2017 és l’any internacional del turisme sostenible per al desenvolupament

Focus_Respon.cat

  • L'any 2017 ha estat declarat per les Nacions Unides com a Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament (A/RES/70/193).
  • Respon.cat preveu fer alguna acció durant aquest any sobre aquest sector estratègic en l'economia catalana i com incorpora els Focus de l'RSE a Catalunya i els ODS.

 
Respon.cat té previst treballar enguany en la promoció del turisme sostenible, en el marc del Projecte Focus de l’RSE que promou l’associació. El turisme és un dels sector d'activitat més importants a Catalunya i es vol abordar a partir de la manera com incorpora l'agenda local de l'RSE així com els Objectius de Desenvolupament Sostenible, l'agenda global de l'RSE.
Diversos focus hi estan implicats. El focus Compromís amb el territori inclou la preservació del patrimoni natural i la biodiversitat. El focus Compromís amb la comunitat i aliances posa l’èmfasi en aspectes com fer de Catalunya un territori socialment responsable. I també cal tenir en compte les persones: el focus Desenvolupament del capital humà reclama una empresa saludable i una racionalització dels horaris; i un altre focus aborda la generació d'ocupació i la qualitat laboral.
I en aquest marc, el turisme resulta un element clau degut a la importància del mateix a la realitat del nostre país. Durant els onze primers mesos de 2016 han arribat a Catalunya 17,03 milions de turistes estrangers, el que representa un increment del 3,8% en relació al mateix període de l’any anterior. Catalunya lidera l’arribada de turistes internacionals al conjunt de l’estat espanyol, per davant de les Illes Balears (amb 12,9 milions de visitants i un creixement del 12% fins el novembre) i de les Illes Canàries (amb 12,05 milions d’arribades i un augment del 12,7% en el mateix període).
L'Any Internacional aspira a sensibilitzar els responsables de prendre decisions i al públic en general de la contribució del turisme sostenible al desenvolupament, mobilitzant-se alhora a tots els grups d'interès perquè treballin junts per fer del turisme un catalitzador de canvi positiu.
En el context de l'Agenda 2030 i els ODS, l'abast és universal, l'Any Internacional hauria de fomentar un canvi en les polítiques, les pràctiques d'empresa i el comportament dels consumidors per promoure un sector turístic més sostenible.
# IY2017 posarà èmfasi en el paper del turisme en els cinc àmbits clau següents:

(1) Creixement econòmic inclusiu i sostenible.

(2) Inclusió social, ocupació i reducció de la pobresa.

(3) Ús eficient dels recursos, protecció ambiental i canvi climàtic.

(4) Valors culturals, diversitat i patrimoni.

Respon.cat vol treballar, en col·laboració amb institucions i agents clau del país, per promoure un turisme respectuós amb el territori i sostenible social, econòmic i ambientalment.
 
 

Us podria interessar també

[Article] Embotits Mallart: un renaixement amb essència, per Xavier López

Mas Albornà, empresa membre de Respon.cat, s’alia amb Mallart Artesans Xarcuters i estableix un marc de col·laboració on totes les parts hi guanyen. Xavier López, especialista en cooperativisme i economia

Respon.cat convida 20 organitzacions a participar en un debat sobre Territoris Socialment Responsables en el marc del Marketplace

 El proper dilluns 20 d’octubre tindrà lloc el Marketplace 2014, en el qual Respon.cat hi col·labora Al matí es farà una trobada per parlar de Territoris Socialment Responsables a la

DIRSE organitza una jornada de presentació del II Estudi de la funció DIRSE a l’empresa espanyola

El proper 5 de juliol DIRSE presenta a Barcelona el II estudi de la funció dirse a l’empesa espanyola: l’estat de la professió 2019. Respon.cat i DIRSE mantenen un conveni