[Entrevista] Maria Emília Gil: Per a La Unió és un autèntic privilegi formar part de Respon.cat

Recull d'entrevistes realitzades a empreses membres de Respon.cat en el el marc de col·laboració amb Corresponsables, media partner especialitzat en RSE i empresa membre de l’Associació.
Aquestes entrevistes mostren algunes bones pràctiques en matèria de Responsabilitat Social d’empreses compromeses amb la gestió responsable com a element competitiu i amb visió de futur.
Tot el material ha estat publicat en un especial de Corresponsables on es posa el focus en l'objectiu comú d'aquestes organitzacions de contribuir a fer un món millor i promoure la consciència ciutadana i organitzacional des d'un plantejament empresarial.

MARIA EMILIA GIL, directora tècnica Fundació La Unió

Com està apostant per la gestió socialment responsable la vostra organització? Ens podeu explicar breument la seva evolució fins a l'actualitat?

La Unió Catalana d'Hospitals (a partir d'ara La Unió) és una associació empresarial de més de 100 entitats que presten serveis sanitaris i socials que compten amb més de 60.000 professionals la missió és l'atenció a les persones i amb una trajectòria de 75 anys vinculats a un model de gestió de les entitats orientat a la contribució social. www.uch.cat
La responsabilitat social és inherent a la missió de la Unió i de la governança de la nostra entitat. Som una de les 4.000 organitzacions no lucratives a nivell internacional adherides al compromís amb els principis del Pacte Mundial de les Nacions Unides (Global Compact) des de l'any 2009, i som singularment actius contribuint al desenvolupament dels 17 Objectius de Desenvolupament sostenible (ODS) que guien els passos de l'Agenda 2030.
Des de La Unió estem fermament compromesos tant des del punt de vista corporatiu de l'entitat com des del punt de vista de les institucions que la conformen.
La Unió té reconeixements molt especials com a entitat amb trajectòria en el sector social i sanitari. Creu Sant Jordi (atorgada per la Generalitat de Catalunya), Placa Josep Trueta o Premi Avedis Donabedian a la Memòria de l'entitat

Podeu especificar algunes bones pràctiques o iniciatives concretes que estigueu desenvolupant i quins són els seus objectius?

  1. Consell Tècnic Assessor de Responsabilitat social, impulsor de les iniciatives d'RS per a les entitats associades a la Unió.
  2. L'elaboració del Manual de Responsabilitat social. Aquest treball recull una visió estratègica de l'RSC, punts clau per a la gestió, anàlisi de la materialitat i del diàleg amb els grups d'interès i també per al rendiment de comptes.
  3. Priorització dels ODS i bones pràctiques en el marc de l'agenda 2030. Des de la perspectiva dels sectors sanitari i social hem treballat en l'àmbit de l'empresa responsable com un estil de gestió i hem prioritzat els objectius i com contribuir tenint en compte el que pot fer La Unió i el que poden fer els associats.
  4. Manifest: Una nova societat, una Unió més compromesa. Amb l'objectiu d'avançar en posicionaments pràctics amb ambicions i compromisos concrets que ratifiquin l'aportació de valor en l'atenció a les persones de les entitats associades des d'un concepte inclusiu d'empresa social.
  5. Adhesió a la cimera per al canvi climàtic.

Quina és la situació actual de la gestió responsable i el govern corporatiu i les seves principals barreres i obstacles?

Des d'una perspectiva positiva, la gestió responsable i el govern corporatiu de les entitats sanitàries i socials associades a la Unió tenen un grau de maduresa i compromís molt destacat. A més amb iniciatives molt interessants orientades a un acostament als diferents grups d'interès de cada entitat i de dimensió social en els territoris on presten els seus serveis.

Des del nostre punt de vista subratllem especialment tres barreres. En primer lloc com compatibilitzar les restriccions econòmiques actuals i futures dels sectors sanitaris i socials amb les necessitats reals i emergents de la població. Les organitzacions sanitàries i socials estan molt tensionades i més encara amb la pandèmia Covid-19. En segon lloc, a curt i a llarg termini és com mantenir des de la governança de les organitzacions el compromís i el talent dels professionals d'aquests sectors, quan hi ha recanvi generacional, esgotament i poc reconeixement explícit de la seva tasca. En tercer lloc, com reforçar la visibilitat i contribució d'un model sanitari i social de Catalunya fruit de la complicitat i cooperació d'una xarxa d'entitats de gestió pública i privada (non profit).

Quins són els altres reptes i desafiaments de la vostra organització en matèria d’RSE, sostenibilitat i ODS?

Tot i que hem esmentat algun element en les preguntes anteriors. Els nostres esforços van dirigits a la priorització de les agendes d'RSC i ODS en els entorns de decisió de les entitats, considerant la realitat de dificultats en les quals estem immersos. També a la vinculació de la mirada ètica i de bones pràctiques des d'aquesta perspectiva en les decisions clíniques i de gestió.

Quina importància té per a vosaltres formar part de Respon.cat?

Per La Unió és un autèntic privilegi formar part de Respon.cat, des de múltiples vessants. Compartim ideari, bones pràctiques, reflexions, formació i innovació. A més Respon.cat ens ofereix l'oportunitat de vincular-nos amb empreses de sectors diversos i amb apostes molt fermes de compromís social en el territori català.

Le podría interesar también

Màster universitari en Responsabilitat Social Corporativa online a la UOC

La Universitat Oberta de Catalunya ha llançat el primer màster oficial que es fa a Catalunya sobre Responsabilitat Social Corporativa.  Es farà en català i en castellà, i el fet

#ODS Objetivo 7: Garantizar el acceso a una energía asequible, segura, sostenible y moderna para todos

“Garantizar el acceso a una energía asequible, segura, sostenible y moderna para todos” es el séptimo de los 17 Objetivos de Desarrollo Sostenible aprobados por Naciones Unidas para el período

Apunteu-vos a la jornada “Mapa de materialitat per a la gestió de la sostenibilitat a les PIME” a la Borsa de Barcelona

La sostenibilitat és un valor cada vegada més important per a l’èxit i la resiliència de les empreses. Les noves normatives europees de sostenibilitat com la Directiva (UE) 2022/2464, relativa