Chief Sustainability Officer, nova denominació o altres responsabilitats?

Chief Sustainability Officer, nova denominació o altres responsabilitats?

El dimecres dia 16 d’octubre a la tarda va tenir lloc la trobada de responsables d’àrea ambiental de Respon.cat. Es va obrir la porta a una reflexió sobre les necessitats de les persones assistents en relació amb la sostenibilitat i com Respon.cat podria donar suport.

Es van suggerir algunes propostes, com l’organització de seminaris específics sobre temes com l’economia circular o la vinculació de la sostenibilitat amb l’estratègia empresarial. També es va plantejar la idea de diferenciar les necessitats de les grans corporacions respecte a les PIMEs en aquests espais de formació.

Aquestes intervencions van permetre abordar dubtes pràctics sobre com les PIMEs poden començar a adaptar-se als nous requisits de sostenibilitat, mentre que les grans empreses ja tenen mecanismes més establerts per fer-ho.

Per donar feedback d’aquestes intervencions vam comptar amb Maite Machado, executive MBA amb dilatada experiència liderant, estructurant i executant estratègies, estudis i projectes, principalment en el sector de la gestió de residus i models d’economia circular, abastant tota la cadena de valor des de la consultoria fins a l’operació d’instal·lacions, en el sector públic i en el privat. A més, també és assessora acreditada per ACCIÓ en canvi climàtic.

Algunes intervencions destacades en aquest sentit són:

  • Una participant va expressar la seva preocupació com a representant d’una PIME que ja ha estat fent esforços voluntaris en sostenibilitat, com les 13 memòries de sostenibilitat que han publicat. Tanmateix, es va referir al desafiament que suposa adaptar-se a la nova directiva europea, especialment en un entorn on treballen amb molts petits proveïdors internacionals, sovint en regions on les polítiques de sostenibilitat són poc desenvolupades (per exemple, l’Índia o els Emirats Àrabs). Va demanar consell sobre com començar a abordar aquests requisits futurs i va suggerir que l’associació (Respon.cat) podria actuar com un pont per ajudar les petites empreses a establir indicadors i directrius per a avançar en aquest procés.
    • Resposta de Maite Machado: Maite va suggerir començar per identificar els aspectes més generals i centrals que poden tenir un impacte en la cadena de subministrament i centrar-se en les dades que els grans clients puguin demanar. Va recomanar a les PIMEs començar a treballar en capells clau relacionats amb el seu core business i la seva cadena de valor, i va destacar que la sostenibilitat sovint passa per accions locals i la col·laboració amb els proveïdors. Va subratllar que, per a empreses com la de la participant que preguntava, és essencial començar per àrees on deixen més diners i tenen més risc de perdre mercat si no s’adapten.
  • Des d’una altra empresa, un participant va explicar que la seva empresa ja tenia un departament que gestionava la qualitat, la prevenció de riscos i els indicadors ambientals. També va mencionar que havien implementat un projecte per mesurar l’impacte social i que la sostenibilitat era tractada com un projecte intern, gestionat a través d’un grup de treball que incloïa gerència, comunicació i el departament de qualitat.
    • Resposta de Maite Machado: Maite va destacar que en aquest cas la sostenibilitat estava lligada a la transformació digital de l’empresa, un aspecte clau per a gestionar dades i indicadors de sostenibilitat. Va assenyalar que aquest model intern era interessant per la seva capacitat d’implementar una estratègia centrada en KPIs, i va recalcar la importància de la digitalització per a la sostenibilitat en organitzacions com la seva.

Us podria interessar també

[Vídeo] CAP Les Hortes adequa l’àrea assistencial en tota la seva dimensió per donar resposta a la nova realitat

Amb la voluntat de mostrar com responen les empreses compromeses davant la crisi del coronavirus, Respon.cat ha elaborat un recull de vídeos amb propostes, bones pràctiques, crides o altres iniciatives

Cafès Novell aposta per l’economia circular amb l’ecodisseny

Les set vides de l’economia circular: La meta és ser més eficient en l’ús de recursos i generar menys residus. L’ecodisseny és una de les opcions que es proposa des

Elaboreu una declaració de propòsit! Seminari directiu a Barcelona

La gestió empresarial vinculada a un propòsit és tendència. Moltes organitzacions amb responsabilitat social corporativa situen aquest enfocament en una dimensió cada cop més estratègica. Portar a terme una Direcció per