L’empresa ha de tenir una mirada vers el territori ja que una empresa no pot tenir èxit en un país fracassat, segons Santacreu a la Jornada de TSR i transparència

L’empresa ha de tenir una mirada vers el territori ja que una empresa no pot tenir èxit en un país fracassat, segons Santacreu a la Jornada de TSR i transparència

  • Les empreses i també la professió de l'auditoria han d'aprendre a gestionar la responsabilitat social, pel vicepresident del Col·legi.
  • Per Josep Santacreu, la transparència és molt rellevant i no l'hem de reduir sols a la informació financera perquè la transparència ajuda a conèixer-nos i a estimar-nos. A més, l’empresa ha de tenir una mirada vers el territori ja que una empresa no pot tenir èxit en un país fracassat.
  • Per Joan Cavallé, per a Caixa Enginyers l'RSE és un tema central perquè al ser cooperativa sempre han posat les persones al centre i no han pretès mai el benefici pel benefici sinó que aquests s'han de merèixer posant com a eix els valors.

Aquest divendres ha tingut lloc la VI jornada d’RSE amb el títol Territori socialment responsable i transparent, organitzada pel Col·legi de Censors i Respon.cat, amb la voluntat de generar un compromís amb la transparència que faci avançar la cultura empresarial del país.

La inauguració de la Jornada ha estat a càrrec de Josep Santacreu, president Respon.cat i conseller delegat de DKV Assegurances, José Antonio González, vicepresident del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC), i Joan Cavallé, director general de Caixa d’Enginyers.

El vicepresident del Col·legi, José Antonio González, ha destacat que cada cop la informacio no financera és més important i, per tant, les empreses i també la professió de l'auditoria han d'aprendre a gestionar la responsabilitat social. Per això, el Col·legi fa moltes accions i, en concret, ha publicat una guia que es presenta al final d'aquesta mateixa jornada. González ha indicat, seguint el model de la guia, que consideren que l'RSE té un caràcter estratègic i que entenen que comprèn cinc vectors, laboral, ambiental, social, econòmic i bon govern, i que integra tres valors, l'ètica, la sostenibilitat i la transparència.

Josep Santacreu ha presentat l’associació Respon.cat i ha mostrat la satisfacció pel fet que una part important dels ponents d’aquesta jornada són d’empreses membres de Respon.cat. Ha destacat que el naixement d’aquesta iniciativa era imprescindible sobretot per a les pimes, que són la gran majoria de les empreses catalanes. En aquest sentit, ha manifestat que tenim el repte de fer que la responsabilitat passi a ser un dels atributs que assumim que formen part de la manera catalana de fer empresa, tal com ho fou la qualitat i avui dia cada cop més la internacionalització i la innovació.

Santacreu també ha destacat la voluntat de col·laboració de Respon.cat, de teixir aliances amb altres organitzacions i treballar conjuntament per aquests valors. Respecte a la manera com des de Respon.cat s’entén la responsabilitat social, ha posat èmfasi en una visió àmplia que necessàriament va molt més enllà de les matèries d’acció social i que aborda una mirada integral a l’empresa a partir de tota la cadena de valor. I així, cal prestar atenció a matèries com la fiscal, observant que es generi impacte al territori a partir de pagar els impostos localment, per exemple. O també la transparència, que també és un dels grans temes d’RSE que cal enfortir ja que sovint les males pràctiques han sorgit de la seva mancança. Però no ens quedem sols amb un discurs en negatiu sobre la transparència sinó que cal fer un salt cultural al país.

Quan es pregunta a la gent qui ha de resoldre els grans problemes socials del món, avui dia es diu majoritàriament que les empreses. Però quan tot seguit es pregunta si ho estan fent, es respon que no. Així, tenim el deure i l’oportunitat de donar-hi resposta. Si sols parlem d’acció social i no de tots els reptes que l’RSE ens posa davant seria com parlar d’un castell de focs.

Quan es parla de transparència no hem de parlar sols de la informació financera, sinó que hi ha altres dades que són fonamentals i que s’han d’obrir i compartir, ja que el ciutadà cada cop hi està més interessat, com ara quines pràctiques tens amb els proveïdors, com tractes els treballadors, etc. Per Santacreu, la transparència ajuda a conèixer-nos i a estimar-nos.

Finalment Santacreu s’ha referit al concepte de Territori Socialment Responsable i ha fet referència al gran esdeveniment que Respon.cat va organitzar l’any passat a Vilanova i la Geltrú i ha dit que ajuntar transparència i TSR té grans virtuts. Una empresa no pot tenir èxit en un país fracassat. Encara que sigui per egoisme, l’empresa ha de tenir una mirada vers el territori.

El director general de Caixa d’Enginyers, Joan Cavallé, ha fet una observació inicial sobre la composició de l'auditori i dels ponents: hi ha un repartiment al 50% entre homes i dones, fet que cal valorar postivament.

Per a Caixa Enginyers, l'RSE és un tema central, entre altres coses perquè el fet de ser cooperativa fa que sempre hàgim posat les persones al centre, siguin les que hi treballen o les associades. Això ha portat la caixa a no pretendre mai el benefici pel benefici, sinó que els beneficis s'han de merèixer posant com a eix els valors.

Per exemple, han creat instruments arran del COP21. Quan miren l'evolució dels fons responsables -que no són sols per exclusió sinó per aportació- veus que són molt estables, que no tenen tanta volatilitat en el mitjà i llarg termini. També cal dir que les empreses que tenen un bon govern tenen un nivell de risc inferior i la prima de risc és més baixa, dona més nivell de tranquil·litat als inversors. Per tant, l'RSE no és sols bonisme sinó que aporta valor. Però això s'ha de fer amb indicadors, els clàssics financers més 120 de sostenibilitat.

Cavallé ha explicat que una part del compromís també es porta a terme amb la Fundació, on hi destinen un 10% dels resultats. Finalment se senten molt orgullosos de tota la feina que porten a terme i del fet de ser una de les entitats financeres més valorades del sector.

About author

Us podria interessar també

Últimes notícies

El nou paradigma organitzacional es basa en la confiança i l’empoderament de les persones

Vector5, Saoprat i Sertram, tres empreses membres de Respon.cat, han aportat el seu coneixement i experiència sobre el nou paradigma organitzacional en la cinquena sessió de Formació en RSE de

Sense categoria

ATENCIÓ PIMES: llancem la nova convocatòria de RSE.Pime, un pla d’acció en RSE en 10 sessions

Llancem l’RSE.Pime 2021, el programa de referència en Responsabilitat Social per a les pimes catalanes. L’acompanyament RSE.pime consta de 10 sessions en línia i dues consultories in company. El programa

Sense categoria

L’adaptació al canvi climàtic costarà fins a 440.000 milions d’aquí al 2050

El Projecte Focus de l’RSE a Catalunya va determinar com una de les matèries rellevants l’adaptació al canvi climàtic dins el Focus de compromís amb el territori. Avui precisament, el diari