[Entrevista] Anna Fornt: aquesta situació ens ha ajudat a identificar valor compartit entre les empreses del grup i a generar oportunitats creuades

Recull d'entrevistes realitzades a empreses membres de Respon.cat en el el marc de col·laboració amb Corresponsables, media partner especialitzat en RSE i empresa membre de l’Associació.
Aquestes entrevistes mostren algunes bones pràctiques en matèria de Responsabilitat Social d’empreses compromeses amb la gestió responsable com a element competitiu i amb visió de futur.
Tot el material ha estat publicat en un especial de Corresponsables on es posa el focus en l’objectiu comú d’aquestes organitzacions de contribuir a fer un món millor i promoure la consciència ciutadana i organitzacional des d’un plantejament empresarial.

ANNA FORNT BALDRICH, fundadora i directora general de Grup de Promoció i Disseny Efebé SLU

Com està apostant per la gestió socialment responsable la seva organització? Ens podeu explicar breument la seva evolució fins a l'actualitat?

Grup de Promoció i Disseny Efebé SLU creem i redissenyem espais per ser saludables, ergonòmics i eficients. Tant a nivell intern com extern, treballem de forma socialment responsable, gestionant cada procés sobre la base de la ISO 9001.

Fa més de 20 anys vam començar a plantejar la nostra activitat fent ús de materials sostenibles per adequar els espais en escoles, residències de gent gran i oficines, sempre posant en valor el nostre compromís pel territori i la cura pel medi ambient. Des que l'OMS va plantejar els ODS, els hem anat quadrant amb les activitats que fem, anotant també com pretenem enfocar cada un dels objectius de cara a el futur.

Podeu especificar algunes bones pràctiques o iniciatives concretes que estigueu desenvolupant i quins són els seus objectius?

ODS 4 - Educació de qualitat: Participem en el programa de diversificació curricular de el Consorci d'Educació de Barcelona. Oferim als l'alumnat de 3r i 4t d'ESO un primer contacte amb l'entorn laboral, amb una estada formativa a l'empresa, per combatre el fracàs i l'absentisme escolar. També fem convenis amb universitats per donar oportunitats als joves i en general, equipem les escoles perquè l'espai acompanyi a l'educació del Segle XXI.

ODS 7 - Energia neta i accessible: A la nostra oficina vam contractar específicament el subministrament d'electricitat només d'energia verda.

ODS 5 - Igualtat de gènere: Som un equip format majoritàriament per dones, que creiem en la igualtat d'oportunitats. A nivell de Grup Papelmatic, hem implementat un Pla d'Igualtat.

ODS 8 - Treball decent i creixement econòmic. Mesurem la gestió del temps i la conciliació i aportem beneficis socials a l'equip. Comptem amb una certificació com a Empresa Positiva i l'etiqueta + Responsables i estem en procés de certificació IQNet SR10.

ODS 11 - Ciutats i comunitats sostenibles: Gestionem la mobilitat i els desplaçaments dels productes i de les persones per tal de reduir la nostra petjada ecològica i també fem una gestió responsable dels residus a les obres. Des del 2019, treballem amb Edificis Positius, tot l'equip participa per materialitzar els ODS i promoure un veïnatge positiu.

ODS 17 - Aliança pels objectius: Formem part de Respon.cat com a membres de la junta de la Junta i de la Fundació Fidem. També col·laborem amb Edificis Positius o la Facultat de Ciències de la Salut de Blanquerna per replantejar els espais de les residències geriàtriques després dels efectes de la Covid-19. Formem part com a proveïdors col·laboradors a la Fundació Tr@ms i l'Associació Catalana de recursos assistencials, Acra.

Quina és la situació actual de la gestió responsable i el govern corporatiu i els seus principals barreres i obstacles?

Davant d'una possible barrera com la Covid-19, des del primer moment com a Grup ens plantegem de reaccionar davant la situació per donar suport a les persones. Responsabilitzar i confiar en l'equip contribueix a identificar la missió de cada lloc de treball. Aquesta situació ens ha ajudat a identificar valor compartit entre les empreses del grup i a generar oportunitats creuades. Hem identificat noves tendències que podrien definir un possible canvi del model de negoci, que el confinament ens ha ajudat a repensar i així definir noves estratègies.

Quins són els altres reptes i desafiaments de la vostra organització en matèria d'RSC, sostenibilitat i ODS?

Un dels principals reptes és definir el propòsit de l'empresa, per treballar i gestionar els nostres valors i traslladar la cultura de l'empresa a nivell intern i extern. També ho és la corresponsabilitat per combinar el treball presencial i el teletreball a partir d'ara. A més, volem emfatitzar les nostres aliances amb stakeholders per generar negoci i sostenibilitat econòmica.

Davant la Covid-19, hem revisat serveis i productes, definint propostes a partir de materials saludables per adaptar els espais a les circumstàncies actuals acord a les necessitats dels nostres públics. A més, plantegem treballar amb proveïdors locals, que compleixin subministrament d'energia verda i ofereixin igualtat d'oportunitats a totes les persones.

Quina importància té per a vosaltres formar part de Respon.cat?

Ens obre la porta a conèixer en profunditat com podem millorar la nostra activitat responsable i, sobretot, ens posa en contacte amb altres empreses que comparteixen els mateixos valors per aprendre de les seves bones pràctiques.

Aquest vincle creat entre organitzacions de diferents àmbits convida a crear aliances amb altres empreses, que poden ser d'ajuda per donar a conèixer noves iniciatives. En alguns casos no formem part de el mateix sector, però l'afrontem com una oportunitat per créixer personal i professionalment cap a una gestió ètica, social i responsable.

About author

Us podria interessar també

Sense categoria

L’adaptació al canvi climàtic costarà fins a 440.000 milions d’aquí al 2050

El Projecte Focus de l’RSE a Catalunya va determinar com una de les matèries rellevants l’adaptació al canvi climàtic dins el Focus de compromís amb el territori. Avui precisament, el diari

Sense categoria

Dia Mundial de l’Aigua: Infografia del cicle de l’aigua

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, que es commemora avui, dia 22 de març, el Centre de Terminologia TERMCAT publica la infografia El cicle de l’aigua Respon.cat amb el

Sense categoria

Nou Marketplace ambiental del projecte Tàndem

El 30 de novembre tindrà lloc al Palau de Pedralbes de Barcelona un nou Marketplace ambiental amb l’objectiu de promoure la col·laboració i generar aliances entre el món empresarial i