- Respon.cat aprofita l’ocasió per reafirmar el seu compromís amb els ODS, i en concret amb l’eradicació de la pobresa en totes les seves formes i dimensions.
- El projecte Focus de l'RSE de Catalunya, amb el Focus de cohesió social, promou que les empreses catalanes contribueixin a partir de pràctiques d’RSE a l’eradicació de la pobresa a Catalunya i al món.
El setembre de 2015 L’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar a Nova York la declaració Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Dita declaració, apel·la els Estats signants a desenvolupar respostes nacionals ambicioses als reptes que planteja l’Agenda 2030, el primer dels quals és l’eradicació de la pobresa en totes les seves formes i dimensions. Segons dades de l’Eurostat[1], aquell mateix any, el 23,7% de la població de la Unió Europea (dels 28 Estats) es trobava en risc de pobresa o exclusió social. Per a Espanya aquest percentatge ascendia al 28,6%, esdevenint especialment crític per a la població infantil (nens i nenes menors de 17 anys) amb un 34,4%.
En resposta a l’apel·lació, el Govern de la Generalitat va identificar a principis de l’any passat, els reptes estratègics que suposa per al país cadascun dels ODS (recollits en l’informe L’Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món). En motiu del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, avui 17 d’octubre, volem recordar aquells que comprèn el primer dels ODS i reafirmar el nostre compromís amb el seu assoliment:
- Impulsar una oferta suficient d’habitatge social i habitatge públic de lloguer accessible per evitar l’exclusió social de les famílies i assegurar el seu accés a l’habitatge.
- Assegurar l’abastament d’aigua potable per a tothom.
- Reduir la precarietat energètica existent, incrementant la resiliència energètica de la població i disminuint la necessitat d’actuacions d’assistència social.
- Compactar els ajuts i prestacions socials existents per avançar cap a una atenció integral de la persona.
- Millorar la coordinació dels serveis socials amb els de salut, educació, habitatge, urbanisme, promoció econòmica, etc.
- Millorar els serveis de promoció a l’autonomia personal i de suport a la vida quotidiana de la gent gran i les persones amb discapacitat o trastorns mentals.
- Impulsar la superació del model familiar d’atenció a la dependència perquè les persones cuidadores surtin de la precarietat i l’economia submergida.
- Reforçar l’atenció dels serveis socials a les famílies amb infants en situació de pobresa.
- Implantar un sistema estable d’ajudes per a famílies amb infants sota el llintar de la pobresa, on l’infant sigui el titular del dret.
- Posar en marxa programes de foment a l’ocupació i la millora de l’ocupabilitat per a persones en risc d’exclusió social.
Des de Respon.cat treballem per a identificar i promoure el paper que poden jugar les empreses catalanes en l’assoliment dels ODS. Contribuïm, per tant, a la lectura dels reptes mundials en clau local, al articular els ODS amb els Focus de l’RSE a Catalunya. D’aquesta manera, al promoure la cohesió social, la generació d’ocupació, la integració de persones en risc d’exclusió social, la qualitat ocupacional i el benestar i el compromís amb les comunitats on operen les nostres empreses membre, participem activament del gran repte que suposa eradicar la pobresa.
Així, aprofitem un dia com avui, per a posar en valor totes aquelles bones pràctiques i actituds que de manera directa o indirecta contribueixen a l’assoliment de les fites de país que defineix la Generalitat per a acabar amb la pobresa a Catalunya; i per a reafirmar el nostre compromís de treballar per a que cada dia siguin més les empreses que decideixen afrontar el repte de ser part de la solució.
[1] 2016, EUROSTAT. “People at risk of povery or social exclusión”. Disponible a http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/People_at_risk_of_poverty_or_social_ exclusion.