Recull d'entrevistes realitzades a empreses membres de Respon.cat en el el marc de col·laboració amb Corresponsables, media partner especialitzat en RSE i empresa membre de l’Associació.
Aquestes entrevistes mostren algunes bones pràctiques en matèria de Responsabilitat Social d’empreses compromeses amb la gestió responsable com a element competitiu i amb visió de futur.
Tot el material ha estat publicat en un especial de Corresponsables on es posa el focus en l’objectiu comú d’aquestes organitzacions de contribuir a fer un món millor i promoure la consciència ciutadana i organitzacional des d’un plantejament empresarial.
MAR BRUGUERAS FREIXA, consultor en RSE de Vector5 | excel·lència i sostenibilitat
Com està apostant per la gestió socialment responsable la seva organització? Ens podeu explicar breument la seva evolució fins a l'actualitat?
Vector5 tenim el propòsit d'avançar cap a un món més sostenible. Aquest objectiu no és senzill i som conscients que no ho aconseguirem sols. Per això apostem per focalitzar els nostres esforços a sumar complicitats, en l'impuls d'aliances i en la transparència cap als nostres grups d'interès. Les aliances són fonamentals en els nostres projectes i iniciatives per crear un major impacte i fomentar els territoris socialment responsables.
Pel que fa a la transparència, i alineat amb la pròpia naturalesa de la cooperativa, a causa de les conseqüències econòmiques derivades de l'impacte de la Covid-19, les persones sòcies de Vector5 van incrementar encara més la informació financera de la cooperativa disponible per a totes les persones treballadores. Cal destacar que des del moment inicial de la situació derivada de la Covid, la cooperativa va facilitar a totes les persones la possibilitat de teletreballar i de conciliar les seves responsabilitats professionals amb les personals.
Podeu especificar algunes bones pràctiques o iniciatives concretes que estigueu desenvolupant i quins són els seus objectius?
Ens motiva innovar i aprendre, i per a això ens autoapliquem algunes iniciatives que posteriorment oferim als nostres clients. Actualment estem experimentant com podem avançar cap a una gestió encara més ètica, cosa que apliquem a totes les nostres activitats i decisions. Volem aprofitar aquesta oportunitat per crear una metodologia molt dinàmica i participativa que incorpori els diferents grups d'interès. D'aquest procés volem que en resulti un model de gestió ètica viu pensat per poder evolucionar a mesura que l'organització i l'entorn canviïn, amb la voluntat de mantenir la nostra gestió ètica un pas per davant de la simple definició d'uns valors o d'un codi ètic.
Paral·lelament estem millorant les capacitats informàtiques de l'equip amb eines de teletreball per minimitzar l'impacte de l'increment de la mateixa. Volem que l'equip pugui desenvolupar els seus projectes, tasques, etc. de forma remota sense que això signifiqui un increment del seu horari laboral o una disminució de les condicions de treball. En aquest sentit és important destacar que hem adaptat totes les nostres metodologies de treball a la situació actual, sense reduir el dinamisme i els elements de participació característics de Vector5.
Una altra bona pràctica que estem duent a terme és oferir la major flexibilitat possible als treballadors per realitzar la tornada a l'oficina. Amb l'objectiu de minimitzar el risc d'infecció, les persones treballadores poden decidir quina és la forma de treball (presencial o virtual) que volen adoptar un cop acabada la desescalada.
Quina és la situació actual de la gestió responsable i el govern corporatiu i els seus principals barreres i obstacles?
Una de les barreres que ens trobem amb els clients a l'hora d'implementar una gestió responsable és el gran nombre d'iniciatives i certificacions existents. Hi ha una excessiva fragmentació sense una diferència significativa entre aquestes, provocant algunes vegades frustració en el reconeixement. Per a alguns clients la gestió responsable perd importància en el moment en què es converteix en una col·lecció de certificacions per a la seva disposició en diferents situacions.
Quins són els altres reptes i desafiaments de la vostra organització en matèria d'RSC, sostenibilitat i ODS?
Un dels nostres principals reptes actuals és la correcta implementació dels ODS en les organitzacions. Freqüentment ens trobem amb organitzacions que no tenen clar quin és la seva contribució als ODS, amb quina meta està relacionat un determinat projecte o que indicadors han d'utilitzar en la comunicació.
En aquests casos, sempre ens centrem en detectar quins són els ODS rellevants (materials) en relació amb la seva missió corporativa per poder incrementar encara més la seva contribució. Si no implementem els ODS en la gestió actual de l'empresa mai s'aconseguirà una contribució eficient i duradora en el temps.
Quina importància té per a vosaltres formar part de Respon.cat?
Respon.cat és un espai de trobada i intercanvi d'iniciatives innovadores, de bones pràctiques, de suma de compromisos i de co-creació d'intel·ligència col·lectiva. Les trobades organitzades per temàtiques amb les direccions d'empreses del territori són una iniciativa que ens ajuda a les empreses a prendre consciència dels nostres impactes i a intentar millorar-los. En definitiva, Respon.cat ens ajuda a compartir i conèixer bones pràctiques per enfortir el compromís de les empreses amb una gestió responsable.