[Article] Dia Mundial de la Salut Mental: aconseguir benestar emocional a la feina, per Beatriz Castillo

  • Amb motiu del Dia mundial de la Salut Mental Respon.cat ha elaborat un monogràfic amb contingut relacionat amb aquest tema i com les organitzacions l'estan abordant des d'una lògica empresarial.
  • Beatriz Castillo, responsable de comunicació i RSE de la Fundació Joia, empresa membre de Respon.cat, afirma que "la mala salut mental es trasllada als entorns de treball i provoca baixes laboral, incapacitats temporals, desmotivació, climes laborals tòxics, absentisme..."

 

Avui celebrem el Dia Mundial de la Salut Mental i és un dia molt important a l’agenda: com a persones que ens relacionem amb amistats, família i companys de feina; i com organitzacions i empreses que juguem un paper primordial, encara que fins ara ha estat invisibilitzat.

La salut mental, per bé o per malament, està present sempre a les nostres vides en tant que vivim situacions que ens poden crear malestar emocional (per motius personals o laborals) o, tot el contrari, perquè hem aprés a gestionar les nostres emocions de forma òptima per aconseguir benestar emocional (a casa i a la feina).

Avui però, vull fer una petita reflexió del paper concret que fa l’empresa en tot això, en aconseguir transformar-se ser una empresa saludable i que té cura dels seus treballadors i treballadores, no només respecte a la salut física, sinó que perquè també vetlla per la seva salut mental i pel benestar emocional de les mateixes, que els facilita eines de gestió de les emocions, i que a més, és una organització inclusiva que obre les portes a què persones amb discapacitat per trastorns de salut mental puguin formar part de les seves plantilles i aportar valor afegit.

Les dades parlen de la mala salut mental a l’entorn laboral

Aquest és un gran repte per a les empreses i les dades ho demostren: Segons l’INE, el 59% de les persones treballadores de l’estat espanyol ha patit una situació d’estrès i malestar psicològic a la feina, el 20% dels treballadors d’Europa pateix la síndrome del Burnout (fatiga crònica, ineficiència, i estrès), la OMS ja ha alertat que al 2020 (d’aquí dos anys) la depressió serà la primera causa de malaltia, i de baixa laboral, en el món occidental. I si ens centrem a Catalunya, el 18% dels catalans i catalanes viuen en un estat anímic baix, entre la depressió l’ansietat.

Si algú es pensa que aquestes dades i símptomes no es traslladen a l’àmbit laboral i només afecten a l’espai personal i familiar, s’equivoca. La mala salut mental de les persones es trasllada també als seus entorns de treball i provoca baixes laborals que poden derivar en incapacitats temporals, desmotivació, climes laborals tòxics, augment de l’absentisme, i baixada de l’orgull de pertinença. Però, què pot fer una empresa per ajudar a revertir aquestes dades i crear climes de treball saludables que vetllin per les seves plantilles?

Eines per crear benestar emocional a la feina

Des de la Fundació Joia tenim una trajectòria de més de 30 anys dedicant-nos a realitzar intervencions de prevenció en salut mental a les empreses, a través de la seva Responsabilitat Social i dins dels Recursos Humans. Una de les eines que oferim a les empreses, i que té més èxit, serveix per generar benestar emocional a l’entorn de treball i ho fem a través del nostre servei Bitàcola i el seu procés de coaching.

Aquest procés de coaching està destinat als treballadors que tenen malestar psicològic (per qüestions personals o laborals) i que està afectant al desenvolupament de la seva feina, al clima laboral, al seu rendiment, i per tant a la consecució dels seus objectius professionals.

Treballem per ajudar a les empreses a revertir tot el que pot provocar una mala salut mental a la seva organització perquè plantegem la intervenció com una eina de prevenció en riscos laborals.

Empreses, heu de ser valentes i innovadores

No és cap secret dir que les empreses que es plantegen fer aquest tipus d’intervencions, com la del servei Bitàcola de la Fundació Joia, i oferir l’accés a aquests recursos a les seves plantilles, són empreses valentes, innovadores i amb les idees clares, que han vist els beneficis directes que els pot aportar treballar pel benestar emocional dels seus treballadors.

Moltes empreses tenen por d’obrir el calaix de la salut mental de la seva organització perquè no saben què es poden trobar, o ja saben què es trobaran però no saben com tractar la situació. Ignorar aquest calaix mai surt a compte perquè si no l’obre la pròpia empresa el calaix petarà per un altre costat. Ens agradi o no, les empreses són espais de socialització, i els treballadors i treballadores, a més de desenvolupar aquest perfil laboral, també són pares, mares, germans, tiets, avis, amics.... i les persones no tenim la capacitat, per més que ho vulguem aconseguir o dissimular, de deixar els problemes personals a casa, i desconnectar el cervell quan entrem per la porta de la feina. Igual que no podem desconnectar el cervell quan arribem a casa i deixar al rebedor els problemes de la feina.

Aprofitem el Dia Mundial de la Salut Mental per plantejar-nos si podem fer alguna cosa a la nostra organització i empresa per gestionar el calaix de la salut mental. Els resultats impactaran de forma positiva en el rendiment de l’empresa, en el clima laboral, en la rotació de personal, en l’absentisme, i sobre tot, els treballadors i treballadores veuran que les seves empreses es preocupen per ells i pel seu benestar emocional. Els bons resultats estan garantits.

Feliç Dia Mundial de la Salut Mental!
Beatriz Castillo
responsable de Comunicació i RSE
Fundació Joia

 

Le podría interesar también

Sin categorizar

Ampliem el termini per sol·licitar de participar en l’RSE.Pime 2017

Fins aquest divendres 23 de juny s’accepten sol·licituds per participar en l’RSE.Pime 2017. El programa RSE.Pime permet elaborar un pla d’acció de Responsabilitat Social en cinc sessions   [NOTA DE

Sin categorizar

TERSA obté la certificació ISO 50001 d’eficiència energètica

TERSA, empresa membre de Respon.cat, obté la certificació ISO 50001, que acredita que disposa d’un sistema de gestió de l’energia basat en criteris deficiència. L’acreditació fa referència a la planta

Novedades

Damos la bienvenida a Industrias Tapla como nuevo miembro de Respon.cat

Nos complace dar la bienvenida a Industrias Tapla como nuevo miembro de Respon.cat. Presentación de Industrias Tapla Somos una empresa con 50 años de trayectoria especializados en la investigación, desarrollo,