Nou impuls al Propòsit empresarial per part de les organitzacions empresarials catalanes

Nou impuls al Propòsit empresarial per part de les organitzacions empresarials catalanes

  • El Consell social de Respon.cat, ampliat amb totes les organitzacions promotores del Manifest, per reprendre el foment del propòsit empresarial.
  • Es faran nous esdeveniments conjunts per millorar la sensibilització sobre el propòsit empresarial

2024-05-09 Consell Social (1)El Consell social de Respon.cat és un òrgan consultiu integrat per les principals organitzacions empresarials i relacionades amb la responsabilitat social a Catalunya. En cada sessió es proposa un tema central de deliberació si bé també s’esperen aportacions sobre el paper de Respon.cat i com millorar les col·laboracions i l’impacte de la seva tasca.

Dijous 9 de maig de 17 a 18h va tenir lloc al Saló Lucrècia de la Casa Llotja de Mar de Barcelona una sessió del Consell social de Respon.cat ampliada al conjunt de les organitzacions promotores del Manifest per una Economia amb Propòsit.

Mercè Mullor i Bosch, comissionada de Respon.cat pel Manifest per una Economia amb Propòsit, va expressar la satisfacció per la proclamació del Manifest, va reflexionar sobre la importància de gestionar el Propòsit per a la societat i per a les empreses i va recapitular el punt on ens trobem en aquesta iniciativa (actualment hi ha adherides unes 300 empreses).

Respon.cat hem estat fent actes relacionats amb el Propòsit, per exemple, a Igualada amb la UEA, al Fòrum Econòmic de les Terres de l’Ebre, a Lleida amb la Cambra de Comerç, a Girona amb el GIG, a Valls amb VallsGenera, amb associats de la Unió, amb universitats diverses, etc.

Josep Maria Canyelles i Pastó, coordinador de Respon.cat, va manifestar que el que volem és que hi hagi un relat compartit sobre com abordar el Propòsit. El que detectem a Catalunya a partir dels seminaris d’elaboració del Propòsit és que empreses, petites i mitjanes sobretot, se sorprenen en descobrir el concepte de Propòsit i ho viuen positivament. Es tracta de, mentre es crea valor econòmic, crear també valor social.

Hi ha empreses que, en considerar el Propòsit, ho focalitzen en un àmbit concret, en el que creuen que poden actuar de manera més visible. És molt fàcil deixar-se portar per les tendències majoritàries: economia circular, empresa saludable, bon govern, mediambiental. Però cal que no s’oblidin dels altres vectors que conformen l’RSE.

En aquest sentit, està apareixent una quarta tendència: els reptes socials, que ja estan adquirint un caràcter estratègic. Tots els temes de voluntariat estan començant a emergir, sobretot als països anglosaxons. L’empresa, cada vegada més, està abocada a ser un actor de transformació social, de cohesió social.

En tot cas, focalitzar en un Propòsit és una decisió estratègica de cada empresa. El missatge ha de ser que no es deixin arrossegar per tendències generals sinó que construeixin el model que els doni sentit.

2024-05-09 Consell SocialJosep Santacreu i Bonjoch, president d’honor de Respon.cat i president de la Cambra de Comerç de Barcelona, va excusar la seva assistència i va delegar en Marta Angerri Feu, que va demanar el compromís de les organitzacions empresarials catalanes en el foment de nous estils de gestió, que incorporin cada cop més la responsabilitat social.

Angerri va fer notar que abordar el propòsit requereix un lideratge completament alineat i proactiu. També va fer una crida a totes les organitzacions presents perquè puguin ser més ambicioses en el foment del Propòsit en les respectives esferes d’influència i va agrair la seva implicació, animant-les a mantenir-se com a actors actius en aquest moviment de fons per un futur més responsable i sostenible.

Per acabar, va haver-hi un torn obert d’intervencions sobre el foment del Propòsit empresarial.

Enllaç per veure totes les fotografies de l’acte a Flickr.

About author

Us podria interessar també

newsletter

Cafès Novell, Ametller Origen i Mas Albornà, tres mirades a l’RSE des del Penedès a l’acte dels Premis Respon.cat

Cafès Novell, Ametller Origen i Mas Albornà compartiran com s’aborden els reptes en matèria de sostenibilitat des d’una lògica empresarial i de territori. El  proper 10 de març a les 17.00h tindrà lloc

Últimes notícies

Les Cambres de Comerç catalanes impulsen la Plataforma Solidària COVID19 Community

Les Cambres de Comerç catalanes impulsen la Plataforma Solidària Covid19 Community amb l’objectiu d’ajudar a la coordinació d’ofertes i demandes de tot tipus de material solidari arreu de Catalunya. Covid19 Community és

Novetats

El model relacional entre entitats socials i empreses ha de reforçar els valors de les organitzacions

Respon.cat participa en el cafè tertúlia per a fundraisers professionals que va tenir lloc el passat 22 de novembre sobre “Aliances, pimes i tercer Sector”. Josep Maria Canyelles i Pastó,