Recull d'entrevistes realitzades a empreses membres de Respon.cat en el el marc de col·laboració amb Corresponsables, media partner especialitzat en RSE i empresa membre de l’Associació.
Aquestes entrevistes mostren algunes bones pràctiques en matèria de Responsabilitat Social d’empreses compromeses amb la gestió responsable com a element competitiu i amb visió de futur.
Tot el material ha estat publicat en un especial de Corresponsables on es posa el focus en l’objectiu comú d’aquestes organitzacions de contribuir a fer un món millor i promoure la consciència ciutadana i organitzacional des d’un plantejament empresarial.
RAMON ROIG SOLÉ, director de Clade Grup Empresarial
Com està apostant per la gestió socialment responsable la vostra organització? Ens podeu explicar breument la seva evolució fins a l’actualitat?
Clade i les organitzacions que en formen part són empreses de l’economia social, i en aquesta tipologia d’organitzacions la gestió social s’equipara en importància a la gestió econòmica. Per aquest motiu diverses empreses del grup han iniciat el càlcul del Valor Social Integrat, que representa la suma monetitzada de 1) tot el valor econòmic que es genera des d’una organització, tant de forma directa -amb sous i salaris, pagaments a les administracions públiques i d’altres-, com també de forma indirecta -pel fet d’induir la generació de valor econòmic en terceres organitzacions pel fet d’estar treballant amb elles- i 2) del valor social que es genera fruit de les nostres actuacions amb els diferents stakeholders, d’acord amb la valoració que aquests ens fan. Valors com l’estabilitat en els llocs de treball, l’absència de bretxa salarial, les forquilles salarials raonables, polítiques de pagament i de relació amb els proveïdors, de com valoren els nostres serveis els seus receptors, de l’estalvi econòmic generat gràcies a la possibilitat de poder fer uns preus més justos, del valor de les nostres campanyes socials, de donar un lloc de treball a persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social, són alguns dels molts exemples d’actuacions amb valor social.
Com a grup empresarial treballem també aquests temes des d’una perspectiva conjunta, amb una comissió de treball que es planteja constantment en temes d’RSE.
Un valor social que una vegada identificat i quantificat, en aquests moments forma part de la informació que es presenta a les respectives assemblees i condiciona les estratègies empresarials de les organitzacions, perquè més enllà del valor econòmic, el sentit últim de les empreses de l’economia social és aportar valor al conjunt de la societat.
Podeu especificar algunes bones pràctiques o iniciatives concretes que estigui desenvolupant i quins són els seus objectius?
Les organitzacions de Clade estan portant a terme actuacions en diferents nivells i que podrien considerar-se pròpies de bones pràctiques. L’aplicació de preus més ajustats, la recerca de l’excel·lència en els serveis, la realització d’actuacions clarament socials en col·laboració amb organitzacions que lluiten en contra de la pobresa o l’exclusió social en poden ser alguns exemples genèrics. En aquesta fase de crisi sanitària, s’han fet actuacions envers a les persones treballadores complementant prestacions d’atur; s’han cobert assegurances més enllà de les obligacions que es podien derivar d’una situació de pandèmia sanitària; s’ha estimulat la participació intensa de les organitzacions com a exercici de governança; i s’han impulsat multitud d’iniciatives en favor de col·laborar amb el compliment dels ODS; entre molts d’altres exemples.
Quina és la situació actual de la gestió responsable i el govern corporatiu i les seves principals barreres i obstacles?
A les empreses del grup Clade entenem que la gestió empresarial ha de treballar tant des de la perspectiva econòmica com la social. És des d’aquest punt de vista que no entenem com una barrera o obstacle a superar la gestió responsable i el govern corporatiu. No són reptes a superar, sinó que és un simple joc de balança entre la part més estrictament econòmica i operativa -les organitzacions necessiten l’assoliment de resultats positius perquè sense aquests no hi ha projecte empresarial que pugui tenir continuïtat- i la gestió social. Nogensmenys, a les empreses del grup Clade els eixos de la gestió responsable i del govern corporatiu formen part de l’agenda quotidiana dels màxims òrgans de decisió. Amb tot, també és cert que en l’actual context de crisi sanitària s’ha dificultat una de les bases de les nostres organitzacions, especialment d’aquelles d’una major dimensió en nombre de persones, com és la participació activa en els processos de decisió.
Quins són els altres reptes i desafiaments de la vostra organització en matèria d’RSE, sostenibilitat i ODS?
Des de Clade s’han fixat reptes específics dins del ventall de propostes dels ODS, amb la voluntat de contribuir a la sostenibilitat de la nostra societat. Des d’aquest punt de vista no entenem que sigui necessari lluitar per objectius com la igualtat de gènere, de treball decent i creixement econòmic, que no haurien de formar part dels objectius de desenvolupament sostenible. El nostre repte principal passaria per les aliances per a l’assoliment dels objectius; però també de reducció de les desigualtats, de producció i consum responsables, i d’aigua neta i sanejament. Tenim exemples de convocatòries entorn als ODS als quals, per elecció democràtica, s’hi destinen part dels resultats anuals.
Quina importància té per a vosaltres formar part de Respon.cat?
Respon.cat és l’oportunitat de contribuir a la construcció d’un territori socialment responsable. Creiem fermament que podem aprendre molt del teixit empresarial català, alhora que estem convençuts que podem aportar coneixement i experiència des dels valors i principis de l’economia social.