Entrevista a Rafel Oncins, recentment elegit nou president de Respon.cat

  • Rafel Oncins, director del departament d’RSE de SUPSA Supermercats Pujol, nou president de Respon.cat.
  • Segons Rafel Oncins, les empreses, mes enllà de buscar la rendibilitat i l’excel·lència en la seva activitat, han d’aspirar i contribuir en la millora de la qualitat de vida de les comunitats on l’empresa està present.

 

Entrevista al nou president de Respon.cat, Rafel Oncins

Quines són les prioritats per a Respon.cat en aquests propers tres anys?

En primer lloc voldria donar el nostre agraïment a la Mercè Mullor per tota la feina que ha fet durant aquets anys de presidència. Agrair també als altres membres que deixen la junta.
Per aquests propers anys cal fer un gran esforç per fer arribar la gestió socialment responsable i l’orientació al propòsit empresarial a una gran part del teixit empresarial català. Per això, també ens hem de proposar d’ampliar les empreses membres de Respon.cat especialment en aquells territoris o comarques on estem menys presents, com son les comarques de Lleida, les de Tarragona i les de Girona.
Ara que la pandèmia ens dona un respir, també hem d’impulsar els grups de treball per facilitar que totes les empreses membres trobin espais d’interès on participar: empresa amb propòsit, ODS, voluntariat, empresa saludable, economia circular, a més a més de programes com l’RSE.Pime o la formació en RSE
També ens hauríem de marcar l’objectiu d’augmentar els ingressos de Respon.cat per poder funcionar normalment encara que es retardin els ajuts i subvencions per tal de poder portar a terme iniciatives de major abast, més ambicioses, amb més impacte.

Quin repte t’agradaria haver assolit un cop acabat el teu mandat?
Voldria fer un salt en la comunicació i en el foment de l’empresa amb propòsit, com una manera d’elevar la gestió de la Responsabilitat Social, consolidant-la en els consells d’administració, i això vol dir tant generar predisposició en el món empresarial com oferir recursos concrets com ara els tallers que Respon.cat promou en aquest sentit, amb el quals confiem que moltes empreses coneguin la proposta i s’hi puguin sumar.

Com PlusFresc aborda l’RSC?
Fa mes de 30 anys que el nostre president d’Honor, en Rafael Pujol, va creure que teníem que anar mes enllà d’oferir productes de qualitat en uns supermercats còmodes i agradables i servits per persones amables amb un alt grau de professionalitat; havíem de intentar millorar el nostre entorn i això volia dir escoltar i prendre consciència del que podíem aportar o en que podríem ajudar per promoure iniciatives de caire solidari, cultural, de promoció de la salut, mediambientals …
Des de llavors a tots el plans estratègics que anem definint cada tres anys, la sostenibilitat i els projectes amb l’àmbit de la RSE estan presents i han estat transversals als altres projectes.
La nostra empresa te l’origen en una petita botiga que va obrir al 1929, i creiem que si hem arribat fins al dia d’avui es perquè hem sabut escoltar, per saber el que volien els nostres clients, ha hagut la voluntat de tenir la millor informació del què s’estava fent en altres ciutats i altres països i contrastar-ho si es el que volien els nostres clients. Amb tot això fer els canvis necessaris i adaptar-nos a les noves necessitats aportant innovació.
Però com que sabem que la sostenibilitat econòmica i tenir un bon clima laboral es necessària però no suficient, també tenim la voluntat de contribuir, a ser motor de canvi per aconseguir un Mòn millor, doncs serà la fórmula per a que la nostra proposta de servei sigui apreciada durant molts mes anys.

Quin missatge llançaries a les empreses membres?
M’agradaria dirigir-me a totes les empreses membres de Respon.cat i animar-vos a fer comunitat, a agafar més força i ser palanca per construir un teixit empresarial més responsable. Des de Respon.cat proposem activitats, formacions, esdeveniments, tots són espais de trobada per compartir i generar relacions amb altres empreses compromeses.
Els Grups de Treball de Respon.cat són vivers de coneixement en matèries clau de la Responsabilitat Social. Us convidem a participar-hi i a fer taca d’oli en el vostre entorn per ser cada vegada més empreses que no entenguin la gestió empresarial de cap altra manera que no sigui des de l’RSE.
Inicio el mandat amb respecte perquè els meus antecessors, Josep Santacreu i Mercè Mullor, han fet molta feina i la nova junta hem d’estar a l’alçada. Volem continuar creixent i aportant valor i que Respon.cat sigui una xarxa d’empreses referent que contribueixi a fer de l’RSE la manera catalana de fer empresa. I per això necessitem la implicació i la complicitat de totes les empreses que hi som i de la nostra capacitat per sumar-ne d’altres i arribar a tot el teixit empresarial. Compto amb vosaltres!

Us podria interessar també

Les empreses compromeses reaccionen amb responsabilitat davant el coronavirus

Des de Respon.cat volem mostrar algunes empreses compromeses que reaccionen amb responsabilitat davant la crisi del coronavirus. Compartim les bones pràctiques que estan aplicant algunes empreses membres de l’associació, amb una

ATENCIÓ PIMES: llancem la nova edició de RSE.Pime, un pla d’acció en RSE en 10 sessions

Llancem l’RSE.Pime 2022-2023, el programa de referència en Responsabilitat Social per a les pimes catalanes. Una nova oportunitat per fer un salt qualitatiu de la gestió de la Responsabilitat Social

Vols saber com gestiona la seva Responsabilitat Social una organització modèlica en aquesta matèria?

El proper 2 de març tindrà lloc la Jornada de Transferència de bones pràctiques d’RSE amb empreses de referència que incorporen la Responsabilitat Social en la gestió estratègica. Les persones assistents podran participar en