitiu, han d'integrar l'RSE
Avui ha tingut lloc la reunió del grup de treball sobre desenvolupament econòmic responsable que ha inclòs la càpsula de coneixement d’RSE sobre aquest tema. La sessió ha constat, així, d’una primera part en què han intervingut persones de referència amb aquest tema i una segona part on les empreses han participat compartint experiències i coneixement en relació al desenvolupament de capital humà.
Roger Ylla, cap de Canvi Estratègic de la Unitat de Clústers d'Acció, ha compartit amb els assistents els beneficis d’incorporar el canvi estratègic a les empreses, des de la participació en clústers. Ha destacat que la cooperació permet entomar reptes estratègics claus per a la viabilitat de les empreses i que de manera individual les empreses no serien capaces de portar a terme.
També ha assenyalat que els clústers permeten enfocar què fer, la intel·ligència de mercat; qui en pot aportar valor a través de networking, quin és el camí, plataforma per a projecte, posicionament individual i col·lectiu i com millorar l’entorn competitiu. Ylla ha conclòs que "la cooperació empresarial en el marc de clústers permet impulsar projectes en dos àmbits: estratègia empresarial i millora de l’entorn"
Jordi Serret, del Programa d’atenció a la PIME de la Secretaria d’Empresa i Competitivitat d'Accio de la Generalitat de Catalunya ha presentat els eixos de treball del Programa d’atenció a la PIME. Serret ha subratllat que els elements claus que permeten les petites i mitjanes empreses avançar en models de desenvolupament econòmic responsable i ha afirmat que "la innovació, internacionalització i model de negoci, son elements absolutament connectats”, animant les empreses assistents a avançar en la concreció de marcs de col·laboració que els hi permetin desenvolupar els seus enfocaments estratègics.
Per la seva banda, Narcís Bosch, director gerent del Consell General de Cambres de Catalunya, ha recordat que les cambres de comerç presten serveis a les empreses per a la internacionalització, la innovació i l’emprenedoria.
Des del Consell de Cambres, en col·laboració amb Acció, donen suport a les pimes per a la seva internacionalització, seguint els següents passos: diagnòstic, pla de promoció internacional i suport i acompanyament. Bosch ha afirmat que “la internacionalització funciona posant-hi riscos i oportunitats”, i per això, des del Consell de Cambres s’ha elaborat una guia per identificar els riscos de responsabilitat social que una empresa haurà d’enfrontar davant el salt d’internacionalitzar-se. Aquesta guia i altres recursos es poden trobar a la web www.paicambres.org
Per últim, David Cos, vicepresident de Respon.cat i president del (Grup Clade) ha exposat com, en el marc del grup, la participació i la intercooperació permeten crear noves realitats empresarials. Cos també ha compartit les principals dificultats que s’han de superar per articular espais de col·laboració entre empreses. Tanmateix ha afegit que, una vegada superades, aquest entorns d'intercooperació donen pas a realitats amb una nova visió estratègica i un major creixement que si es porta a terme de manera individual. Cos ha mostrat exemples pràctics en els quals la cooperació es materialitza, com en la creació d’empreses compartides des de la integració cultural de les empreses impulsores.
A continuació les empreses assistents han pogut manifestar com es planteja el desenvolupament econòmic responsable des de la seva realitat, identificant les necessitats a l’hora d’incorporar aquests plantejaments en la gestió empresarial.
Josep Maria Canyelles (Respon.cat) ha presentat la iniciativa Focus de l’RSE a Catalunya i els ODS, on s’emmarca aquest grup de treball sobre desenvolupament econòmic responsable.