Jornada RSE amb participació de Respon.cat: reclamen exemplaritat a polítics i líders socials per combatre la desafecció ciutadana

Jornada RSE amb participació de Respon.cat: reclamen exemplaritat a polítics i líders socials per combatre la desafecció ciutadana

100 directius de l’àmbit de la Responsabilitat Social Empresarial, l’auditoria i les Administracions Públiques participen en la 3ª Jornada RSE CCJCC

  • Els auditors critiquen la “incoherència” de les empreses que compten amb codis ètics i de forma simultània disposen de seus en paradisos fiscals o contribueixen al blanqueig de capitals
  • Respon.cat hi ha col·laborat per la importància que cal donar a la gestió ètica de les empreses i la lluita contra la corrupció
  • Daniel de Alfonso (director de l’Oficina Antifrau de Catalunya): “sense ètica, sense transparència i sense retiment de comptes, les lleis no resulten efectives”
  • El CCJCC col·labora amb l’Oficina Antifrau en l’impuls de manuals de probitat i codis ètics per potenciar les bones pràctiques en els àmbits de la transparència i el retiment de comptes

[NOTA DE PREMSA] Barcelona, 26 de març de 2015

onso_Of Antifrau_Daniel Faura_CCJCC 1

Enrique López, Membre del Comitè executiu de la Red Española del Pacto Mundial, Daniel de Alfonso, Director de l’Oficina Antifrau de Catalunya i Daniel Faura, President del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC)

Els auditors catalans han reclamat als polítics i líders socials “exemplaritat” amb la finalitat de combatre la “desafecció ciutadana” pel que fa als seus líders i han criticat, per boca del president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, Daniel Faura, la “incoherència” de les empreses i organitzacions que compten amb codis ètics i, de forma simultània, disposen de seus en paradisos fiscals o contribueixen al blanqueig de capitals.

Per al president dels professionals de l’auditoria, “un lideratge responsable i legítim requereix per part dels qui l’exerceixen una coherència permanent entre el dir i el fer”, al temps que defensa el retiment de comptes entès com un “dret dels ciutadans a conèixer el què, el com i el quant” de la gestió dels recursos públics. Un retiment de comptes en l’àmbit del sector públic que, en opinió de Faura, “hauria de sotmetre’s a verificació independent, com ja passa en el sector privat”.

Així ho ha expressat en l’acte inaugural de la 3a Jornada de Responsabilitat Social Empresarial (RSE) del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, dedicada en aquesta ocasió al ‘Lideratge responsable contra la corrupció’, que ha tingut lloc a la seu de l’organització col·legial a Barcelona. A més de Faura han intervingut també el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya,Daniel de Alfonso, i el membre del Comitè Executiu de la Xarxa Pacte Mundial Espanya, Enrique López, que ha explicat la tasca que desenvolupa aquesta institució.

Lleis necessàries, però insuficients per sí soles
El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, ha asseverat que “sense ètica, sense transparència i sense retiment de comptes, les lleis no resulten efectives” en el procés de generar confiança i dotar de credibilitat al sistema. Per a Daniel de Alfonso, “en l’economia moderna la confiança és la nova moneda de canvi”.

De Alfonso ha reivindicat el paper de la institució que dirigeix -conjuntament amb la transparència- com a garant de la confiança necessària per generar inversió, ocupació i progrés col·lectiu. I ha destacat que “la corrupció no és un factor exclusiu de l’àmbit públic, sinó que també es dóna en el sector privat”; fet davant el qual ha defensat “la implantació de principis rectors de bon govern en les empreses”.

La Jornada ha comptat amb l’assistència d’un centenar de directius de l’àmbit de la Responsabilitat Social Empresarial (RSE), l’auditoria, les escoles de negoci, les entitats acadèmiques i les Administracions Públiques.

Ètica individual vs ètica institucional

Jornada_RSE_Col·legi_auditors_26-03-2015Joan Fontrodona, professor d’ètica empresarial de l’IESE, en el seu rol de moderador de la sessió ‘Valors i competències dels líders responsables’, ha posat èmfasis en què “l’ètica individual no és suficient”, al temps que “és necessària una ètica institucional que promogui el bon comportament”. Fontrodona ha reconegut, amb optimisme, que “en aquest darrer any he escoltat parlar més d’ètica que en els 15 anys anteriors”.

Els participants en aquesta primera taula han estat el director general de la Fundació Ship2B, Xavier Pont; Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat; i el conseller de Mango, Enric Casi, que han destacat la necessitat que les organitzacions comptin amb líders compresos amb la RSE i amb els principis ètics que defensin les organitzacions.

En la seva intervenció com a moderador de la sessió ‘Eines per a la prevenció de la corrupció”, el director general del CCJCC, Xavier Cardona, ha destacat que “de res serveix disposar de codis ètics i lleis si no van acompanyats d’eines concretes que permetin prevenir la corrupció en el dia a dia”.

Els ponents d’aquesta taula han estat la Cap de l’Àrea d’Assessorament i Coordinació de l’Oficina per al Desenvolupament de l’Autogovern, Gemma Capdevila; el Cap de l’Àrea de Formació de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Jordi Tres; Marta Tomás, de la Red Española del Pacto Mundial de Naciones Unidas; i el Chief Compliance Officer d’AGBAR, Xose Puga. Cadascú ha explicat les diferents eines que s’han implantat en els seus respectius àmbits.

Per la seva part, la directora Editorial de Corresponsables, Laura Flores, ha moderat la sessió ‘Reporting, Transparència i retiment de comptes’. S’ha constatat la gran quantitat d’informació que actualment s’ofereix, i que ha augmentat la seva complexitat. Els ponents, el president de Transparencia Internacional España, Jesús Lizcano; la sòcia de Sostenibilitat de Deloitte, Helena Redondo; i la directora del Departament Sustainability Services KPMG, Patricia Reverter, han destacat que hauria de donar-se una informació més simplificada sobre què és, què fa l’empresa o institució, i cap a on va, oferint després informació més complexa per a públics que així ho requereixin.

Impuls de manuals de probitat i codis ètics
El Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC) compta amb una Comissió de Responsabilitat Social Empresarial, integrada no solament per socis i directors de firmes del sector, sinó també per responsables d’aquest àmbit d’empreses i escoles de negoci punteres. El CCJCC forma part del grup d’entitats fundadores del Capítol Espanyol del Pacte Mundial de Nacions Unides, que ara farà 10 anys.

A més, l’entitat representativa dels auditors a Catalunya col·labora amb l’Oficina Antifrau en l’impuls de manuals de probitat i codis ètics amb l’objectiu de potenciar les bones pràctiques en els àmbits de la transparència i el retiment de comptes.

Respon.cat hi col·labora en el marc del projecte Focus
Respon.cat ha participat en aquesta jornada organitzada pel Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, fruit de la identificació dels temes que s’hi han abordat com uns dels més rellevants en la gestió de la Responsabilitat Social. De fet, Respon.cat ha iniciat un projecte anomenat Focus RSE.Cat per a identificar quines són les matèries que haurien de ser considerades prioritàries des d’una òptica territorial, per a l’stakeholder comunitat. En la selecció preliminar de vuit matèries que calia considerar prioritàries la gestió ètica i la lluita activa contra la corrupció va ser una de les matèries escollides.

Entrades relacionades:

Us podria interessar també

Respon.cat i agents del territori debaten sobre com crear un territori socialment responsable a l’Urgell

 L’Associació Alba, Respon.cat i Cambra de Comerç Tàrrega debaten a Ilerda TV sobre com crear un Territori Socialment Responsable (TSR) a l’Urgell. L’Associació Alba també va participar en el Seminari

Entrevista a Daniel Faura, president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya

En el marc del Dia Internacional contra la Corrupció, Respon.cat entrevista a Daniel Faura, president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya. El Col·legi de Censors Jurats de Comptes

Oriol Amat parlarà de “Crisi, responsabilitat social i pime” a l’acte de cloenda de l’RSE.Pime | 30 de juny

El proper 30 de juny celebrem la jornada virtual de tancament de RSE.Pime 2019 i llançament de la nova edició, que presentarà la novetat de format virtual. En aquest acte es