Aliances per enfortir la cohesió social en territoris socialment responsables

Aliances per enfortir la cohesió social en territoris socialment responsables

  • S’ha dut a terme la Càpsula de coneixement en RSE sobre “Territoris socialment responsables i cohesió social”.
  • Les aliances entre entitats i pimes del territori poden suposar un impuls clau per a la generació d’oportunitats per a les persones que tenen especials dificultats.

Ahir va tenir lloc la segona càpsula de coneixement del curs 2019 organitzada per Respon.cat, que es va centrar en l’àmbit dels territoris socialment responsables i la cohesió social.

Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, va obrir la sessió posant èmfasi en com les organitzacions hem d’impulsar que tots els actors del territori incorporin els principis de gestió de la responsabilitat social. Canyelles va destacar que sense la creació de sinergies entre actors del territori no és possible avançar cap al compromís compartit de millora social.

Per últim, va exposar com des de Respon.cat es va desenvolupar un procés de diàleg per focalitzar els principals temes que a Catalunya, com a país, hem de tenir en compte en i que es van concretar en el Projecte Focus de l’RSE de Catalunya. Entre aquests focus, el de la cohesió social és un dels àmbits en el qual una empresa que vulgui alinear la seva RSE en clau de territori ha d’integrar.

Andreu Pascual, de l’equip de relació amb l’empresa del Programa Incorpora de La Caixa i Raquel Burgueño, coordinadora Incorpora a Barcelona, van presentar aquest programa que representa un concepte innovador en sumar dues xarxes per assegurar l’èxit de la integració laboral: les entitats socials i les empreses. Incorpora parteix d’un model d’intermediació laboral basat en les necessitats del teixit social i empresarial que garanteix una bona integració de la persona a l’empresa.

Pascual va destacar que “els territoris són els protagonistes i per arribar als territoris i aconseguir millorar les condicions de les persones amb dificultats el paper de les empreses és clau”.

Per la seva banda, Burgueño va compartir que el programa va néixer amb l’objectiu de poder donar resposta i cobrir les necessitats de les empreses. Actualment compta amb les següents línies d’actuació:

  • Incorpora de “la Caixa”.
  • Incorpora salut mental.
  • Reincorpora (reinserció de reclusos.
  • Punts de formació.
  • Autocupació.
  • Incorpora jove.

El programa Incorpora disposa de 395 entitats socials d’integració laboral treballant en xarxa, distribuïdes territorialment a Espanya, Marroc, Polònia, Hongria, Tunísia i Portugal i ha assolit més de 160.000 insercions laborals des de la seva creació (32.609 l’any 2018).

Assumpta Fortuny, coordinadora de la Federació Allem, va exposar com des de la col·laboració amb centres especials de treball les pimes poden generar oportunitats de treball per a les persones amb especials dificultats. Ha compartit diferents exemples de col·laboració de les terres de Lleida en els que aquesta cooperació ha portat a redissenyar productes i serveis, o a la creació de nous, generant llocs de treball per a persones amb discapacitat.

Per últim, Anna Martínez, responsable de gestió de projectes de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, ha tancat la sessió animant a les pimes a integrar la dimensió social en les seves relacions i aliances, en el marc dels ODS, especialment l’ODS 17. Per a això, ha compartit exemples concrets d’accions i eines que poden fer realitat aquesta col·laboració (com el mapa d’entitats socials de Catalunya), ressaltant els tres criteris clau per a l’èxit: la coherència, la sensibilització de les persones treballadores i el compromís.

Us podria interessar també

Dia Mundial de l’Aigua: Infografia del cicle de l’aigua

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, que es commemora avui, dia 22 de març, el Centre de Terminologia TERMCAT publica la infografia El cicle de l’aigua Respon.cat amb el

#ODS Objectiu 5: Aconseguir la igualtat entre els gèneres i apoderar totes les dones i les nenes

“Aconseguir la igualtat entre els gèneres i apoderar totes les dones i les nenes” és el cinquè dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per Nacions Unides per al període 2015-2030 Si

Entrevista a Daniel Ortiz en el marc d’un reportatge sobre Respon.cat a l’Expansión

Dilluns 16 de març s’ha publicat al Diari Expansión l’entrevista realitzada a Daniel Ortiz, membre de la Junta directiva de Respon.cat i director de Relacions Institucionals i Comunicació de l’Institut Cerdà,