Premis Respon.cat 2016: Sis empreses catalanes i un territori exhibeixen el seu compromís amb la societat

Acte_Premis Respon.cat2016_totes_empreses_guanyadores

  • Grupo Menarini i Tarannà guanyen els Premis Respon.cat 2016 a la trajectòria del compromís en RSE
  • Esteve, Celler Credo, bonÀrea i Fundació Joia són reconeguts per les seves bones pràctiques empresarials en Responsabilitat Social
  • El barri del Raval ha estat reconegut com a territori socialment responsable.

Sis empreses catalanes i un territori han estat reconeguts per les seves bones pràctiques i la seva trajectòria en matèria d’RSE en l’acte de lliurament de Premis Respon.cat, en la seva segona edició, que s’ha dut a terme aquest dilluns a la Seu Vella de Lleida.
Els Premis Respon.cat han permès posar en valor la trajectòria socialment responsable de Menarini i Tarannà, una farmacèutica gran i pime del sector turístic. També s'han reconegut altres empreses per les bones pràctiques en àrees concretes. Una pime, el Celler Credo, pel programa ambiental de col·laboració; una altra farmacèutica, Esteve, pel programa empresarial de voluntariat.
Enguany s'han afegit dos reconeixements més, sempre en aspectes que es consideren rellevants en la gestió de l'RSE a Catalunya. En aquest cas, un reconeixement a la gestió de la diversitat d’origen, que s’ha atorgat a bonÀrea Agrupa, i el reconeixement a les bones pràctiques de reforma horària, per a la Fundació Joia. Un darrer reconeixement ha correspost a un territori, el barri del Raval de Barcelona, com a territori socialment responsable, que ha estat representat per la Fundació Tot Raval.
Prop de cent-cinquanta persones s'han congregat a la nau central de la Seu Vella de Lleida per assistir a l'acte de lliurament dels premis de la responsabilitat social a Catalunya, organitzats per l'associació Respon.cat. L'acte ha estat presidit per Neus Munté, consellera de la Presidència, i Àngel Ros, alcalde de Lleida, acompanyats del president de Respon.cat i conseller delegat de DKV Assegurances, Josep Santacreu.
Acte_Premis Respon.cat2016_Neus_MunteLa consellera Munté ha destacat la transcendència dels premis, que contribueixen a fer més visible el compromís de les empreses amb l’entorn, la societat i les persones, així com un model de competitivitat sostenible. Ha manifestat que aquest plantejament representa una oportunitat de millora col·lectiva amb compromisos com la creació d’ocupació de qualitat, el compromís amb el medi ambient, la reforma horària, l’ètica i el bon govern o la igualtat, entre d’altres. Munté ha afegit que la responsabilitat social permet situar les persones al centre, de manera que hi guanya el conjunt de la ciutadania. “Avui hem vist un crit a l’optimisme que ens encoratja a seguir treballant per una societat més justa, lliure i compromesa”, ha conclòs.
Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat el caràcter innovador i avançat del modActe_Premis Respon.cat2016_Angel_Rosel de responsabilitat que es propugna des de Respon.cat, que supera una visió encara molt habitual que ho confon amb les donacions, mentre que amb aquests premis i amb les paraules del president de l'associació hem vist que aquí es parla de maneres de fer integrades a l'empresa, com ara a les persones que contracten". Així, ha assegurat que “avui, amb els Premis Respon.cat s’ha contribuït a fer que el país sigui més just i a avançar cap a un territori més responsable”. Ros ha subratllat aquest missatge, afirmant que Catalunya ja té una trajectòria coneguda i reconeguda en solidaritat i que l’RSE ha d’estar integrada en el funcionament de l’empresa.
Acte_Premis Respon.cat2016_JosepSantacreu5Josep Santacreu, president de Respon.cat i conseller delegat de DKV, ha agraït el suport de la Generalitat de Catalunya i el Consell de Cambres, així com de l’Ajuntament de Lleida. Santacreu ha destacat la voluntat de portar els Premis Respon.cat al territori, cosa que s'ha fet realitat en aquesta segona edició i que preveu tenir continuïtat en futures edicions. Santacreu ha explicat que Respon.cat és una iniciativa empresarial nascuda fa dos anys amb la voluntat de fer que la responsabilitat social formi part de la manera catalana de fer empresa, és a dir, que es normalitzi plenament en la seva presència en el teixit empresarial. També ha posat èmfasi a explicar que estem davant el gran repte de les empreses per aquest segle, i que no ens referim sols a fer alguna acció puntual de filantropia sinó que cal canviar la manera de fer empresa, amb una visió general sobre les persones i l'entorn que requereix un gran lideratge ètic. Ha acabat la seva intervenció amb un relat sobre cap on voldríem que tendissin les empreses a partir de les idees recollides en el Projecte Focus de l'RSE a Cataluunya.
En el decurs de l'acte s'ha projectat un vídeo de cada empresa reconeguda, que s'ha fet expressament per a l'ocasió, destacant les bones pràctiques de responsabilitat social. Aquests vídeos es podran trobar al web de Respon.cat. A més, la setmana que ve tindrà lloc a Barcelona una jornada de transferència de les bones pràctiques, on tothom que ho desitgi podrà escoltar amb detall i de primera mà les actuacions i experiències de cada empresa en el marc d'un taller obert.
També s'ha volgut aprofitar l'acte per mostrar el suport empresarial i de la societat civil als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que Nacions Unides va aprovar fa un any, en el marc de la nova agenda de desenvolupament sostenible “Transformar el nostre món: l’Agenda de 2030 per al Desenvolupament Sostenible”. Els 17 ODS pretenen eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom, i per a assolir-los, cadascú ha de fer la seva part, tant els governs, com el sector privat, la societat civil i la ciutadania.
Els Premis Respon.cat 2016 s’organitzen en conveni amb el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i la Cambra de Comerç de Lleida.
Respon.cat és un organisme que vol implicar les empreses i les organitzacions empresarials més compromeses amb la Responsabilitat Social, amb l’objectiu de promoure un salt qualitatiu i quantitatiu de l’RSE a Catalunya. És un projecte de país vinculat a la competitivitat sostenible de les empreses, que focalitza l’RSE com a factor estratègic i cultural de les empreses. Neix el 2014 i es constitueix formalment el l 2015, en aquest curt recorregut ha passat de 33 a més de 60 empreses membres.

Relació d'empreses guanyadores

o   Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa gran: Grupo Menarini

o   Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa petita i mitjana: Tarannà, viatges amb Sentit

o   Reconeixement Respon.cat al programa empresarial de voluntariat: ESTEVE

o   Reconeixement Respon.cat al programa empresarial ambiental de col·laboració: Celler Credo

o   Reconeixement Respon.cat als territoris socialment responsables: Barri del Raval de Barcelona, representat per la Fundació Tot Raval

o   Reconeixement Respon.cat a la gestió de la diversitat d’origen: bonÀrea Agrupa

o   Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques empresarials de reforma horària: Fundació Joia

Acte_Premis Respon.cat2016_Grupo_MenariniEl jurat ha destacat de Menarini que és una empresa amb inquietuds socials, col·laboradora amb entitats i organismes de caràcter altruista com l’Ateneu de Sant Roc o Càritas, molt sensible amb els reptes que planteja el territori on està ubicada i que està implementant mesures en flexibilitat horària per millorar la conciliació de la vida laboral i personal de l’equip de treball.
Acte_Premis Respon.cat2016_Taranna

En el cas de Tarannà, Viatges amb Sentit, el jurat ha valorat positivament la gestió sistemàtica de la responsabilitat social integrada amb la seva activitat com a emissors turístics i els reptes que aquesta planteja: emissions de CO2, problemes amb la fauna, massificació turística, impacte local, valors dels clients i proveïdors, la innovació i la cura del seu equip.

Acte_Premis Respon.cat2016_ESTEVE_VoluntariatEl Reconeixement Respon.cat al programa empresarial de voluntariat ha estat per ESTEVE amb SMILES, un programa de voluntariat que contribueix a la millora de la salut i de la qualitat de vida de les comunitats properes i de la societat en general, i que està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Esteve té una llarga trajectòria en programes de voluntariat, i sols el darrer 2015 s’ha incrementat el nombre de voluntaris un 126% respecte de l’any anterior, amb una valoració de 9,4 sobre 10.
Acte_Premis Respon.cat2016_GuissonaEl Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques en la Gestió de la Diversitat d’Origen ha comptat amb el suport dela Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya i ha estat atorgat a bonÀrea Agrupa per desenvolupar accions destacades per a la integració com ara: selecció i acollida, facilitar l'habitatge, crèdits personals, servei de gestoria, contractació fixa, formació i promoció interna, col·laboració amb la comunicat i creació de fundacions socials, entre d’altres.
Celler CredoActe_Premis Respon.cat2016_Celler_Credo_ambiental ha rebut el Reconeixement Respon.cat al programa empresarial ambiental de col·laboració pel seu projecte vi biodinàmic Ratpenat, nascut des del compromís entre el Celler Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers per la defensa del medi ambient i dels éssers vius que hi habiten. Celler Credo és pioner en agricultura biodinàmica, una manera de cultivar que suposa un pas més enllà de l’ecologia, cercant la integració i l’harmonia de l’home amb l’ecosistema, entenent la vinya com a una comunitat biològica que respecta la biodiversitat i el paisatge d’on neixen els seus vins.
Acte_Premis Respon.cat2016_Tot_TavalEl Reconeixement Respon.cat als Territoris Socialment Responsables ha estat lliurat al barri del Raval de Barcelona i l’ha recollit Tot Raval, una organització que treballa per la promoció del Raval com un Territori Socialment Responsable mitjançant la implicació de tots els agents del barri (organitzacions socials, culturals, agents econòmics, i veïnat) que ja estan exercint la seva Responsabilitat Social. Amb dos grans reptes: visibilitzar i reconèixer les accions Responsables que desenvolupen els diferents agents del Raval i motivar més agents a implicar-se en l’ impuls i desenvolupament del projecte.
Fundació JoiaActe_Premis Respon.cat2016_FundacioJoia ha rebut el Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques de la Reforma Horària per la seva implantació exemplar, amb actuacions clau com l’adopció de l’horari europeu, flexibilitat horària, hores d’assumptes propis, borsa d’hores per infant a càrrec i per a pares i mares majors de 75 anys per cura mèdica, tarda o matí lliure a la setmana, setmana de 38 hores i màxim 8 hores diàries de feina, entre d’altres.

Algunes dades de les empreses premiades
Menarini: Premi a la trajectòria de compromís en RSE per a la gran empresa

  • De les promocions efectuades en l'empresa durant 2014, el 53% van ser dones i un 47%, homes.
  • En 2014 es van dur a terme 94 accions formatives amb un total de 10.253 hores de formació (mitjana de 17 hores/any i professional), de les quals el 6% es van impartir en modalitat online.
  • Oferir la possibilitat als empleats d'augmentar la flexibilitat horària segons les seves necessitats familiars i personals. En 2014 es van dur a terme 38 casos d'adaptacions en l'horari oficial.
  • Menarini és un laboratori farmacèutic, present en més de 120 països, que busca solucions per millorar la salut de les persones.
  • Menarini ha rebut el certificat d’adhesió al sistema de millora ambiental EMAS

Tarannà Viatges amb Sentit: Premi a la trajectòria de compromís en RSE per a la PIME

  • Tarannà aposta per valors com la professionalitat i la qualitat, i afegeixen al mateix nivell valors com la sostenibilitat, la transparència i la col·laboració.
  • Crea la Calculadora de CO2 per a clients, una eina que els permet, de manera voluntària, calcular la quantitat de CO2 que s'emet en el vol.
  • Ofereix formació a tots els seus empleats. En 2013, es beneficien vuit empleats de diversos cursos (61% de la plantilla).
  • Commemora el seu 20 aniversari publicant un vídeo corporatiu que destaca la idea de Sostenibilitat i responsabilitat de l'agència.
  • Una visió empresarial a llarg termini, una visió més àmplia del món i de la magnitud dels seus actes i l’impacte del turisme en les destinacions dels viatges.
  • Entre els molts premis rebuts, destaquem el I Premi de Turisme Responsable de Catalunya, en la categoria de ‘Millor Proveïdor d'Excursions Responsables en Destinació’.

ESTEVE: Reconeixement al voluntariat d’empresa

  • SMILES és el Programa de Voluntariat Corporatiu d’ESTEVE definit per a contribuir a la millora de la salut i de la qualitat de vida de les comunitats properes i de la societat en general, el qual està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
  • L’any 2015 ha sigut un molt bon any de voluntariat. Hem incrementat el nombre de voluntaris en accions presencials en un 126% respecte l’any anterior i el seu nivell de satisfacció és d’un 9,4 sobre 10:
  • 260 voluntaris actius en “Mou-te, per tu i per ells”. Repte d’activitat física per una causa social durant 6 mesos.
  • 263 en accions set programes presencials.
  • 124 persones varen fer donacions d’ aliments (5,3 tones donades).
  • 49 donants de sang.
  • 1,4 tones de roba usada
  • 284 persones varen fer donacions econòmiques

Celler Credo: Reconeixement als programes ambientals de col·laboració empresa-societat

  • 100% de les ampolles venudes o 3.250 ampolles venudes.
  • 60% dels beneficis del vi es destinen a la conservació dels ratpenats.
  • El vi biodinàmic Ratpenat neix del compromís entre el Celler Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers per a la defensa del medi ambient i dels éssers vius que hi habiten
  • Celler Credo es dedica a l’elaboració de vins ecològics i biodinàmics
  • Celler Credo sorgeix de la inquietud de qüestionar-se si es pot cultivar d’una altra manera, no utilitzant productes fitosanitaris.
  • Celler Credo aposta per un plantejament coherent: pioners en biodinàmica i ecologia, utilitzant només taps de suro de de l’inici, i amb voluntat de seguir en aquesta direcció en matèria ambiental.

Tot Raval: Reconeixement al Territori Socialment Responsable

  • El projecte del “Raval, Territori Socialment Responsable” sorgeix com a resposta a una de les necessitats detectades per les entitats que formen part de la Xarxa Laboral del Raval (XLR)
  • Els objectius principals de Tot raval són:
  • Fomentar el treball en xarxa, el coneixement mutu, la coordinació i la comunicació entre els diferents agents que actuen al territori, de forma que s’enforteixi el teixit associatiu i la implicació dels diferents agents, inclosa la ciutadania, en aquest teixit i en les activitats comunitàries en el barri.
  • Sensibilitzar i promoure el Raval com a Territori Socialment Responsable (TSR) entre veïns i veïnes del barri així com d’altres agents (organitzacions socials, centres educatius, comerciants, empreses, equipaments i institucions locals), dotant de contingut i definició compartida aquest concepte, generant marca al voltant del concepte de TSR, i donant visibilitat a les accions socialment responsables del territori i fomentant-ne de noves.

bonÀrea Agrupa: Reconeixement a la gestió de la diversitat d’origen

Actualment el 41% de les persones treballades són estrangeres: 1562 persones (994 homes i 568 dones).
Accions realitzades a l'empresa per a la seva integració:

  • Selecció i acollida.
  • Facilitar la vivenda (pisos de lloguer).
  • Crèdits personals.
  • Gestoria: Reagrupament familiar. Renovacions permisos de residència.
  • Contractació fixa
  • Creació de fundacions socials:
  • Centre Mèdic i Centre de Salut (800 associats)   amb quota mensual de 7€, el 40% dels usuaris són estrangers.
  • Residència de persones grans.
  • Centre esportiu: camp Pich & Putt i pistes Pàdel.
  • Formació interna: Idiomes català/castellà,…   formació en el desenvolupament de les feines.
  • Educació: Escolarització dels fills; Cicles Formatius nocturns per als treballadors i joves de la comarca: 50% són estrangers. Certificats de professionalitat per a joves en aprenentatge de l’ofici d'operaris indústria càrnia.
  • Col·laboració amb l'administració local i comarcal amb accions d'integració: acollida, mediadors, biblioteca, jornades de convivència, associacions locals, etc.
  • Enfortir els serveis socials, educació, entitats locals, actes culturals i esportius.
  • Recolzament a les associacions d'immigrants.
  • Gestionar la diversitat i la multiculturalitat per part de tots els estaments de l'empresa.
  • Promoció interna a feines més qualificades.
  • Treball per a les dones/fills.

Fundació Joia: Reconeixement a les bones pràctiques en reforma horària.

  • L’Adopció Horari Europeu: 52 professionals (16 homes i 36 dones)
  • Ajuda Bressol i Escolar: 33 professionals. L’han utilitzat el 2015: 24 professionals (7 homes i 17 dones)
  • Hores d’assumptes pròpies: 79 professionals. L’han utilitzat el 2015 66 professionals (23 homes i 43 dones)
  • Borsa d’hores per infant a càrrec: 19 professionals. L’han utilitzat el 2015 12 professionals (6 homes i 6 dones).
  • Flexibilitat horària
    • Tarda lliure a la setmana: 68 professionals (23 homes i 45 dones).
    • Màxim 8 hores al dia
    • Setmana de 38 hores

Secretaria d'Igualtat, Migracions i CiutadaniaLes accions de promoció de les bones pràctiques en la gestió de la diversitat d'origen es fan amb el suport de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania

Us podria interessar també

Sense categoria

El VII Fòrum Alqvimia de la Felicitat parlarà sobre Ètica, Empresa i Societat

El VII Fòrum Alqvimia de la Felicitat tindrà lloc el proper 20 de novembre a Barcelona. Destacats exponents compartiran les seves experiències amb el lema “Ètica, Empresa i Societat: valors

Sense categoria

[Microvídeo] Gràcies al RACC per fer possible Respon.cat

Gràcies al RACC per fer possible Respon.cat, juntament amb les altres 36 empreses membres que en formen part. Microvídeo a càrrec de Josep Maria Miret, director general del RACC. Dimecres