Càpsula de coneixement sobre “Territoris socialment responsables i cohesió social”

Càpsula de coneixement sobre “Territoris socialment responsables i cohesió social”

  • Dimarts 23 d’octubre tindrà lloc una nova càpsula de coneixement com les que Respon.cat ja va oferir l’any passat.
  • Les càpsules de coneixement sobre RSE són sessions obertes en què es focalitza en temes clau de la gestió respnsable de les organitzacions.

En aquesta ocasió el tema estarà centrat en la cohesió social i com les empreses poden afavorir-la, amb la participació de:

  • Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat
  • Andreu Pascual, responsable de relació amb l’empresa del Programa Incorpora de La Caixa i Alejandra Fuentes, coordinadora Incorpora Barcelona
  • Josep Torrico, director de la Fundació Marianao
  • Ferran Casamitjana, cap Captació de Recursos i Gestió Interna de Càritas Barcelona

La sessió forma part d’un cicle de quatre càpsules de coneixement organitzades per Respon.cat, coincidint amb les sessions matinals del programa RSE.Pime. Aquestes sessions de tarda són obertes al públic en general, amb una limitació d’assistència segons capacitat.

Informació bàsica

  • Dia: 23 d’octubre de 14.15 a 16.00h
  • Lloc: Cambra de Comerç de Barcelona (Av. Diagonal, 452. Barcelona)
  • Per assistir cal inscripció prèvia enviant un correu a projectes@respon.catEs demana puntualitat

L’horari de la sessió correspon al compromís de Respon.cat per adequar el seu funcionament als criteris de la reforma horària. Per això, la sessió començarà a les 14,15 de la tarda, cosa que permetrà acabar a les 16h. 

El repte de la cohesió social

La crisi econòmica dels darrers anys ha comportat una pèrdua de cohesió social, de vulnerabilitat de les persones, amb índexs alarmants de pobresa, incloent la infantil o l'energètica. També han empitjorat les oportunitats d'integració de col·lectius amb dificultat d'inserció. En el marc del projecte Focus s'han prioritzat aquests aspectes: 

A Catalunya hi hagut sempre una preocupació transversal per garantir i millorar la cohesió social, la qual s'ha considerat bàsica per a ser un país competitiu, un país de qualitat humana, i també per a minimitzar riscos donades les característiques de la societat catalana, amb un elevat índex d'immigració, el qual ha estat el més elevat d'Europa en els darrers anys.

Més enllà de la crisi, cal tenir present que en plena eufòria econòmica de principis del segle XXI, Catalunya no va baixar del 15% de pobresa estructural.

Són moltes les accions que poden fer les empreses destinades a enfortir la cohesió social, entre les quals ara per ara podrien ser considerades prioritàries la lluita contra la pobresa infantil, contra la pobresa energètica, per afavorir la integració de les persones nouvingudes, per a reduir els índexs generals de pobresa, per a atendre els col·lectius més vulnerables o en situació de risc, i per a fomentar la vertebració de la societat, amb capacitat de donar respostes des de la ciutadania, des de l'associacionisme, el voluntariat i el tercer sector, apoderant les persones, els col·lectius, les comunitats.

Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats

El compromís amb la cohesió social als Territoris Socialment Responsables

El discurs de l'RSE sempre emfatitza la necessitat que les empreses facin l'esforç de comprensió de les societats on operen, s'adaptin als contextos locals a partir de principis i valors universals, i tractin de donar suport al seu desenvolupament comunitari.

Per mitjà del diàleg amb grups d'interès poden comprendre les inquietuds de la societat i descobrir les millors pràctiques, i travar les aliances i marcs de col·laboració. Una societat civil vertebrada i un ric teixit associatiu són punt de partida imprescindible per a articular el compromís de les empreses amb la societat. La gestió de la diversitat és un aspecte central de l'RSE, i en conseqüència el respecte a les diferents identitats.

Per això s'han prioritzat aquests aspectes:

Tot això amb un especial focus en el compromís amb la cohesió social del territori com a característica de la manera catalana de fer empresa.

El paper de les empreses a l'hora d'operar en societats amb identitats diferenciades és una matèria rellevant en RSE, ja que més enllà del compliment normatiu, una empresa ha de saber valorar la rellevància que tenen aquestes identitats tant en termes de respecte a la diversitat com tenint en compte les expectatives i inquietuds de les comunitats on l'empresa opera. Catalunya té una societat civil desenvolupada i rica en organitzacions diverses, de manera que l'RSE ha de poder construir aliances amb aquesta societat vertebrada, generar mecanismes de col·laboració amb el teixit associatiu i les entitats no lucratives en particular, respectant el model institucional, associatiu i de voluntariat existent, i fer de les empreses un agent més en la construcció d'un territori socialment responsable.

La consideració de la societat catalana com un ens nacional al marge de les fronteres polítiques, amb una realitat històrica i una voluntat de continuar existint, i amb una expressió de demanda de voler ser tractada amb aquesta singularitat, hauria de comportar per part de la comunitat empresarial, ja sigui autòctona o que operi a Catalunya, un esforç de comprensió del context de sostenibilitat i de les bones pràctiques més adequades a cada organització, ja sigui en matèria sociocultural, lingüística, vertebració empresarial i institucional, etc.

Així mateix, la construcció d'un Territori Socialment Responsable requereix que organitzacions molt diverses incorporin l'RSE, ja siguin grans o petites i privades, socials o públiques, amb una intensitat suficient per fer rellevant aquest enfocament de gestió en la cultura organitzacional del territori, creant marcs de diàleg on identificar i afrontar els reptes de sostenibilitat del territori en els seus diferents vectors i, finalment, incorporar els elements de l'RSE com a atribut de la pròpia marca de territori.

Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats

 

Us podria interessar també

Sense categoria

[Microvídeo] Gràcies al DGESTA per fer possible Respon.cat

Gràcies a la Direcció General d’Economía Social i Treball Autónom per fer possible Respon.cat, juntament amb les 36 empreses membres que en formen part. Microvídeo a càrrec de Xavier López,

Últimes notícies

Les àrees financeres proposen fer unes càpsules formatives per abordar l’RSE en el seu àmbit

Persones de les àrees financeres d’empreses membres de Respon.cat s’han reunit aquest dilluns 22 de febrer per abordar necessitats i reptes mutus en l’àmbit de la responsabilitat social. Des de

Sense categoria

Cerimònia de lliurament dels IX Premis Corresponsables

Corresponsables, empresa membre de Respon.cat, celebra el proper 7 de novembre a Barcelona la cerimònia de lliurament dels IX Premis Corresponsables. El president de Respon.cat i conseller delkegat de DKV