[Entrevista] Mercè Casals: vam ser visionaris quan dèiem que calia crear comunitat com a motor de transformació social

Recull d’entrevistes realitzades a empreses membres de Respon.cat en el el marc de col·laboració amb Corresponsables, media partner especialitzat en RSE i empresa membre de l’Associació.
Aquestes entrevistes mostren algunes bones pràctiques en matèria de Responsabilitat Social d’empreses compromeses amb la gestió responsable com a element competitiu i amb visió de futur.
Tot el material ha estat publicat en un especial de Corresponsables on es posa el focus en l’objectiu comú d’aquestes organitzacions de contribuir a fer un món millor i promoure la consciència ciutadana i organitzacional des d’un plantejament empresarial.

MERCÈ CASALS MARTÍNEZ, responsable de Territori i Organització de TSR Territori Socialment Responsable, SCCL

Com està apostant per la gestió socialment responsable la vostra organització? Ens podeu explicar breument la seva evolució fins a l’actualitat?

TSR Territori Socialment Responsable és una cooperativa jove, però amb una dilatada experiència en la gestió responsable per part de les persones que conformem l’equip. De fet, som de les poques empreses a nivell mundial que tenen el compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en els estatuts. A més, posem en el focus el desenvolupament de territoris socialment responsables, un model de gestió que vam crear les persones de TSR ja fa més de quinze anys. La nostra RSE comença pel nostre sentit empresarial perquè pretenem donar poder a les persones en els ODS, ja siguin com a veïns i veïnes o bé dins dels equips de les empreses. A més, per facilitar les aliances amb empreses i ajuntaments som una iniciativa social sense ànim de lucre. També tenim en compte els nostres impactes i fem servir criteris d’RSE a les compres o a la gestió dels residus i tenim molt interioritzada la igualtat de tracte i la no discriminació.

Podeu especificar algunes bones pràctiques o iniciatives concretes que estigueu desenvolupant i quins són els seus objectius?

La principal iniciativa és Edificis Positius, per facilitar que les persones puguin viure positivament l’experiència de ser veïns i veïnes, aprofitant tots els canvis que s’han de produir en les ciutats, de manera connectada a l’ODS 11 i a tots els altres. I alhora acompanyem les empreses per activar les seves persones en el compromís personal i corporatiu amb els ODS i l’RSE. Aquests dies molta gent ens diu que vam ser visionaris quan llancem aquest relat i que realment ara es comprèn millor que cal crear més sentit de comunitat.

Amb motiu de la Covid-19, hem elaborat una Guia de Recursos per a facilitar a la ciutadania tota la informació rellevant que pugui ser d’ajuda per a pal·liar els efectes de la pandèmia. També ens hem integrat en l’Associació COVIDWarriors (www.covidwarriors.org) per aportar el nostre coneixement i experiència en el desenvolupament de projectes per a la lluita contra la Covid-19 i els seus efectes adversos en la població, principalment en les persones més vulnerables o en risc d’exclusió social.

Quina és la situació actual de la gestió responsable i el govern corporatiu i els seus principals barreres i obstacles?

Després del que hem viscut aquests mesos, estem en condicions de fer un salt d’anys però cal aprofitar la finestra d’oportunitat. Per exemple, en el nostre cas estem ajudant empreses a definir el propòsit empresarial, cosa que és un bon símptoma. Però tot i que hi ha voluntat de fer les coses millor, sovint es generen conflictes dins la pròpia organització perquè no hi ha una alineació entre els valors corporatius i els valors personals de l’equip, fins i tot de la propietat. Sovint es produeix un gap que fa difícil desenvolupar una gestió socialment responsable que sigui sincera i que aconsegueixi els resultats esperats. No n’hi ha prou amb que algú de l’organització (ja sigui la propietat, l’equip directiu, els comandaments intermedis …) vulguin desenvolupar una gestió responsable i una bona governança, si la resta de persones de l’organització no remen en la mateixa direcció. Precisament un producte molt apropiat que oferim treballa en el diferencial entre els valors corporatius, els valors personals i els valors de el desenvolupament sostenible.

Quins són els altres reptes i desafiaments de la vostra organització en matèria d’RSC, sostenibilitat i ODS?

Un dels nostres objectius principals és donar a conèixer els Objectius de Desenvolupament Sostenible a tot tipus d’organitzacions, però sobretot a la ciutadania en general. És per aquest motiu que hem desenvolupat la iniciativa Edificis Positius (www.edificispositius), amb la qual podem arribar a les persones des del seu àmbit més íntim, el de casa, i proposar idees i accions perquè cada persona, de forma individual, pugui aportar el seu granet de sorra, però també, perquè dins de la seva comunitat es produeixin canvis que transformin la nostra societat i que contribueixin a l’assoliment d’un desenvolupament sostenible. Per exemple, podem millorar la convivència, fer un edifici saludable, fer un edifici cardioprotegit, estalviar diners i ser més eficients… Una empresa pot promoure que els seus equips fomentin uns edificis positius i, de passada, facilitar que aquest augment de la consciència i compromís aplicat, després es desplegui en la pròpia empresa.

Quina importància té per a vosaltres formar part de Respon.cat?

Creiem que les empreses hem d’associar-nos per col·laborar entre nosaltres i generar sinergies, però en aquest cas també és una opció de país, ja que creiem que estem contribuint a fer de Catalunya un país socialment responsable, on cada vegada hi hagi més empreses diverses, amb pimes i microempreses incloses, compromeses amb l’RSE. Ser membres de Respon.cat ens ajuda a identificar-nos encara més amb els compromisos de responsabilitat social que hem adquirit davant la societat i ens aporta coneixement i solidesa per seguir creixent com a empresa compromesa, alhora que ens dóna l’oportunitat de treballar de forma col·laborativa per sumar i fer front a reptes juntament amb altres organitzacions amb les que compartim valors tan importants com la responsabilitat, la corresponsabilitat i la confiança.

Us podria interessar també

Es presenta avui la 10a edició de l’Anuari Corresponsables a Barcelona

El president de Respon.cat intervé en la inauguració de l’esdeveniment Diferents empreses sòcies de Respon.cat faran les seves aportacions: Agbar, GasNatural, BBVA i DKV El CaixaForum de Barcelona acollirà aquest

El compromís de les pimes cap a la societat es manté sòlid

Les pimes que van començar a gestionar la responsabilitat social segueixen fent-ho de manera molt majoritària L’efecte de la crisi ha estat limitat en la gestió de la Responsabilitat Social

Col·laborar en lloc de competir per construir un futur sostenible per a les organitzacions

•  En la primera sessió del Marketplace virtual de Respon.cat Xavier López ens parla d’aliances i col·laboracions “confiança, transparència i voluntat de les parts, tres elements clau per col·laborar en