[Entrevista] Rafaela Carnerero: cada vegada hi ha més consciència en les empreses dels beneficis d’una gestió responsable del negoci

Recull d'entrevistes realitzades a empreses membres de Respon.cat en el el marc de col·laboració amb Corresponsables, media partner especialitzat en RSE i empresa membre de l’Associació.
Aquestes entrevistes mostren algunes bones pràctiques en matèria de Responsabilitat Social d’empreses compromeses amb la gestió responsable com a element competitiu i amb visió de futur.
Tot el material ha estat publicat en un especial de Corresponsables on es posa el focus en l’objectiu comú d’aquestes organitzacions de contribuir a fer un món millor i promoure la consciència ciutadana i organitzacional des d’un plantejament empresarial.

RAFAELA CARNERERO MORIANA, coordinació d'RSC d’Airpharm Logistic

Com està apostant per la gestió socialment responsable la seva organització? Ens podeu explicar breument la seva evolució fins a l'actualitat?

Nosaltres creiem que la gestió responsable d'un negoci, és una manera de ser, de fer i de treballar. La Direcció de Airpharm al llarg dels seus més de 30 anys d'història ha treballat sempre amb la voluntat de gestionar d'una manera ètica i responsable.

A partir del 2011 i havent participat en el projecte Transparència, vam començar a reportar Memòries de Responsabilitat Social, i d'aquesta manera vam començar a donar a conèixer aquelles accions que veníem treballant de feia temps.

El 2015 vam donar un nou impuls a la nostra RSC, amb l'objectiu prioritari de fer-ho extensiu a tota la companyia, implicant un major nombre de persones, de diferents departaments i representació de les diferents seus de la companyia.

Es van realitzar diferents tallers de treball i reflexió i com a resultat vam elaborar un Pla d'acció d’RSC a quatre anys vista on es planteja implementar accions per als diferents grups d'interès. Aquest és un pla en permanent actualització, que seguim durant l'any, analitzem i adequem en reunions trimestrals, i sempre amb una visió a quatre anys vista.

A dia d'avui, estem treballant en diferents projectes que engloben accions dirigides a clients, col·laboradors, medi ambient, societat...Cal destacar la nostra incorporació, assumint la vicepresidència, al gran projecte que lidera l'Associació Area8. Associació que aposta per la reindustrialització digital, sent els seus tres grans eixos vertebrals la connectivitat, l'energia i la sostenibilitat. També incorporats des de Juny de 2019 a la junta directiva de Respon.cat, sempre buscant estar actius i implicats en els projectes i amb les entitats que treballen per impulsar l’RSC.

Podeu especificar algunes bones pràctiques o iniciatives concretes que estigueu desenvolupant i quins són els seus objectius?

Les nostres iniciatives van dirigides a diferents grups, a continuació, algunes d'elles:

 • Dirigida als col·laboradors, dins de el programa Empresa Saludable desenvolupem accions que pretenen millorar la qualitat tant física com emocional dels nostres treballadors i treballadores, posant a l'abast eines i serveis per a això.

Formem també part del grup de treball Empresa Saludable, liderat per Respon.cat. Recentment contractats els serveis de Fundació Salut i Persona, oferint als nostres col·laboradors assessorament en l'àmbit psicològic, mèdic i social.

 • Medi ambient: Recentment, hem format una comissió de medi ambient, amb integrants de totes les seus, per a una major representació, mantenint reunions quadrimestrals. Realitzem campanyes de sensibilització i accions en pro de la planeta.
 • Dirigida a la societat: col·laborem amb organitzacions que lideren accions relatives a la salut, a el desenvolupament científic i a millorar la situació i el benestar de nens i adolescents. Creem, també, aliances amb escoles de formació i Universitats. Tot això amb l'objectiu de crear una base sòlida i pròspera per a la nostra societat.

Quina és la situació actual de la gestió responsable i el govern corporatiu i els seus principals barreres i obstacles?

Considerem que cada vegada hi ha més consciència en les empreses dels beneficis d'una gestió responsable del negoci, de treballar per obtenir un bon compte de resultats no està renyit amb una gestió socialment responsable. Cuidar i afavorir els grups d'interès també reporta beneficis.

Una de les barreres que hem de superar és el curt termini, si volem que alguna cosa sigui responsable i durador en el temps hem de pensar a llarg termini.

Quins són els altres reptes i desafiaments de la vostra organització en matèria d'RSC, sostenibilitat i ODS?

Com ja hem esmentat, els nostres reptes o accions de responsabilitat social, van dirigits a diferents grups d'interès, buscant la satisfacció i la millora en cadascun dels casos.

Treballem en línia amb els ODS i formem també part de el grup de treball liderat per Respon.cat que busca crear indicadors per donar resposta dins de les empreses als objectius relatius a Persones, al Planeta, a la Prosperitat i a la Pau i a les Aliances.

Considerem que la nostra contribució a el desenvolupament sostenible se centra en els següents objectius:

 • o Objectiu nº 3 Salut i Benestar.
 • o Objectiu nº 4 Educació i Qualitat
 • o Objectiu nº 8 Treball decent i creixement econòmic,
 • o Objectiu nº 10 Reducció de les desigualtats
 • o Objectiu nº 11 Ciutats i comunitats sostenibles
 • o Objectiu nº 13 Acció pel clima
 • o Objectiu nº 16 Pau, justícia i institucions sòlides
 • o Objectiu nº 17 Aliances per assolir els objectius.

Quina importància té per a vosaltres formar part de Respon.cat?

Les aliances permeten assolir fites i objectius que de manera individual no podríem arribar a desenvolupar. Per a nosaltres formar part d'una organització l'objectiu principal de la qual és el desenvolupament de l’RSC a Catalunya és una garantia de futur i alhora una gran oportunitat el poder formar part d'aquesta important tasca, d'impuls de la Responsabilitat Social Corporativa a les empreses i les organitzacions empresarials.

About author

Us podria interessar també

Últimes notícies

Respon.cat contribueix a l’Acord Nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya

Respon.cat ha participat en el procés per elaborar el document de l’Acord Nacional per a l’Agenda 2030 Aquest acord contribueix a la localització a Catalunya dels ODS i a crear una

Sense categoria

Dia internacional de la micro, petita i mitjana empresa

Avui 27 de juny, amb motiu del Dia Internacional de les pimes, Respon.cat ha elaborat un monogràfic amb experiències de bones pràctiques de Responsabilitat Social de pìmes. Vinculat a aquesta diada,

Sense categoria

Respon.cat participa en la jornada II Implementar l’RSE organitzada per Apunts i la Universitat Abat Oliba CEU

Respon.cat participa en la jornada II Implementar l’RSE organitzada per Apunts i la Universitat Abat Oliba CEU: “Del diàleg a la co-creació amb els grups d’interès social”. La jornada tindrà