[Article] Empresa i llengua catalana, de Bernat Gasull

Bernat_Gasull_Plataforma_Llengua_DI_llengua_materna_Respon.cat

  • En el marc del Dia internacional de la llengua materna, compartim unes reflexions de Bernat Gasull i Roig, Plataforma per la Llengua. 
  • Bernat Gasull "l'ús normalitzat del català va estretament lligat a la innovació i a l’assumpció de criteris moderns de responsabilitat empresarial".

[Article] Un dels aspectes més sorprenents en la política lingüística de les empreses vers els consumidors dels territoris de parla catalana és el gran contrast entre unes i altres. Mentre hi ha empreses que els tenen plenament en consideració, altres actuen talment com si no existissin. Com que cap empresa pot defugir una realitat d’un mercat tan evident com el de llengua catalana, es poden prendre dues mesures:

  1. Actuar d’acord amb l’acceptació del mercat i els barems de l’entorn europeu per a mercats lingüístics similars (com poden ser el danès, el noruec, el finès o comunitats lingüístiques com la francesa a Suïssa o la flamenca a Bèlgica).
  2. El bandejament de la realitat i fer la vista grossa vers els consumidors de parla catalana quan cal aplicar la responsabilitat social, els codis ètics i el bon govern.

Més enllà dels casos concrets d’una voluntat explícita d’actuar en contra del mercat de llengua catalana (i per tant sovint en contra dels propis interessos comercials), hi ha encara un desconeixement de la situació real o bé una acomodació a certes inèrcies. Encara hi ha grans empreses multinacionals que desconeixen que la llengua catalana no és una llengua minoritària i quan ho descobreixen se sorprenen de la vitalitat que té i actuen en conseqüència. En aquest sentit la Plataforma per la Llengua està desenvolupant eines que poden contribuir a millorar aquesta informació, com el web www.businessincatalan.cat. Així mateix, val a dir que les multinacionals capdavanteres en el sector tecnològic o més innovadores, amb bons departaments d’informació de la realitat sociològica on s’adrecen, són les que més s’han adequat al consumidor català. Pel que fa a l’acomodació a certes inèrcies, és ben cert que l’ús normalitzat del català va estretament lligat a la innovació i a l’assumpció de criteris moderns de responsabilitat empresarial. Com en d’altres àmbits, les empreses més dinàmiques i adaptables al mercat són les que s’adeqüen més bé al consumidor de parla catalana. Per facilitar aquests procés adaptatiu la Plataforma per la Llengua ha creat eines com el web a l’entorn del comerç http://www.comercencatala.cat. En aquest web hi ha, de manera simplificada, 10 aspectes que tota empresa hauria de tenir en compte a l’hora d’actuar en el nostre mercat: http://www.comercencatala.cat/la-bona-practica-al-comerc-en-10-frases.

També pot ser força útil aquest portal en l’àmbit de l’etiquetatge de productes: http://www.etiquetatencatala.cat/. En aquest aspecte cal tenir en compte que, com la resta de llengües europees de dimensions similars al català, hi ha una llei per la qual el consumidor té dret a rebre les dades obligatòries i les instruccions dels productes en català. Això afecta des de les informacions de seguretat d’una joguina, les instruccions d’un electrodomèstic, el manual d’ús del cotxe o les instruccions d’un producte farmacèutic.

Bernat Gasull i Roig
Tècnic de campanyes de la Plataforma per la Llengua

 

[llegir més]

 

 

 

About author

Us podria interessar també

Sense categoria

Respon.cat avança en el seu compromís amb la reforma horària

L’Anuari 2016 del Consell Assessor per a la Reforma Horària destaca el paper clau de Respon.cat en el projecte de proves pilot per avançar en el camí de la Reforma

Novetats

S’ha presentat el “Mapa de materialitat ASG per a la gestió de la sostenibilitat a les PIME” a la Borsa de Barcelona

Aquest passat dimarts 20 de febrer s’ha presentat el “Mapa de materialitat ASG per a la gestió de la sostenibilitat a les PIME” a la Borsa de Barcelona, eina que

Sense categoria

[Microvídeo] Gràcies a Psikered per fer possible Respon.cat

  Gràcies a Psikered per fer possible Respon.cat, juntament amb les altres 36 empreses membres que en formen part. Microvídeo a càrrec de Joan Piñol, director general de Psikered.