Empreses i organitzacions de Lleida es reuneixen per abordar el paper social de l’empresa i el repte de les aliances

  • L’associació empresarial Respon.cat ha reunit aquest divendres a la Llotja més de trenta empreses i organitzacions per promoure un salt en la gestió de la responsabilitat social a Lleida.
  • S’ha abordat el nou paper social de l’empresa i l’augment de companyies que desenvolupen un propòsit empresarial orientat a crear valor de triple impacte.

GT LleidaNo és la primera vegada que Respon.cat reuneix les empreses lleidatanes més compromeses amb la responsabilitat social. Fa dos anys van desbordar la Cambra de Comerç amb la presència del Dr. Josep Santacreu, guissonenc que és el president d’honor d’aquesta iniciativa empresarial.

L’actual president de les Cambres de Comerç va ser qui va promoure Respon.cat, que ara està presidida per un altre lleidatà, Rafel Oncins, de Plusfresc.

Aquesta presència de Respon.cat a Lleida ha estat constant i recentment s’ha posat en marxa un grup de treball que reuneix les empreses membres a més de convidar altres empreses lleidatanes sensibles a l’RSC.

Entre la quinzena d’organitzacions lleidatanes membres de Respon.cat hi ha companyies com ara B-biosca, Biovert, Saltó o Alemany, al costat d’algunes de gran dimensió com ara Plusfresc o bonÀrea, i també empreses socials com Ilersis, Alba, Aspros o l’Orfeó Lleidatà.

GT LleidaPaco Cerdà Esteve, conseller delegat, ha donat la benvinguda a la Llotja i ha destacat el paper de Respon.cat liderant la responsabilitat social a Catalunya. Rafel Oncins i Pujol, president de Respon.cat cat i responsable d’RSE de Plusfresc, ha remarcat la voluntat de Respon.cat de convocar aquestes trobades periòdicament i ha explicat que la setmana passada Respon.cat va reunir 400 persones a la Llotja de Mar de Barcelona per celebrar els 10 anys de l’associació i per lliurar els 8s Premis de la Responsabilitat Social a Catalunya.

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i ALQVIMIA guanyen els Premis Respon.cat a la trajectòria del compromís en responsabilitat social empresarial. Celler La Vinyeta, Basetis i Kern Pharma van ser reconegudes per bones pràctiques de responsabilitat social en matèries ambientals i laborals. El Ripollès, Vall de Ges, Oris i Bisaura va ser reconegut com a territori socialment responsable i Miquel A. Torres Riera, president de Família Torres, va rebre el reconeixement personal.

GT LleidaJosep Maria Canyelles i Pastó, expert en RSC i coordinador de Respon.cat, ha destacat el moment excepcional que viu el món empresarial d’incorporació d’un nou sentit de propòsit. En aquest sentit, s’ha referit al Manifest per una Economia amb Propòsit, que Respon.cat va liderar amb el suport de tot el món empresarial català.

La sessió d’avui ha abordat una matèria concreta dins l’RSC: els reptes socials i la vinculació de les empreses a la comunitat, un aspecte que tothom ha coincidit que l’empresa aborda de manera poc ordenada, més per bona voluntat que fruit d’una estratègia o una sistematització. Per això, Canyelles ha explicat com s’està abordant des de Respon.cat amb intenció de convidar les empreses a fer un salt endavant.

La diversitat del grup de Lleida ha permès un intens diàleg, on ha quedat clar que cal incrementar el coneixement de tots els actors, cal construir un relat sobre el paper social de l’empresa, cal generar espais de trobada com aquest mateix, i cal aprofundir en una cultura de les aliances.

Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, és una associació que agrupa més d’un centenar d’empreses compromeses amb el progrés de la seva RSE i que pretén fer de Catalunya un territori socialment responsable. Va néixer el 2014 com a organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya, i disposa d’un Consell social amb les principals organitzacions empresarials de Catalunya. Funciona amb grups de treball, espais d’aprenentatge i de cocreació per a les empreses membres, i organitza anualment els Premis Respon.cat i el programa d’acompanyament RSE.Pime.

About author

Us podria interessar també

Sense categoria

1 d’octubre: Dia internacional de la gent gran

Amb motiu del Dia Internacional de la gent gran que se celebra l’1 d’octubre Respon.cat ha preparat un monogràfic amb experiències d’empreses preocupades per l’envelliment i els reptes i implicacions que se’n

Últimes notícies

Respon.cat posa en marxa la 3a edició dels Programa de formació en RSE

Un any més posem en marxa el Programa de formació en RSE de Respon.cat amb un format àgil i pràctic molt ben valorat per les empreses participants de les dues

Sense categoria

La transició cap a un model d’economia circular ha esdevingut improrrogable

El passat 27 de febrer es va realitzar la vuitena sessió del curs de Responsabilitat Social per a empreses membres de Respon.cat. La sessió va comptar amb Berta Mota d’Anthesis