L’economia circular: una estratègia clau per a la millora de la competitivitat i la innovació

20171010 Càpsula economia circular 1

  • Ahir es va dur a terme la Càpsula de coneixement en RSE sobre “economia circular”.
  • L’economia circular suposa un model econòmic basat en la prevenció de la generació de residus així com en reutilitzar, reparar, remanufacturar i reciclar els materials i productes existents, davant la utilització de matèries primes verges.

 

Ahir va tenir lloc la segona càpsula de coneixement del curs 2017-2018 organitzada per Respon.cat, que es va centrar en l’àmbit de l’economia circular: un model basat en la prevenció de la generació de residus així com en reutilitzar, reparar, remanufacturar i reciclar els materials i productes existents, davant la utilització de matèries primes verges.

Josep Planas, subdirector general d’Informació i Foment de la Sostenibilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat, va posar de relleu que l’economia circular és una aposta transversal de govern, degut als beneficis que la seva incorporació té per a tots els grups d’interès.

Planas va destacar que les empreses, com la resta de sectors de l’economia, està cercant solucions davant les previsions globals d’augment de població i disminució de recursos mitjançant l’economia circular. Segons Planas d'aquesta aposta se'n deriven noves oportunitats:

  • Economia: competitivitat, eficiència en l’ús dels recursos, estalvi, ocupació i innovació.
  • Empresa: optimització de la gestió de residus, reducció de riscos, nous mercats amb productes i serveis amb valor afegit, font d’innovació i responsabilitat social.
  • Ciutadania: accés a nous productes i serveis d’una major proximitat, utilitat i qualitat. Estalvis per la menor adquisició de productes i per increment.
  • Medi Ambient: reducció de les emissions, del consum de matèries i de residus, preservació del capital natural, millora de la qualitat ambiental i reducció de les externalitats negatives.

Per últim, va compartir amb els assistents un conjunt d’eines, incentius i recursos amb els que compten les empreses que vulguin avançar en la incorporació de l’economia circular als seus processos productius.

Gabriel Blejman, responsable de projectes de Canvi climàtic de Lavola, va detallar les estratègies necessàries per passar del model d’economia lineal al model d’economia circular, compartint diversos exemples de projectes que s’estan portant a terme.

Alfredo Balmaceda, cofundador i director de l’àrea de projectes de Zicla, va exposar la pròpia experiència de l’empresa nascuda per aprofitar el residu com a oportunitat de negoci i de canvi.

Lorena Jurado, directora de Residurecurs va explicar les figures de subproducte i la fi de condició de residu i el seu paper a l’economia circular, amb l'exposició del cas de la Borsa de Subproductes de Catalunya.

 

Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, va donar la benvinguda als assistents i va presentar la iniciativa Focus de l’RSE a Catalunya i els ODS, on s’emmarca aquesta sessió formativa.

 

Aquesta sessió forma part d’un cicle de quatre càpsules de coneixement, coincidint amb les sessions matinals del programa RSE.Pime. Aquestes sessions de tarda són obertes al públic en general, amb una limitació d’assistència segons capacitat.

Les càpsules de formació s’emmarquen en el Projecte Focus de l’RSE de Catalunya, que identifica com un dels 8 Focus de l'RSE a Catalunya és l’Economia Circular.

Us podria interessar també

Respon.cat posa en marxa el canal de Youtube. Ja tenim Youtube!

  Posem en marxa en canal Youtube, on es podran trobar els materials audiovisuals que es generen de l’activitat de Respon.cat   Us convidem a subscriure-us a aquest canal a

Aquest 2015 Nacions Unides ha aprovat els Objectius de Desenvolupament Sostenible

Nacions Unides ha aprovat un conjunt d’objectius globals per eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tots com a part d’una nova agenda de desenvolupament

Segona sessió RSE.Pime 2018

Consell de Cambres de Catalunya. Planta 5, sala 7. Avinguda Diagonal, 452, Barcelona Dimarts 9 d’octubre de 9.00 a 13.00 h