Càpsula de coneixement sobre "Economia circular" i grup de treball en el marc del projecte #FocusRSE

  • DiEconomia_Circular_Focus_Respon.catmarts 18 de setembre de 14 a 16.30h tindrà lloc la Càpsula de coneixement sobre "Economia Circular" organitzada per Respon.cat, al Palau Macaya de Barcelona.
    • Aquestes càpsules, de caràcter obert, estan destinades tant a les empreses membres de l’associació com a qualsevol empresa del país que vulgui avançar en la incorporació de l’RSE en el seu sistema de gestió.

El proper 18 d’octubre tindrà lloc una nova càpsula de coneixement com les que Respon.cat ja va oferir l’any passat. En aquesta ocasió el tema estarà centrat en l’economia circular i com les empreses poden integrar-la.
Aquesta sessió forma part d’un cicle de cinc càpsules de coneixement, que tindrà continuïtat el 8 de novembre i 29 de novembre, coincidint amb les sessions matinals del programa RSE.Pime. Aquestes sessions de tarda són obertes al públic en general, amb una limitació d’assistència segons capacitat. (Cal inscripció prèvia en aquest enllaç).
Respecte de l’any passat, cal fer notar tres canvis:

  • La selecció dels continguts, que enguany se centrarà en els diferents temes que formen part dels Focus de la Responsabilitat Social a Catalunya.
  • L’horari, ja que Respon.cat ha fet una opció per adequar el seu funcionament als criteris de la reforma horària i per això la sessió començarà a les dues de la tarda, cosa que permetrà acabar a dos quarts de cinc.
  • El programa de la sessió, que incorporarà una segona part en la qual les empreses assistents podran treballar conjuntament en la identificació de necessitats i en la cerca de solucions.

Programa de la Càpsula de coneixement sobre Economia Circular

Dimarts 18 d'octubre de 14.00 a 16.30PALAUmacaya_Respon.cat
 
Primera part

Càpsula de coneixement, amb la participació de:

  • Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat: presentació de la iniciativa Focus de l’RSE a Catalunya i els ODS
  • Mireia Cañellas Grifoll,
 Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya
  • Susana Pascual, Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya
  • Isabel Roman, Lavola
Segona part

Grup de treball d'empreses en el marc del projecte Focus de l’RSE a Catalunya:

  • Identificació de necessitats de les empreses per a la incorporació dels plantejaments de l’economia circular en la seva gestió.
  • Cerca conjunta de solucions i articulació de mecanismes de treball col·laboratiu per al seu desenvolupament.

Cal inscripció prèvia en aquest enllaç.

-

El repte de l’economia circular

Els recursos naturals que produeix el planeta per abastir els sistemes productius o de consum són limitats. La previsió de població, i per tant de consumidors, previstos per a l'any 2050 és que s'arribi als 9.100 M de persones. El sistema productiu actual d'usar i tirar es manifesta inviable per a produir i satisfer les necessitats del conjunt de la població a venir.
L'economia circular es l'estratègia que es planteja per a no col·lapsar el sistema i fer front a aquests dos reptes de futur: garantir els recursos necessaris per poder continuar abastint el total de la població.
L'economia circular té per objecte reduir tant el consum dels recursos com la producció de residus tancant el bucle o flux de recursos utilitzats. Es focalitza en el seu cicle i planteja un model basat en la reducció, reutilització, reparació, remanufacturació, i reciclatge dels materials que hi intervenen.
La Comissió Europea ha aprovat recentment el Paquet d'Economia Circular amb un finançament de 650 + 5.500 milions EUR del programa H2020 més Fons estructurals. Les principals línies de treball que proposa són:

  • Normes de qualitat per a les matèries primeres secundàries
  • Ecodisseny per promoure l’estalvi, reparabilitat, durabilitat i reciclabilitat
  • Reconeixement adobs orgànics basats en residus i reforçament dels bionutrients.
  • Estratègia per al plàstic que faciliti la reciclabilitat i la biodegradabilitat, i minimitzi les substàncies perilloses en els plàstics i la brossa marina.
  • Impuls de mesures de reutilització de les aigua residuals.

Per això, en el marc del projecte Focus de l'RSE s'han prioritzat aquests aspectes:
Grafic_Economia_Circular_Respon.cat

La UE, i Catalunya en particular, és deficitària en recursos i importadora neta. Fer els sistemes productius més eficients en l'ús de recursos i millorar la gestió dels residus produïts per tal de reintroduir-los en el sistema productiu de nou la fan més autònoma i competitiva.
L'economia circular, tancar el cercle de l'ús dels recursos, és la clau per a la competitivitat i el futur de les empreses. La disminució del consum de recursos  i la preservació de la biodiversitat és un repte global que va més enllà de les fronteres i al qual la RSE es compromet.

ODS relacionats

Durant la sessió també s’abordaran els Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats amb aquest Focus:
ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-06 ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-07 ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-11 ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-12 ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-13 ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-14 ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT-01-15

Us podria interessar també

Sense categoria

Respon.cat signa un conveni de col·laboració amb La Unió Catalana d’Hospitals

El 8 de novembre de 2018, Respon.cat ha signat un conveni de col·laboració amb La Unió Catalana d’Hospitals.  El conveni té per objectiu promoure la gestió ètica i socialment responsable

Sense categoria

Respon.cat participa en la jornada II Implementar l’RSE organitzada per Apunts i la Universitat Abat Oliba CEU

Respon.cat participa en la jornada II Implementar l’RSE organitzada per Apunts i la Universitat Abat Oliba CEU: “Del diàleg a la co-creació amb els grups d’interès social”. La jornada tindrà

Sense categoria

Obra Social Sant Joan de Déu, mobilització ciutadana solidària

La Magic Line s’ha convertit en una gran mobilització ciutadana solidària i en la nostra activitat de referència. Gràcies a la Magic Line un miler d’equips d’escoles, empreses, entitats, amics