Francina Alsina
Presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social
De vegades la realitat la percebem immòbil: ens atrapa i l’atrapem. I sovint fomenta queixes, bé per un motiu o bé per un altre. No és que no hi hagi raons per a la indignació i el lament, però hi ha maneres i maneres de valorar aquestes raons.
Des del voluntariat, aquesta realitat, fins i tot quan és viscuda per les mateixes persones que s’indignen, es ‘veu’ de manera radicalment diferent. El voluntariat permet, com amb un calidoscopi, girar les peces, moure-les i formar noves figures.
El voluntariat s’implica en la realitat per a donar-hi un gir i recol·locar les peces. I ho fa perquè se’n considera co-responsable. El voluntariat és una via d’acció que contribueix a la transformació social, que suposa una aportació significativa a l’economia social i productiva i que, alhora, desenvolupa valors com l’equitat, la justícia i la democràcia.
El voluntariat és una via de participació ciutadana i és un actiu imprescindible en un territori socialment responsable, sostingut per persones que decideixen viure la realitat amb sentit de pertinença, de compromís i de cerca d’oportunitats per al canvi i la millora.
I tot plegat, com és que això passa? Com és que el voluntariat esdevé aquest actiu per esdevenir territoris socialment responsables? Doncs passa perquè els canvis que es produeixen en el pla de la consciència individual sempre desperten sentit de responsabilitat grupal i impulsen la voluntat d’emprendre canvis, tot re-mirant la realitat amb més objectivitat i reconstruint o transformant allò percebut com a caduc o espatllat.
Per tant, el voluntariat, també quan prové de l’empresa o és puntual, promou que les persones es comprometin amb la societat, afavoreix la transformació social i posa en valor la comunitat.
-
La Federació Catalana de Voluntariat Social engloba prop de tres-centes entitats de voluntariat social. Donem serveis a les entitats i té dos punts fundacionals que són l'eix, la formació de les persones voluntàries i la sensibilització de la població cap a l'acció voluntària.
La nostra RSE consisteix a treballar al costat tant de les empreses que ens ho demanen com de les entitats que se'ns apropen perquè les ajudem
Algunes persones i organitzacions participants al Seminari TSR+10, que tindrà lloc el 8 de juny a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, han volgut compartir amb els altres participants i de manera oberta a totes les persones interessades en l’RSE i en el desenvolupament de Territoris Socialment Responsables, una reflexió sintètica sobre el seu punt de vista, sobre alguna acció que porten a terme, sobre alguna proposta… Aquest espai d’aportacions està obert a altres organitzacions que, encara que no participin al Seminari, vulguin contribuir a publicar alguna reflexió vinculada de manera molt sintètica.
...