Bones pràctiques i recursos en matèria de Reforma Horària

  • Amb motiu de la 5a edició de la Setmana dels Horaris, Respon.cat publica un monogràfic amb recull de bones pràctiques, recursos i articles i reflexions de persones referents en aquesta matèria.
  • Els premis Respon.cat reconeixement de bones pràctiques empresarials sobre la reforma horària,un  aspecte que va més enllà de la conciliació de la vida laboral ja que parteix d’una iniciativa més àmplia orientada a adaptar la cultura empresarial i social en aquesta matèria.

 

BONES PRÀCTIQUES

Parlament de Catalunya

El Parlament de Catalunya sempre ha estat amatent a la incorporació en la seva normativa interna de mesures afavoridores de la conciliació de la vida laboral i familiar. L’any 2015 quedà adherit al pla pilot, com a agent exemplificador de la reforma horària, la qual cosa el portà a adoptar una primera mesura i a modificar els horaris de les comissions i els plens. A més, s’han incorporat a la normativa mecanismes de compensació i una participar metodologia de flexibilització horària de la jornada. El resultat de l’aplicació d’aquestes mesures permet una distribució flexible de la jornada, per part de les persones treballadores, generalment en còmput i recuperació diari, que suposa l’adequació quasi personalitzada de l’horari de treball, amb una tendència a la compactació horària, sempre d’acord amb l’assumpció de les responsabilitats i atribucions, i en compliment de la jornada laboral establerta.

Fundació Joia

La Fundació Joia adopta l’horari europeu, una mesura implantada a l’equip humà, que aporta una millora substancial en relació a la conciliació de la vida familiar i laboral, que alhora permet continuar amb la mateixa qualitat i temps d’atenció a les persones usuàries. L’horari europeu és de 8h a 13h i de 14h a 17h.

Addicionalment, totes les persones professionals amb conveni de centres sociosanitaris i de salut mental tenen 30 minuts de flexibilitat horària en l’entrada i la sortida, així com també disposen d’una bossa d’hores per assumptes propis. També disposen d’una bossa d’hores les persones amb majors de 12 anys a càrrec, i les persones amb pares i mares majors de 75 anys que requereixen cura mèdica.

Finalment, la jornada s’organitza de forma que totes les persones professionals amb conveni de centres sociosanitaris i de salut mental tinguin una tarda o matí lliure a la setmana.

EAP Dreta de l’Eixample

L’EAP Dreta de l’Eixample va presentar les seves bones pràctiques de conciliació de la vida laboral i familiar a l’edició de 2017 del BIZ Barcelona. Vegeu-ne aquí el vídeo:

RECURSOS

La Setmana dels Horaris

La iniciativa ciutadana Reforma Horària -formada per un grup divers de persones expertes unides per l’objectiu comú d’impulsar una transformació positiva en la societat a través d’un canvi d’horaris- proposa un Programa per a la Setmana dels Horaris, orientat a fomentar el diàleg i la reflexió sobre la necessitat de generar un consens social i polític ampli, que permeti presentar estratègies concretes de reforma horària.

Aquesta és la cinquena edició de la Setmana dels Horaris. És un esdeveniment que s’emmarca en les accions que impulsa la Iniciativa per la Reforma Horària i que compta amb el suport institucional de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Acord de Govern del 18 de març de 2014.

Podeu consultar el programa de la setmana aquí.

About author

Le podría interesar también

Sin categorizar

Jornada de Transferència de Bones pràctiques de les guanyadores dels Premis Respon.cat 2017

El proper 20 de febrer tindrà lloc la Jornada de Transferència de bones pràctiques de les organitzacions guanyadores dels Premis Respon.cat 2017 a ESCI-UPF Les organitzacions premiades dinamitzaran tallers simultanis en els que mostraran les

Sin categorizar

Coresponsabilitat i reforma horària: posant a la persona al centre de les empreses

S’ha dut a terme la Càpsula de coneixement en RSE sobre “Coresponsabilitat i reforma horària”. Les mesures de coresponsabilitat i reforma horària són elements clau per al desenvolupament del capital

Sin categorizar

El nou paradigma col·laboratiu

Un dels projectes de referència de l’Institut Cerdà és ll Servei de Suport a la gestió de Crisis (SSgC). Es tracta d’una iniciativa pionera a nivell mundial, a través de