Networking Respon.cat al Bizbarcelona: El repte de la innovació responsable

Networking Bizbarcelona 2017 Respon.cat

 

Respon.cat ha organitzat una sessió de networking al Bizbarcelona destinada a definiri estratègies per avançar en la innovació responsable focalitzant en tres eixos fonamentals: la innovació de producte o servei, la innovació de processos i la innovació organitzativa.

Amb aquesta sessió s'ha volgut abordar com integrem la innovació responsable en les dinàmiques internes de l’empresa i com pot ajudar aquest plantejament a diferenciar-nos de la competència, a través de l'intercanvi d'experiències en bones pràctiques en innovació responsable.

Agrícola Falset i Marça és una cooperativa centenària que produeix vi i oli a la comarca del Priorat.

Algunes de les bones pràctiqeus que duen a terme s'orienten a l'eficiència energètica, i en aquesta matèria han fet dues proves pilot:

 1. Monitorització en temps real de l'eficiència energètica celler, que ha suposat una reducció de consums del 30%
 2. Life rewine: economia circular aplicat a les ampolles de vidre. Que l'ampolla que surt del celler pugui tornar al celler per ser reutilitzada. Estan parlant amb proveïdors, com el que les neteja.

A més estan treballant en la qualitat del procés productiu, la traçabilitat en l'elaboració del producte, i l'agricultura respectuosa.

Campos Estela, amb unes línies de treball en Responsabilitat Social Empresarial co-dissenyades amb proveïdors, clients, empleats i entitats socials amb la finalitat de desenvolupar tot el talent que es genera al voltant de l’organització en base a tres eixos: promoure un estil de vida saludable, afavorir la cohesió de la societat i fomentar el respecte pel medi ambient.

 • Projecte "Pesa i pensa": els infants dels menjadors escolars mesuren els aliments que sobren, per adequar racions, prendre consciència, fer un treball de forma lúdica sobre el tema malbaratament amb els nens.
 • Van fer una app per facilitar que els nens puguin introduir les dades i es puguin comparar respecte a la mitjana. Sense esperar-ho van ser nominats per a uns premis europeus sobre reducció de consums.
 • A més estan treballant en la inclusió, la mobilitat sostenible... amb infants.

Fundació Ilersis és una entitat sense afany de lucre i declarada d’utilitat pública.
El compromís social, la cooperació, la igualtat, la resposabilitat, la integritat i la qualitat són valors fonamentals que inspiren el seu treball.

Networking Bizbarcelona 2017 Respon.cat4Algunes de les bones pràctiques que duen a terme han sorgit de la necessitat de donar resposta als clients i a l'entorn:

 • Innovació gestió residu fusta. Tenien residus de fusta de les caixes que fabriquen. Es van trobar per sorpresa amb l'exigència de reducció consums per part d'un client important que volia calcular la petjada de carboni i els va demanar que contribuïssin amb una reducció del 15%, i van haver d'inventar solucions. A més, va coincidir amb una denúncia d'uns veïns per soroll, de manera que van comprar una trituradora de fustes (fabricació de briquetes per calefacció) que van instal·lar a l'interior per minimitzar el soroll i també una estufa per escalfar amb la combustió de les deixalles triturades de fusta.

Tick translations són un model d’empresa íntegra i amb valors en el sector de la comunicació: orientada al client, innovadora, rigorosa, responsable i solidària.

Algunes de les bones pràctiques que duen a terme són:

 • Creació d’una comissió d’innovació: Tick Growing. Millora en producte, nous processos (equips per països, conciliació).
 • Apliquen mesures de conciliació laboral i familiar.
 • En l'acompanyament en les empreses en el creixement internacional, també aporten suport per abordar les diferències culturals.
 • Patrons fundació Creativació.

Martiderm manté els valors del seu fundador: el rigor en la formulació i la fabricació dels seus productes; l'eficàcia i qualitat dels mateixos i la transparència en la comunicació de les seves qualitats i efectes.

La recerca de la confortabilitat dels espais els ha portat a l'eficiència energètica:

 • La construcció de la nova seu, amb un doble sistema d'aerotèrmia i de geotèrmia molt eficient. Estalvi 30% d'electricitat. I ara volen posar plaques solars. Sostenibilitat energètica. A més, tenen molta llum natural i l'espai de treball s'ha multiplicat per tres.
 • Grup de treball transversal en RSE, que funciona com un programa de millores: suggeriments de millora producte i procés productiu.

Amat immobiliaris, és una empresa familiar del sector immobiliari, que té com a valors l’ètica empresarial, la coherència, la transparència, la confidencialitat, la visió a llarg termini, la consistència, la qualitat, la perseverança, el coneixement, la formació, la innovació, les polítiques de conciliació i el compromís amb la societat.

Alguns de les bones pràctiques que duen a terme són:

 • La digitalització absoluta de l’empresa, però amb un pas més amb el que anomenen "factures scan", que amb un sol clic permet a tot l'equip de treball, a proveïdors i a clients quedrar tota la comptabilitat i a l'hora no es genera residu de paper i redueix al mínim el marge d'error.
 • Transparència gràcies al portal de l’Administració ON-LINE, on els clients i els proveïdors poden tenir tota la informació que necessiten, veure la traçabilitat en el cas dels proveïdors de les seves factures, els presidents veure que tenen per confirmar, com segueixen les incidències que estiguin obertes, la morositat etc.
 • Maternitat a la carta, que consisteix en què les mares poden disposar del temps de maternitat segons els convingui.

Associació Alba, es tracta d’una organització de gestió ètica, solidària i participativa que treballa especialment amb el col·lectiu de persones amb discapacitat psíquica, física i mental de pobles i ciutats de les comarques de l’Urgell i la Segarra i, excepcionalment, d’altres llocs.

Algunes de les bones pràctiqyes que duen a terme és la diagnosis per millora l'RSE per projectes. Per exemple, Alba Verda, transport sostenible (compartir vehicles, perquè et paguin quilometratge han de compartir el viatge que faran), gots reutilitzables, gestió de residus... I també han treballat la felicitat a l'organització.

Networking Bizbarcelona 2017 Respon.cat3Acefat assumeix el compromís d’implantar, liderar i desenvolupar un Sistema Integrat de Gestió, fonamentat en el compliment dels principis recollits en la seva Política Integrada.

En aquesta línia, algunes de les bones pràctiques que estan duen a terme són:

 • Eliminació paper, tot el procés sense paper.
 • Millora aspectes ambientals de les obres: coordinació proactiva quan es comença una obra. Impacte territori: reducció materials, emissions...
 • Ja no esperen que es coordinin quan es dona la coincidència sinó que són proactius i comuniquen una previsió d'obra a les altres empreses de serveis per si volen aprofitar per avançar alguna obra que tinguessin programada per més endavant. Han aconseguit una reducció del 20% de l'impacte d'obres, uns 11.000m3 de runa, a més d'estalvi en matèria primera.
 • Participació de tots treballadors de l’empresa en reorganització de l’empresa (245 idees dels 30 treballadors). Participació individual, grups de treball per àrees, grups treball mixtes, priorització idees i implementació.
 • Integració (conciliació). Han començat a aplicar reforma horària, reestructuració de serveis.
 • Nou producte sostenible: tanques obres perdurables amb QR que et dona informació de l’obra que tens al costat. Associat a una app: ciutadania (pot incorporar informació, comentaris... sobre obres). Si algú se l'endú, quan algú fa la foto del QR poden saber que està desplaçada de lloc i recuperar-la.

Com a conclusió podem dir que la innovació responsable que hem tingut oportunitat de descobrir en aquesta sessió de networking abasta aspectes tant fonamentals de les organitzacions com són els processos, el desenvolupament del capital humà amb mesures de conciliació laboral i personal, implementació de criteris d'economia circular i la transformació digital.

Fotos de la sessió

 

Entrades relacionades

 

About author

Us podria interessar també

Sense categoria

Convocatòria oberta a la 30a edició dels Premis Pimes

  Pimec celebra el 30 aniversari dels Premis Pimes, en què es podran presentar les candidatures fins al 28 d’abril. Els Premis reconeixeran els valors d’empresa i la Qualitat lingüística

Sense categoria

Properes trobades empresarials per abordar els Objectius de Desenvolupament Sostenible

Us oferim la relació d’actes de les properes setmanes que abordaran continguts dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) promoguts per Nacions Unides, i que Respon.cat està promovent com a part

Sense categoria

Decàleg de l’Ètica empresarial de la FEGP @_FEGP

La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) ha reeditat el document que conté el Decàleg de l’Ètica empresarial. És un compendi de deu clàusules que incideixen en els objectius, els