Càpsula de coneixement sobre “Cohesió social”

Cohesio_Social_Focus_Respon.cat

  • Dimarts 21 de novembre de 14 a 16,30
  • Palau Macaya (Passeig de Sant Joan, Barcelona)
  • Cal inscripció prèvia. Es demana puntualitat

 

 

 

 

Aquest dimarts 21 de novembre tindrà lloc una nova càpsula de coneixement com les que Respon.cat ja va oferir l’any passat. En aquesta ocasió el tema estarà centrat en la cohesió social i com les empreses poden afavorir-la, amb la participació de:

  • Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat
  • Alejandra Fuentes, coordinadora d'Incorpora Barcelona
  • Rosa Masriera, directora de la Fundació Esclerosi Multiple
  • Josep Torrico, director de la Fundació Marianao

Aquesta sessió tanca un cicle de quatre càpsules de coneixement organitzades per Respon.cat, coincidint amb les sessions matinals del programa RSE.Pime. Aquestes sessions de tarda són obertes al públic en general, amb una limitació d’assistència segons capacitat.

L’horari de la sessió correspon al compromís de Respon.cat per adequar el seu funcionament als criteris de la reforma horària. Per això, la sessió començarà a les dues de la tarda, cosa que permetrà acabar a dos quarts de cinc.

 

El repte de la cohesió social

La crisi econòmica dels darrers anys ha comportat una pèrdua de cohesió social, de vulnerabilitat de les persones, amb índexs alarmants de pobresa, incloent la infantil o l'energètica. També han empitjorat les oportunitats d'integració de col·lectius amb dificultat d'inserció. En el marc del projecte Focus s'han prioritzat aquests aspectes:

Immigracio_pobresa_integracio_Cohesiosocial

 

A Catalunya hi hagut sempre una preocupació transversal per garantir i millorar la cohesió social, la qual s'ha considerat bàsica per a ser un país competitiu, un país de qualitat humana, i també per a minimitzar riscos donades les característiques de la societat catalana, amb un elevat índex d'immigració, el qual ha estat el més elevat d'Europa en els darrers anys.

Més enllà de la crisi, cal tenir present que en plena eufòria econòmica de principis del segle XXI, Catalunya no va baixar del 15% de pobresa estructural.

Són moltes les accions que poden fer les empreses destinades a enfortir la cohesió social, entre les quals ara per ara podrien ser considerades prioritàries la lluita contra la pobresa infantil, contra la pobresa energètica, per afavorir la integració de les persones nouvingudes, per a reduir els índexs generals de pobresa, per a atendre els col·lectius més vulnerables o en situació de risc, i per a fomentar la vertebració de la societat, amb capacitat de donar respostes des de la ciutadania, des de l'associacionisme, el voluntariat i el tercer sector, apoderant les persones, els col·lectius, les comunitats.

 

ODS relacionats

Durant la sessió també s’abordaran els Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats amb aquest Focus:

Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats

ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-01 ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-02 ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-03 ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-10

 

 

 

 

 

Le podría interesar también

[Vídeos] Intervencions de benvinguda en el Seminari per uns Territoris Socialment Responsables

Intervencions de benvinguda en el Seminari per uns Territoris Socialment Responsables (TSR+10) Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Vilanova i la Geltrú 8 de juny de 2017 Neus Lloveras, alcaldesssa de Vilanova i la

La gestió de la responsabilitat lingüística també forma part de la Responsabilitat Social

La responsabilitat lingüística també forma part de la Responsabilitat Social de les empreses ja que la llengua constitueix un tret identari i diferencial de les comunitats. La gestió de la

Taula de treball: Solucions per a equitat en el món laboral ambiental

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, membre del Consell social de Respon.cat, organitza una Taula de treball per trobar solucions per a l’equitat en el món laboral. ESCI-UPF col·labora en aquesta