[Entrevista] Chus López: hem apostat per la sensibilització per garantir les condicions de treball i les remuneracions dignes entre qui treballa en el sector

[Entrevista] Chus López: hem apostat per la sensibilització per garantir les condicions de treball i les remuneracions dignes entre qui treballa en el sector

Recull d’entrevistes realitzades a empreses membres de Respon.cat en el el marc de col·laboració amb Corresponsables, media partner especialitzat en RSE i empresa membre de l’Associació.
Aquestes entrevistes mostren algunes bones pràctiques en matèria de Responsabilitat Social d’empreses compromeses amb la gestió responsable com a element competitiu i amb visió de futur.
Tot el material ha estat publicat en un especial de Corresponsables on es posa el focus en l’objectiu comú d’aquestes organitzacions de contribuir a fer un món millor i promoure la consciència ciutadana i organitzacional des d’un plantejament empresarial.

CHUS LÓPEZ GONZÁLEZ, soci treballador de CREARSA, SCCL

Com està apostant per la gestió socialment responsable la vostra organització? Ens podeu explicar breument la seva evolució fins a l’actualitat?

Des del nostre naixement el 2018, un dels eixos estratègics de creaRSA SCCL ha estat la defensa en el sector audiovisual per aconseguir l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 8 (ODS8), sobre Treball Digne i Creixement Econòmic. Per a això, des de la nostra cooperativa de treball sense ànim de lucre d’iniciativa social hem apostat per la sensibilització per garantir les condicions de treball i les remuneracions dignes entre qui treballa en el sector. No només, a través de la seva defensa, sinó també amb la nostra política interna de contractació responsable del nostre equip i la promoció de la perspectiva de gènere en la cadena de valor de l’audiovisual.

De la mateixa manera, apostem per la col·laboració amb proveïdors responsables, integrant també els principis d’oficina verda i d’organització democràtica. En aquests dos anys, hem apostat per la difusió dels Drets Humans, però aquest focus ha anat a poc a poc perfilant-se i especialitzant-se, fins convertir-nos en un altaveu de la realització de produccions responsables dins el sector audiovisual.

Podeu especificar algunes bones pràctiques o iniciatives concretes que estigueu desenvolupant i quins són els seus objectius?

Actualment i dins del context COVID19, estem desenvolupant una Campanya de Sensibilització en xarxes socials per a la Difusió de la Responsabilitat Social, la Reforma horària i els Usos del Temps al sector audiovisual dins de la ciutat de Barcelona.

Aquesta iniciativa, que estem desenvolupant en col·laboració amb Catalunya Film Festivals, Productors Audiovisuals de Catalunya, l’Associació Iniciativa per a la Reforma horària i Intime i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, es duu a terme al llarg de tot el 2020 i, a més, està servint com un instrument per aportar recursos i informació a les entitats audiovisuals per fer front a les conseqüències provocades per la crisi provocada per la Covid-19.

De la mateixa manera, hem emprès accions formatives de suport a entitats de l’Economia Social, Solidària i Cooperativa en matèria de Màrqueting rEEsPonsable i Storytelling social per ajudar a la seva consolidació i el seu creixement en el context Covid-19.

Hem seguit mantenint la comunicació i edició dels Projectes de Responsabilitat Social Audiovisual en curs i hem enfortit el nostre compromís amb el suport a la visibilitat del voluntariat de crisi al Baix Llobregat, concretament, a Olesa de Montserrat.

Quina és la situació actual de la gestió responsable i el govern corporatiu i les seves principals barreres i obstacles?

La nostra gestió responsable es troba en aquests moments en un bon estat de forma, ja que hem complert els objectius estratègics a què ens havíem compromès des d’un inici. Hem aconseguit transcendir el camp dels Drets Humans, integrant pràctiques sostenibles i creant un model de gestió audiovisual basat en una eina d’autodiagnòstic en Responsabilitat Social Audiovisual i Reforma Horària, tant d’ús intern com extern per a tot el sector.

No obstant això, ens trobem amb algunes barreres, no hem pogut incorporar dones a la nostra plantilla per aconseguir una major perspectiva de gènere en la nostra cooperativa ni hem pogut portar a la pràctica els criteris ètics que vam difondre en l’eina d’autodiagnòstic a causa de la falta de recursos materials per a posar-los en pràctica.

Quins són els altres reptes i desafiaments de la vostra organització en matèria d’RSE, sostenibilitat i ODS?

Transcendir els principis ètics als nostres grups d’interès i les nostres pròpies produccions. No només permetent que portem a terme la realització de produccions 100% responsables en tota la seva cadena de valor, sinó que puguem mancomunar recursos materials que ens permetin dur a la pràctica projectes de més envergadura amb altres entitats de la Comunicació Responsable.

Quina importància té per a vosaltres formar part de Respon.cat?

Formar part d’Respon.cat ens permet: intercooperar amb altres entitats que promouen la Responsabilitat Social Empresarial (RSE) fora del nostre sector d’activitat, formar part de grups de treball per a la creació de projectes conjunts per al foment de l’RSE, erigir-nos com referents de l’RSE en el nostre sector i mantenir una relació estable amb altres persones i entitats col·laboradores per a la realització de projectes remunerats.

Us podria interessar també

Gabilondo, Belil i Campo Vidal han dialogat sobre l’ètica directiva

Ha tingut lloc una interessant jornada de Diàleg sobre “L’ètica aplicada a la funció directiva”, amb la participació del filòsof Ángel Gabilondo, catedràtic de Metafísica de la Universitat Autònoma de

Calidad Pascual intensifica la seva gestió ètica, responsable i excel·lent

Calidad Pascual, empresa membre de Respon.cat, intensifica la seva gestió ètica, responsable i excel·lent per fomentar la creació de valor amb els grups d’interèsCalidad Pascual es posa com a objectiu crèixer

Amb l’aplicació de mesures de conciliació laboral, a Vallformosa s’ha aconseguit una organització més competitiva

Amb motiu de la Setmana dels Horaris, entrevistem Joan Suriol, director de Recursos Humans de Vallformosa. Suriol afirma que “amb l’aplicació de mesures de conciliació laboral a Vallformosa s’ha aconseguit un millor