L’economia circular: el meu residu és el teu recurs

Capsula_Economia_Circular_Respon.cat4

  • Avui ha tingut lloc la reunió de treball del Focus de l'RSE sobre economia circular al Palau Macaya de Barcelona.
  • Les empreses assistents han pogut manifestar com es planteja l'economia circular des de la seva realitat tenint en compte les singularitas de cadascuna.

Avui ha tingut lloc la reunió del grup de treball sobre economia circular que ha inclòs la càpsula de coneixement d'RSE sobre aquest tema que ha constat d'una primera part en què han intervingut persones de referència amb aquest tema i una segona part on les empreses han participat compartint experiències i coneixement en relació a la economia circular.
Mireia Cañellas Grifoll,
 responsable de projectes del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha exposat les eines que des de la Generalitat es posen al servei de les empreses per incorporar el concepte d’economia circular a la seva gestió. Ha destacat que “o tenim economia circular, o no tenim futur a Catalunya”, i és per això s’estan impulsant estratègies globals des de la Generalitat, així com un conjunt d’instruments en els àmbits de la informació i l'ssessorament, incentius públics, networking i col·laboració interdepartamental. Tanmateix, Cañellas ha destacat que les empreses són peces clau en aquest procés de transformació que es pretén impulsar a través de l'economia circular, i en elles recau aquest paper transformador que des de l'adminastració es vol incentivar.
Susana Pascual, responsable d'RSE del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, ha destacat la necessitat de pensar tots els processos circularment per avançar en aquesta matèria i no només pensar en la recuperació de residus. Pascual ha donat també algunes pautes per repensar aquests processos, com incorporar el diàleg amb els grups d’interès.
Isabel Roman, consultora med¡ambiental de Lavola, ha exposat diversos casos d’èxit, tant internacionals com de Catalunya.
Per últim, Alfredo Balmaceda ha compartit l’experiència de Zicla, una pime que des de 2005 treballa per convertir els residus en nous materials per a la indústria i en nous productes d'equipament urbà i trànsit per les ciutats.
Economia_Circular_Focus_Respon.catA continuació les empreses han pogut manifestar com es planteja l'economia circular des de la seva realitat tenint en compte les singularitas de cadascuna pel que fa a activitat, dimensió i localització. En aquesta segona part, el grup de treball d'empreses ha identificat les necessitats a l'hora d'incorporar plantejaments de l’economia circular en la gestió empresarial i s'han mostrat de manera conjunta solucions i exemples d'articulació de mecanismes de treball col·laboratiu per al seu desenvolupament.
Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, ha presentat la iniciativa Focus de l’RSE a Catalunya i els ODS, on s'emmarca aquest grup de treball sobre economia circular. Canyelles ha subratllat la capacitat de crear aliances com a peça clau per a dur a terme aquest tancament de cercle que porta implícit l'economia circular, i ha recordat que, alhora, la construcció d'aliances entre les organitzacions és un element fonamental de la gestió de la responsabilitat social de les empreses.

Us podria interessar també

Respon.cat va estar present al Marketplace amb un estand

L’estand de Respon.cat estava situat a la zona de plataformes promotores de la responsabilitat social, i disposava d’un rollup amb la identificació i un cartell fer per a l’ocasió amb

Networking Respon.cat al Bizbarcelona: El repte de la innovació responsable

Empreses membres de Respon.cat i participants de l’RSE.Pime 2016 han participat en la sessió de networking al Bizbarcelona: El repte de la innovació responsable S’han compartit bones pràctiques de pimes alineades