[ARTICLE] Es presenta públicament el reconeixement a la Reforma horària dins els Premis Respon.cat

Aquest divendres ha tingut lloc l’acte de presentació de l’Anuari 2015 de la Iniciativa per a la Reforma Horària, en el qual Respon.cat ha fet públic el reconeixement a les bones pràctiques empresarials de reforma horària.
Us presentem l'article de reflexió a partir de la intervenció de Josep Maria Canyelles a l'acte de presentació de l'Anuari de la Reforma horària 2015.
Bon dia i bona hora!
Quina és la responsabilitat de l'empresa davant de la societat? En què es concreta? Què cal fer exactament? Directors i directores pregunten com he de liderar el canvi en aquesta organització per a assumir la Responsabilitat Social?
Una empresa primer de tot ha d'atendre aquelles responsabilitats que són inherents a la seva activitat. Si contamines el riu, si maltractes els treballadors, si enganyes la clientela, si fas elusió fiscal, la teva responsabilitat davant de la societat passa per abordar aquestes matèries.
Però un cop estàs abordant aquestes qüestions, és bo que l'empresa miri al seu voltant i es preocupi per les inquietuds de la societat on és present, per allò que la societat espera de les empreses en el seu conjunt.
Per a facilitar la selecció d'aquestes inquietuds, Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de l'RSE, ha engegat el projecte Focus de l'RSE a Catalunya, a partir del qual s'han identificat i consensuat vuit grans focus. Volem convidar totes les empreses que operen a Catalunya a incorporar aquestes matèries dins la seva gestió i alhora aportar recursos per a facilitar-ne la incorporació.
Un d'ells és el desenvolupament humà, dins del qual s'hi va destacar la iniciativa de la reforma horària. I una de les iniciatives que hem previst és la creació d'un reconeixement específic dins dels Premis Respon.cat. Els premis de l'RSE a Catalunya, a més dels dos premis a la trajectòria socialment responsable per a empresa gran i pime, i els tres reconeixement a les bones pràctiques empresarials de voluntariat d'empresa, de col·laboració ambiental empresa-societat, i de territori socialment responsable, a partir d'enguany també tindran dues nomes modalitats: el reconeixement a les bones pràctiques empresarials de gestió de la diversitat d'origen i a les bones pràctiques empresarials de reforma horària. Aquest reconeixement es farà a final de novembre.
A més del foment mitjançant aquest reconeixement, Respon.cat també ha assumit un compromís respecte a la reforma horària pel que fa al seu propi funcionament. Per això hem fet públic que volem sotmetre el nostre dia a dia a aquests criteris, cosa que ja té conseqüències com ara el fet que aquest proper dimarts iniciem un cicle de càpsules de coneixement, que tindran un horari de 14 a 16,30 hores. Se suposa que els participants hauran de venir-hi dinats!
Després d'anys de parlar-ne, força empreses ja comencen a entendre el sentit de la conciliació de la vida laboral i familiar. I saben que, més enllà de les mesures estrictes, per què aquestes realment creïn valor, s'han de contextualitzar en un context de canvi de la cultura corporativa, en el pas de la cultura de la presencialitat a la cultura del rendiment, de la productivitat.
Ara, no sols a aquestes empreses més sensibles, amb una cultura més avançada, sinó a totes, els fem una altra proposta: la reforma horària. En aquest cas, es vincula a un canvi en la cultura empresarial del país, i en un canvi de pautes de la societat, en el pas de la cultura del temps és or a la del temps és vida. Totes les empreses i totes les persones podran fer el pas, si bé en trauran un major profit aquelles que ja tingui un compromís corporatiu en la cultura de la conciliació, així com les persones que, més enllà del que se li proposi socialment, faci el pas a modificar els seus hàbits personals i familiars, obrint un nou espai familiar en el moment de l'esmorzar, el moment del bon dia.
El projecte Focus de l'RSE a Catalunya proposa l'agenda local de l'RSE, molt connectada i complementària a l'agenda global, que ve marcada pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Un aspecte com la reforma horària no forma part de l'agenda global, però sí que és un focus molt important de l'RSE a Catalunya. Per això, els compromís i la proactivitat per a gestionar el canvi ha de formar part d'un esforç compartit, per part de molts: empreses grans i petites, professionals, poders públics i entorn acadèmic, mitjans de comunicació i entorn educatiu, món de l'espectacle i dels esports, associacions ciutadanes i agents econòmics... i finalment les famílies, els grups, els individus. Emmarcar i fomentar la reforma horària legislativament és necessari en alguns aspectes, però el gran gruix depèn d'un canvi cultural que sols pot ser definitivament executat des del món productiu i la presa de consciència dels individus.
Tot això ens convida a acabar parlant de territori socialment responsable. Si volem fer de Catalunya un país socialment responsable, la societat catalana ha de prendre consciència del temps com a part de bé comú i exercir el dret a decidir com l'estructurem. Construir espais de llibertat també vol dir alliberar-nos una estructura del temps que ens ofega, que ens limita la productivitat, que ens genera infelicitat.
Que el temps conscient us acompanyi!
Josep Maria Canyelles
Coordinador de Respon.cat

Us podria interessar també

Comprendre en sentit de la Responsabilitat social a l’RSE.Pime 2017

Avui ha tingut lloc la primera sessió del programa RSE.Pime 2017 amb les 20 organitzacions participants. En aquesta sessió s’ha parlat de la Responsabilitat social com a estil i metodologia

La Fundació Ared al programa “Valor Afegit” de TV3

Una de les 17 organitzacions participants de l’RSE.Pime d’enguany, la Fundació Ared, ha estat notícia al programa de TV3 “Valor Afegit”. Amb el títol “Inserir a través de la confecció

Entrevista a Joan Piñol: Per cada euro invertit en programes de salut, hi ha un retorn mínim per a l’empresa del doble

  Amb motiu del Dia Mundial de la Salut, Respon.cat ha elaborat un monogràfic sobre salut i empresa on podem llegir l’entrevista a Joan Piñol, director general de la Fundación