La desigualtat, el risc més gran, per Daniel Ortiz

“Cal treballar per alinear les necessitats i expectatives de les persones, les organitzacions i de la societat"

  • Daniel Ortiz, membre de la Junta directiva de Respon.cat i director de Relacions Institucionals i Comunica­ció de l’Institut Cerdà, reflexiona sobre l'informe Oxfam que posa de manifest l'extraordinari nivell de desigualtat assolit a escala global
  • La desigualtat al món és un tema cada vegada més alarmant i des de Respon.cat es treballa sota el Focus de l'RSE de la Cohesió social.

Daniel Ortiz reflexiona en un article publicat recentment a la Vanguardia sobre la desiguatat al món i el preocupant informe que s'ha fet públic per Oxfam. Des de Respon.cat es mostra una gran sensibilitat vers aquest tema i és per això que es treballa sota un dels vuit Focus de l'RSE, la cohesió social, per a disminuir les diferències socio econòmiques que concentren tota la riquesa del planeta en només un 1% de la població.

La desigualtat, el risc més gran

L'informe d’Oxfam -Una econo­mia al servei de l’1%- ha posat de manifest, amb dades de Credit Suisse, l’extraordinari nivell de desigualtat assolit a escala global: l’1% més ric de la població mundial té més riquesa que el 99% restant d’habitants del planeta. O, vist d’una altra manera, 62 per­sones tenen la mateixa riquesa que 3.600 milions. I res no permet pensar que aquesta tendència a la concentració de la riquesa ha­gi de disminuir en els propers anys.
També a Espanya les diferències socio­ econòmiques han crescut i s’han consolidat com una gran amenaça, al marge del Govern o la conjuntura econòmica. El segon Infor­me sobre la desigualtat a Espanya elaborat per la Fundación Alternativas, subratlla, a més, que "les polítiques públiques han per­dut en les dues últimes dècades una part im­portant de la capacitat redistributiva”, sigui per les creixents limitacions del sistema tri­butari o per les severes retallades de les prestacions socials.
Finalment, el ple extraordinari sobre la pobresa celebrat a començaments de març en el Parlament de Catalunya reflecteix amb claredat les arrels estructurals del problema. Malgrat que el Govern destina actualment el percentatge pressupostari més gran de la història a partides socials, un 71%, és incapaç de posar fi a la transmissió intergeneracional de la desigualtat d’opor­tunitats.
La lluita contra la pobresa és extraordi­nàriament complexa i no admet planteja­ ments simplistes, ni populistes. No hi ha dreceres. Però els experts coincideixen a subratllar tres elements clau. Primer, cal augmentar l’equitat i la igualtat d’oportuni­tats en la fase predistributiva, és a dir, abans que aparegui i es cronifiqui la pobresa. Se­gon, la lluita contra la desigualtat és tasca de tots: governs, empreses i societat civil, i no­més mitjançant estratègies col∙laboratives serà possible assolir resultats significatius. I tercer, és urgent una reflexió crítica sobre el que l’economia social de mercat ha denomi­nat ordenació econòmica”, és a dir, el marc estructural, que genera i permet que es consolidin les grans desigualtats.
Els nivells de cohesió social, prosperitat econòmica i legitimitat de la democràcia, depenen directament del nivell de pobresa i la desigualtat social. Aquest és, alhora, el nostre principal desafiament i el nostre risc més gran.

About author

Le podría interesar también

Últimas noticias

“Ara és el moment, fes el canvi!”, la nova campanya de Barcelona Energia

Grup Tersa, empresa membre de Respon.cat, impulsa una campanya per promure la transició energètica “ara és el moment, fes el canvi”. Barcelona Energia és la comercialitzadora pública de l’àrea metropolitana de

Sin categorizar

[Article #TSR] La Conca de Barberà, un Territori Socialment Responsable

  Mireia Palau Grau Tècnica de medi ambient del Consell Comarcal de la Conca de Barberà La Conca de Barberà és una comarca de Catalunya, situada al nord de la província

Últimas noticias

XXI Jornada de Retail de Comertia sobre “Lideratge i ètica a les empreses”

Comertia, una de les entitats promotores del Manifest per una Economia amb propòsit, organitza la XXI Jornada de Retail sobre “Lideratge i ètica a les empreses”. La jornada s’enfoca des