Sessió multistakeholder participativa per preparar el llançament del Projecte Focus

  • Focus és un projecte pioner per a donar veu a l'stakeholder "comunitat" i fer-lo present davant les empreses
  • Les empreses que gestionen l'RSE haurien de prendre en consideració aquells aspectes que són considerats rellevants per la comunitat en la qual l'empresa opera
  • Identifiquem els aspectes més rellevants en la gestió de la Responsabilitat Social de les Empreses en clau de territori

Sessió multistakeholder per preparar el llançament del projecte

A finals del 2014 es va portar a terme un procés per identificar els focus prioritaris de la Responsabilitat Social a Catalunya, liderat des de l’associació Respon.cat i amb la participació d’una àmplia representació del teixit empresarial d’institucions públiques del país. Ara es planteja ampliar el consens desgranant el contingut d'aquests Focus i operativitzant el desplegament.

Aquesta sessió de Diàleg està adreçada a una selecció de grups d'interès, entre els quals tots els que ja van participar en el procés realitzat l’any 2014 i ampliat amb els membres del Consell social de Respon.cat. La representació multistakeholder inclou empreses, agrupacions empresarials, organitzacions socials i acadèmiques, organismes públics, i experts. La sessió tindrà lloc el proper dimarts 8 de març a la seu de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Descripció del projecte Focus

La gestió de l’RSE té com a eix central metodològic la determinació per part de cada empresa de quins són els aspectes que prenen materialitat, és a dir, que són rellevants. Normalment les empreses identifiquen aspectes materials a dos nivells: els aspectes vinculats als seus impactes corporatius més directes, i els vinculats a les demandes explícites dels stakeholders.
La capacitat de cada stakeholder per influir en l’RS de l’empresa és diferent. Algunes empreses desconeixen com aquesta suma d’influències aporta un resultat interessant per al conjunt d’una societat. Es posa de manifest la mancança d’una veu prou àmplia del territori o societat com a grup d’interès. Per a millorar la contextualització de l’empresa és important detectar aquells aspectes que poden ser importants en cada territori on opera.
El desenvolupament del Projecte Focus incorporarà el foment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacion Unides, per tal de fer compatible l'agenda local i l'agenda global de l'RSE.
 
Primeres accions al 2015
Durant l'any passat, juntament amb diferents pàrtners especialitzats, ja es va realitzar algunes jornades per a aprofundir en alguns dels Focus identificats, com ara una acció al voltant de la lluita contra la corrupció (Jornada RSE amb participació de Respon.cat: reclamen exemplaritat a polítics i líders socials per combatre la desafecció ciutadana), sobre la immigració (Respon.cat ha intervingut sobre la diversitat com a part de l’RSE en el seminari d’immigració a Europa de l’ACSAR), o l'economia circular (Diàlegs ambientals sobre economia circular, un dels grans focus de l’RSE), entre d'altres. També es va presentar en diferents fòrums internacionals, a Brasil, Argentina, i altres. A més, es va dedicar el Fòrum directiu del 27 d'abril al projecte Focus:

Daniel Ortiz, membre de la Junta directiva de Respon.cat i director de Relacions Institucionals i Comunicació de l’Institut Cerdà

El projecte Focus, que va ser descrit per Daniel Ortiz com a pioner, va ser presentat com fruit d’una necessitat d’articular la veu d’un stakeholder que no té una única veu perquè la comunitat és un grup d’interès (GdI) complex, que aglutina a molts altres GdI. D’aquí ve la dificultat per a l’empresa d’interpretar què pot fer que correspongui a una demanda de la societat on l’empresa opera. Canyelles va remarcar que una empresa primer ha de complir amb les seves responsabilitats primàries, les inherents a la seva activitat, però tot seguit té el desafiament de comprendre i fer-se seus els reptes que afecten la comunitat. Sovint se situa la comunitat dins de les responsabilitats terciàries, aquelles amb les quals l’empresa no té cap lligam directe, i en la mesura que donem veu a la comunitat a partir d’un procés de consens i priorització, podem fer baixar la comunitat cap a un GdI secundari, és a dir, més estretament relacionat amb l’empresa, sentint-nos més involucrats mútuament amb les seves inquietuds i reptes i amb la consciència de major necessitat de donar-hi resposta.

Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat

Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat

Canyelles va indicar que disposar d’una agenda de l’RSE local, amb els focus identificats, permet convidar les empreses que operen al territori a integrar aquestes matèries dins la seva RSE, alhora que podemconvidar els agents promotors de l’RSE a identificar bones pràctiques i a elaborar guies per permetin que el missatge al teixit empresarial vagi acompanyat d’eines que en facilitin la comprensió empresarial.

A continuació, podeu veure el vídeo de la Fòrum directiu que va tenir lloc el 27-abril-2015. Ens els 15 primers minuts, el coordinador de Respon.cat fa la presentació del projecte Focus. Tot seguit intervé el professor Josep Maria Lozano en una ponència relacionada, en què reflexiona sobre la comunitat com a stakeholder.

Us podria interessar també

Sense categoria

Es convoca la 1a edició dels Premis Xarxa Gironina per a la Reforma Horària

L’Ajuntament de Girona premia els hàbits saludables, la igualtat i la conciliació i l’eficiència de les empreses, vinculant-ho a l’aplicació de reforma horària. Respon.cat manté un compromís amb la reforma horària

Sense categoria

Ha començat l’RSE.Pime amb 16 empreses compromeses en la millora de la seva gestió responsable

El passat 18 de setembre va tenir lloc la primera sessió de l’RSE.Pime al Consell de Cambres de Catalunya amb 16 organitzacions catalanes compromeses en la millora de la gestió

Últimes notícies

La gestió del temps a l’empresa saludable, un àmbit clau de la Responsabilitat Social

El taller sobre gestió del temps inaugura el cicle de tallers pràctics sobre empresa saludable que organitza Respon.cat. Representants de diverses empreses i organitzacions van compartir experiències i bones pràctiques,