Estudi RSE a les pimes catalanes: valoren els incentius a l’RSE

Estudi RSE a les pimes catalanes: valoren els incentius a l’RSE

Càtedra Mango - ESCI-UPFAhir es va presentar un estudi sobre la integració de l'RSE a les pimes catalanes, en el marc de l'acte de llançament del programa RSE.Pime. L'estudi també estableix un comparatiu amb altres països.

• L'orientació emprenedora facilita la implantació de pràctiques sostenibles a les PIMES
• Per estimular el compromís amb el desenvolupament sostenible, les PIMES prefereixen instruments econòmics facilitadors i de sensibilització

2015-05-13_Xavier_Carbonell_Acte_RSE.Pime.

Xavier Carbonell, Càtedra Mango, ESCI-UPF, i tresorer de Respon.cat

L'acte de presentació del programa RSE.Pime també va tenir un espai per a la presentació de l'estudi sobre la integració del desenvolupament sostenible a les PIMES catalanes, realitzat per la Càtedra MANGO d'RSC de l'Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI-UPF). Xavier Carbonell, que a més és el tresorer de Respon.cat, i Silvia Ayuso, investigadora i directora de la Càtedra, van presentar l'estudi, destacant que moltes pimes ja estan duent a terme nombroses accions d'RSE, encara que no les comuniquin. A més, marcant una diferència amb altres països, les pimes catalanes prefereixen instruments facilitadors i de sensibilització per a estimular el compromís amb el desenvolupament sostenible, més que no les mesures coercitives.

 

2015-05-13_Silvia_Ayuso_Càtedra_Mango_Respon.cat

Silvia Ayuso, investigadora i directora de la Càtedra Mango d'RSC - ESCI-UPF

Davant els desafiaments del món actual, les empreses juguen un paper important per contribuir a l'assoliment d'un desenvolupament sostenible i cada vegada se'ls exigeix ​​més responsabilitat per l'impacte econòmic, social i ambiental de les seves activitats. Moltes pimes ja estan duent a terme nombroses accions de sostenibilitat i responsabilitat social, encara que no les comuniquin ni internament ni externament. L'informe "Integració del desenvolupament sostenible a les pimes catalanes", realitzat per investigadors de la Càtedra MANGO de Responsabilitat Social Corporativa de l'Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI-UPF), pretén aprofundir en aquesta "responsabilitat social silenciosa" de les pimes.

Basant-se en una enquesta telefònica a 300 pimes catalanes, l'informe analitza la integració de pràctiques de desenvolupament sostenible, i en particular investiga les pràctiques concretes dutes a terme pel que fa al medi ambient, la gestió dels recursos humans i la implicació en la comunitat, el compromís que recolza l'adopció d'aquestes pràctiques i l'opinió sobre les polítiques públiques per a estimular-les.

Les respostes de les empreses enquestades referents a les pràctiques empresarials de desenvolupament sostenible revelen una visió de l'RSC o sostenibilitat integrada en l'activitat habitual de l'empresa -es prioritzen actuacions que puguin crear llocs de treball i negoci en l'entorn local, millorar la motivació i productivitat dels empleats i comportar una reducció de costos. Dels resultats també es desprèn la rellevància del nivell de recursos econòmics (facturació) i de l'orientació emprenedora per dur a terme les diferents pràctiques de desenvolupament sostenible.

Pel que fa a la valoració de les polítiques públiques per a la promoció del desenvolupament sostenible, les empreses valoren com a més efectives aquelles que proporcionen incentius financers per a la millora de les pràctiques i sensibilitzen l'opinió pública. En menor mesura, es consideren també efectives la formació sobre el desenvolupament sostenible o la creació de xarxes de promoció del desenvolupament sostenible.

L'informe complet de l'estudi està accessible a la pàgina web de la Càtedra Mango d'RSC.

Per a més informació podeu contactar amb Silvia Ayuso, directora acadèmica de la Càtedra Mango d'RSC, adreça electrònica: silvia.ayuso@esci.upf.edu, Tel. 93 295 47 10.

Us podria interessar també

Es presenta Respon.cat a la comunitat professional holandesa: “la societat local és un stakehoder més a tenir en compte”

Aquest dimarts 18 de novembre va tenir lloc una trobada d’empreses i professionals holandesos instal·lats a Catalunya per tal d’abordar els reptes de responsabilitat social. Els ponents van oferir algunes

Respon.cat posa en marxa el canal de Youtube. Ja tenim Youtube!

  Posem en marxa en canal Youtube, on es podran trobar els materials audiovisuals que es generen de l’activitat de Respon.cat   Us convidem a subscriure-us a aquest canal a

Les empreses del Grup Clade volen anar un pas més enllà en RSE

Grup Clade és membre de Respon.cat des de l’orígen de l’organisme i ocupa una de les vicepresidències des de que es va constituir en associació. Respon.cat felicita i aplaudeix la