El sector salut és punter en el desplegament de l’RSC amb creació de valor compartit
- El sector salut aprofundeix en la gestió de la responsabilitat social, incorporant reptes socials, economia circular, organització saludable o sentit de propòsit vers el valor compartit.
- La Jornada sobre RSC i salut, organitzada per Respon.cat i l’ESCI-UPF, ha mostrat casos excel·lents, que situen Catalunya al capdavant del desplegament de la gestió socialment responsable.
Ha tingut lloc aquest dimecres 17 de maig la Jornada Col·loqui “Com les organitzacions de referència en el món de la salut gestionen l’RSC”, organitzada per Respon.cat i l’ESCI-UPF, amb la col·laboració de la Unió Catalana d’Hospitals. Dos hospitals i una obra social han exposat els seus models i s’han pogut veure els reptes i tendències en aquest sector en matèria de responsabilitat social.
Anna Jover Moreno, cap d’Àrea de Responsabilitat Social Corporativa de l’Hospital Clínic, ha presentat el model de gestió de l’RSC, que és un dels grans referents, basat en el compromís social de territori, la sostenibilitat ambiental, i el compromís institucional. Entre les diferents accions que va comentar, destaquem el programa de voluntariat, el foment de l’art terapèutic, la salut de les persones treballadores, l’abordatge dels ODS, el compromís amb el Pacte Mundial, la gestió de l’impacte ambiental, entre d’altres.
Oriol Bota i Arqué, director de l’Obra Social Sant Joan de Déu, ha recordat que quan es va incorporar a l’organització, se li va expressar que o som útils o tanquem, i això vol dir fer un plus sobre les obligacions. Des de l’Obra Social fem coses que es veuen però moltes que no; al costat d’allò que té més visibilitat, hem d’acompanyar, treballar com a ecosistema de solidaritat, innovar i arriscar perquè la solidaritat està desgastada, fer treball en xarxa. Ha dit que calen aprenentatges i cal donar sentit a mots gastats com solidaritat.
Bota ha aportat dilemes sobre la gestió de l’RSC. Un dels principals té a veure amb ser entitat concertada prestadora serveis versus entitat carismàtica que té una missió; i altres com ara sembra versus caça, bonisme versus impacte, o cooperar versus competir.
La Fundació Sanitària de Mollet ha estat representada per Sara Pons, responsable de Valors i d’Atenció Espiritual, que ens ha mostrat tot el model complet de gestió de l’RSC amb un gran propòsit centrat en el territori, Green Hospital, entitat saludable, l’obra social el Roure, voluntariat, atenció espiritual laica, excel·lència EFQM…
Posteriorment al col·loqui, ha intervingut Maria Emília Gil, directora tècnica a la Fundació La Unió, qui ha abordat el repte del propòsit recordant un director d’hospital que li deia que “el nostre propòsit és menys operacions i pròtesis perquè fomentem una vida saludable”. Pot semblar contradictori però aquest ha de ser el propòsit centrat en les persones, ha afirmat.
La Unió promou l’RSC entre les organitzacions membres i el 2019 va elaborar un manifest i una guia d’RSC, on proposaven adoptar compromisos, disposar d’un model de gestió de l’RSC i minimitzar impactes negatius i maximitzar els positius. Fent un pas més, van posar el marxa un producte, el Perfil de Compromís Social (PCS), que permet elaborar una diagnosi d’RSC de les organitzacions sanitàries i socials, sobretot respecte a la prestació de serveis públics.
Josep Maria Canyelles i Pastó, coordinador de Respon.cat, ha moderat la taula rodona, ha destacat l’excel·lència d’aquestes tres institucions que avui presenten els seus casos, així com l’acció compromesa de La Unió, com a patronal que assumeix i fomenta la gestió de l’RSC i el desenvolupament sostenible.
Canyelles ha destacat que aquestes organitzacions incorporen les quatre grans tendències en el camp de la responsabilitat social: l’economia circular, que és un repte tant ambiental com econòmic i que s’hi va progressant amb determinació. L’empresa saludable, que malgrat ser organitzacions del sector salut no és un implícit, sinó que cal gestionar activament l’enfocament respecte els seus públics interns. El bon govern amb el focus posat en el propòsit, que és evident en aquestes organitzacions orientades al desenvolupament humà però que cal gestionar proactivament, com una missió elevada i orientada al valor compartit. I finalment els reptes socials, que per a moltes empreses podien ser una aportació filantròpica o col·lateral i ara estan esdevenint un aspecte estratègic vinculat a la resiliència de les nostres societats.
Vegeu vídeo de la jornada:
L’acte ha estat presentat per Xavier Carbonell, director de la Càtedra Mango de l’ESCI-UPF, que ha destacat la importància del sector salut en l’economia i la potència amb què gestionen l’RSC. L’acte s’ha fet a la sala d’actes de l’Escola Superior de Comerç Internacional de la Universitat Pompeu Fabra, i ha comptat amb la participació d’alumnes del Postgrau en Gestió de la Responsabilitat Social Corporativa.
About author
Us podria interessar també
Aquesta tarda a #ConversesResponsables a Instagram live parlem amb Marcos González i Joan Piñol sobre els seus nous llibres
Marcos González parlarà en directe de la seva novel·la “Hijo de Malinche” amb Josep Maria Canyelles: avui dijous 22 IG Live 16,30h. Joan Piñol parlarà en directe de benestar emocional
Respon.cat a la presentació dels indicadors dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) a Catalunya
Respon.cat participarà en la presentació dels indicadors dels ODS de Catalunya organitzada per l’Institut d’Estadística de Catalunya i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible. La presentació tindrà lloc el