Càpsula de coneixement sobre "Desenvolupament econòmic responsable" i grup de treball en el marc del projecte Focus

Desenvolupament_Economic_

  • Dia i hora: Dimarts 29 de novembre de 14.00 a 16.30h
  • Lloc: Palau Macaya (Passeig de Sant Joan, Barcelona)
  • Cal inscripció prèvia. Es demana puntualitat

Aquesta sessió forma part d’un cicle de cinc càpsules de coneixement que s’ha portat a terme durant els darrers mesos, coincidint amb les sessions matinals del programa RSE.Pime. Aquestes sessions de tarda són obertes al públic en general, amb una limitació d’assistència segons capacitat.
Respecte a l’any passat cal fer notar tres canvis. En primer lloc la selecció dels continguts, ja que enguany s’han elegit els diferents temes que formen part dels Focus de la Responsabilitat Social a Catalunya. Per altra banda, també cal fer notar el canvi en l’horari, ja que Respon.cat ha fet una opció per adequar el seu funcionament als criteris de la reforma horària. Per això, la sessió començarà a les dues de la tarda, cosa que permetrà acabar a dos quarts de cinc.
Per últim, la sessió incorporarà una segona part en la qual les empreses assistents podran treballar conjuntament en la identificació de necessitats i en la cerca de solucions. D’aquesta manera, la sessió s’estructurarà de la següent manera:
Primera part: CÀPSULA DE CONEIXEMENT, amb la participació de:
Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat
Narcís Bosch, director gerent del Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya
Jordi Serret, director del Programa d’Atenció a la PIME, Departament d’Empresa i Coneixement, Generalitat de Catalunya
Roger Ylla, cap de canvi estratègic de la Unitat de Clústers, ACCIÓ, Departament d’Empresa i Coneixement
David Cos, president de Grup Clade
Segona part: GRUP DE TREBALL D’EMPRESES en el marc del projecte Focus de l’RSE a Catalunya:

• Identificació de necessitats de les empreses per al desenvolupament econòmic responsable..
• Cerca conjunta de solucions i articulació de mecanismes de treball col·laboratiu per al seu desenvolupament.

El repte del desenvolupament econòmic responsable
El sentit de l'RSE està en la creació simultània de valor social i econòmic i, per tant, en desenvolupar models empresarials aptes per a aquest repte, que siguin competitius i que alhora es basin en un model avançat quant a cultura interna amb uns valors respectuosos amb les persones i l'entorn, quant a processos amb una capacitat de ser excel·lents i minimitzar els impactes negatius.
La inversió en innovació forma part de l'RSE i no és una matèria menor ja que el seu impacte és molt rellevant en diversos vectors. Una empresa que no inverteixi en innovació no està garantint la capacitat de seguir creant riquesa a mig i llarg termini, la qual hauria de revertir en el territori i en els diferents grups d'interès, no podrà garantir els llocs de treball o crear-ne més. La inversió en innovació té un gran impacte en la sostenibilitat a llarg termini de les empreses i sectors, especialment en certs àmbits.
A més dels impactes econòmics més evidents, la innovació genera impactes laborals quant a nivell de professionalització, sol anar vinculada a aliances i partenariats, i cada cop genera més impactes en el terreny ambiental, amb l'ecoinnovació, sense oblidar l'àmbit de la innovació social. Les aliances i els partenariats formen part important de la gestió de l'RSE, així com tots els processos de diàleg amb grups d'interès. Les dinàmiques col·laboratives que es basen o integren l'RSE permeten fer rellevant aquests valors i convertir-los en un marc d'aprenentatge, de desenvolupament i en una oportunitat de negoci.
Per això s'han prioritzat aquests aspectes:
Captura de pantalla 2016-11-28 a les 9.50.02
Justificació per a Catalunya
Un dels eixos estratègics de l’Estratègia Catalunya 2020 és l’entorn d’innovació, que pretén millorar el sistema innovador català i reforçar la competitivitat de les empreses. El CAREC també considera un objectiu situar la innovació al cor de totes les activitats productives, per tal de progressar en la cadena de creació de valor, també en els sector més productius. El nivell d'R+D és més alt que la mitjana espanyola però lluny encara de la mitjana europea. En el cas català, però, es dóna una altra circumstància, que és el baix nivell d'inversió privada en R+D+i.
Dialoguem_Respon.cat
Per altra banda, la societat catalana i la vida econòmica a Catalunya han tingut al llarg de la història un caràcter molt propici al pacte, al diàleg, a la concertació, a les associacions. A més, el teixit empresarial català, integrat per tantes pimes, necessita guanyar volum sigui per creixement propi o sigui per aliances estratègiques. El fet de desenvolupar atributs d'RSE (ètica, transparència...) en les aliances pot millorar la confiabilitat i la generació de confiança.
Els reptes plantejats per l'estratègia catalana, que posen el focus en la innovació i la internacionalització, haurien d'integrar aquest model de competitivitat responsable sense el qual totes dues línies perdran capacitat d'excel·lència, de marcar la diferència, de satisfer millor els requeriments creixents del mercat, de estar més preparats per al futur.
Cal un esforç per millorar la seva inversió en R+D+i, i en el cas de les pimes, han de guanyar capacitat operativa per mitjà d'aliances que permetin, sense por i amb confiança, compatir el coneixement. Integrar un estil socialment responsable i fer-ne un atribut rellevant en les aliances, els clústers, les associacions, els partenariats públic-privat, les col·laboracions amb la societat... ha de formar part de l'estil de fer empresa, de manera de fer emprenedoria, de la manera d'internacionalitzar-se, per tal que es creï capital social, capital confiança.
Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats

Entrades relacionades:

About author

Us podria interessar també

newsletter

[Vídeo] Efebé proposa el teletreball saludable: com adaptar la oficina a casa durant el confinament

Amb la voluntat de mostrar com responen les empreses compromeses davant la crisi del coronavirus, Respon.cat ha elaborat un recull de vídeos amb propostes, bones pràctiques, crides o altres iniciatives

Últimes notícies

“Hi ha hagut una explosió amb la que el món ha començat a néixer de nou”, diu Anna Fornt a les Jornades Corresponsables 2024

La Jornada Corresponsables de Barcelona del passat dimarts 5 de març ha aconseguit més de 241.000 espectadors en línia, i més de 500 inscrits de manera presencial. L’esdeveniment s’ha pogut

Sense categoria

Tres pimes de Respon.cat mostraran les bones pràctiques d’RSE al bizbarcelona

Respon.cat convida tres pimes membres al bizbarcelona per mostrar les bones pràctiques d’RSE en tres àrees clau vinculades al projecte Focus de l’RSE a Catalunya Apunts, Amat Immobiliaris i Aranow intervindran