[Article #TSR] La Conca de Barberà, un Territori Socialment Responsable

TSR_capçalera_blog_Respon.cat

 

ConcadeBarbera_Mireia_PalauMireia Palau Grau
Tècnica de medi ambient del Consell Comarcal de la Conca de Barberà

La Conca de Barberà és una comarca de Catalunya, situada al nord de la província de Tarragona. La formen 22 municipis, que inclouen 56 nuclis de població. És un encreuament de camins entre les terres de Tarragona, Lleida i de Barcelona, ​​que fan entendre

el seu desenvolupament econòmic i la concentració d'infraestructures lineals en un espai limitat.

Territori agrícola i amb un important teixit empresarial, que té una relació respectuosa i coherent amb el seu entorn, amb paisatges de gran bellesa i nuclis històrics de valor incalculable.

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà és un organisme que treballa mancomunadament, des de fa més de 25 anys, amb tots els municipis per a una gestió ambiental sostenible.La nostra administració va rebre el certificat de qualificació ambiental EMAS el 2007.

Aquest procediment implica la millora de la gestió ambiental en aspectes com la reducció de residus, la implicació dels treballadors, l'estalvi d'energia, la comunicació interna i externa dels resultats ambientals, la reducció de costos i la millora de la imatge.

Vistos els grans beneficis, vam decidir definir una proposta que permetés integrar aquest projecte en la totalitat de la comarca. Una aposta valenta i ambiciosa, però, sobretot, de futur: responsable i sostenible.

Amb aquest objectiu es va treballar per executar el Projecte EMAS 22. La Conca de Barberà SostenibleAquest projecte ha suposat la implantació i el posterior manteniment d’un sistema de gestió ambiental voluntari als 22 ajuntaments de la comarca, segons el Reglament Europeu EMAS. Ha estat un projecte pioner a Catalunya, i permet que tots els municipis adaptin els seus processos tenint en compte la sostenibilitat, la responsabilitat ambiental, la consciència i el respecte amb l'entorn.

Es realitza un control i seguiment d'indicadors, una actualització anual de la legislació vigent aplicable, una revisió dels equipaments i es fixen uns objectius globals per reduir i optimitzar paràmetres com el consum d'aigua, d'electricitat, de gas, gasoil, emissions, material d'oficina, compres verdes i residus, així com assegurar la realització dels controls adequats dels edificis (extintors, ascensors, calderes, aires condicionats). Es realitza un programa i una declaració anual que inclou els resultats i estipula els objectius futurs, tot auditat externament per donar-li la validesa legal adequada.

E+22 ha millorat la gestió dels municipis i la comarca. Utilitza les millores ambientals com a catalitzador del turisme de qualitat i sensibilitzat amb el medi ambient, ja que l'entorn i les característiques físiques i geogràfiques de la comarca, integren el caràcter rural i ambiental que el projecte vol potenciar. El projecte EMAS +22 ha estat reconegut amb el 14e premi “Ciutat Sostenible”, en la categoria de premi especial. Aquest premi va ser rebut el passat mes de març a Madrid per part de la Fundació Fòrum Ambiental a mans de la Ministra d’ Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient. 

 

-

 

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà és un ens local de suport i de prestació de serveis als municipis, als ciutadans i als agents socioeconòmics de la comarca amb la finalitat de millorar el benestar social i econòmic dels habitants de la Conca de Barberà, amb l'objectiu de ser un referent en la innovació i el desenvolupament comarcal i en el compromís amb l'entorn.

L'RSE que desenvolupa es basa en:

• Predisposició i dedicació per servir els ciutadans
• Professionalitat en el treball i gestió òptima dels recursos
• Esperit de treball en equip
• Iniciativa i capacitat de millora en el treball
• Compromís social i respecte per la diversitat

TSR+10Algunes persones i organitzacions participants al Seminari TSR+10, que tindrà lloc el 8 de juny a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, han volgut compartir amb els altres participants i de manera oberta a totes les persones interessades en l’RSE i en el desenvolupament de Territoris Socialment Responsables, una reflexió sintètica sobre el seu punt de vista, sobre alguna acció que porten a terme, sobre alguna proposta… Aquest espai d’aportacions està obert a altres organitzacions que, encara que no participin al Seminari, vulguin contribuir a publicar alguna reflexió vinculada de manera molt sintètica.

TSR_agrupats_Respon.cat

Us podria interessar també

[Entrevista] Xavi Bria: l’important són les expectatives i que l’equip de professionals conegui el significat del compromís social

Recull d’entrevistes realitzades a empreses membres de Respon.cat en el el marc de col·laboració amb Corresponsables, media partner especialitzat en RSE i empresa membre de l’Associació. Aquestes entrevistes mostren algunes

Segon capítol de la websèrie basada en el programa d’acompanyament RSE.Pime

Es llança el segon capítol de la websèrie RSE.Pime.Coop, el resultat audiovisual de la participació de creaRSA.coop al programa RSE.Pime. CreaRSA, empresa membre de Respon.cat en procés de transformació en

Millora continua per innovar: el secret de Vallformosa

El proper 14 de desembre Accio organitza el primer “esmorzar d’innovació” amb l’empresa Valllformosa Aquests esmorzars volen sensibilitzar sobre la importància de la innovació a l’empresa   Quins factors són necessaris