Arrenca la primera iniciativa a Barcelona per convertir els residus de cafè en energia

Cafe_sostenible_respon.cat

 

  • L'empresa Up! Energia porta a terme una prova pilot per produir bio-combustible sòlid utilitzant les restes del cafè.
  • Amb els residus generats a Espanya en 1 any es podrien escalfar totes les llars de la Rioja (195.000 habitatges) durant els 3 mesos d'hivern ininterrompudament.
  • La prova pilot, en la qual participaran més de 80 establiments, preveu recollir més de 6.000kg de residus el que equival 1.500 hores de calor.

Només a Espanya es consumeixen 465 milions de tasses de cafè setmanalment i 195 milions fora de casa, el que genera més de 20 milions de residus. Residus que, en la immensa majoria de casos, no es reutilitzen. A partir d'aquest plantejament, Up! Energia ha desenvolupat a Barcelona i Terrassa una prova pilot de recollida de residus de cafè amb l'objectiu de produir energia calòrica per a ús ciutadà. La iniciativa, pionera a Barcelona, ​​reivindica el potencial i "segona vida" del cafè, la beguda més consumida del món després de l'aigua, i generadora d'un residu altament aprofitable.

De demanar un "tallat" a generar calor per a milers de llars

Des que es consumeix un cafè en un restaurant o cafeteria fins que aquest passa a ser un residu i es converteix en energia calòrica, es realitza un procés de tractat i transformació llarg. Un cop es recullen tots els residus, primer s'assequen, després es premsen i finalment es transformen en biomassa sòlida en forma de "pellets". Aquests "pellets" s'apliquen en estufes, calderes o calefaccions i tenen un alt poder calorífic. De fet, s'estima que amb els residus de cafè generats a tot Espanya en una setmana, i convertits en "pellets", es podria escalfar un pis de 70m2 durant 923 anys ininterrompudament, i amb els d'un any, es poden escalfar tots els llars de la Rioja (195.000 habitatges) durant els tres mesos d'hivern ininterrompudament. Up! compta amb el suport d'Escola d'Enginyeria de la UPC per al prototipatge del procés productiu, buscant la màxima sostenibilitat.

Més de 80 establiments participants per evitar 6000 kg de residus
La iniciativa compta amb la participació de més de 80 establiments, cafeteries, restaurants i hotels compromesos amb el medi ambient i la inserció social, entre els barris de Sants i Gràcia, inclosos 4 cafeteries situades a l'estació de Sants, gestionades per Areas, i 16 clients de Productes del cafè, la marca de cafè Brasilia és la principal patrocinadora d'aquesta iniciativa.
En total, durant els mesos de novembre i desembre, la iniciativa preveu recollir més de 6.000 kg de residus de cafè d'aquests establiments participants. Amb el que recull s'estima que es pot generar 1.500 hores de calor.
Basat en el concepte d'"economia circular"
La iniciativa d'Up! Energia respon al concepte d'"economia circular", basat en l'aprofitament de productes, materials i recursos durant el major temps possible, de forma sostenible i reduint al mínim la generació de residus per minimitzar l'impacte mediambiental, entre altres avantatges. Segons Danielle Pellikaan i Judith Gilbert, impulsores del projecte, "si es comparen els residus del cafè amb la fusta que s'utilitza per generar biomassa, el cafè és més calorífic, emet menys cendra i menys CO per la qual cosa es necessita menor quantitat de matèria per escalfar el mateix i com aprofita un residu evitem l'impacte ambiental negatiu que suposaria la seva mala gestió ". A més, afegeixen Pellikaan i Gilbert, "les estufes i calderes de biomassa necessitaran menys manteniment, generant també un estalvi econòmic i disminuint el risc de malalties respiratòries".
Sistema de recollida pioner a Barcelona
El mètode de recollida de residus "porta a porta" és nou a Barcelona, ​​tot i que és un concepte molt estès a nivell internacional, i un dels que millors resultats obté (entre 60-80% dels residus són separats correctament). A més, promou la sensibilització de les persones sobre els residus que generen i redueix un 15% la generació d'aquests immediatament després d'introduir aquest sistema. En el cas d'aquesta prova pilot, la recollida de residus "porta a porta" serà duta a terme pel Grup Cooperatiu TEB, dedicats a la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual. L'empresa s'encarregarà de la logística "d'última milla" a peu, amb l'objectiu de crear oportunitats d'inserció laboral. En breu s'implementaran en cafeteries d'hospitals gestionats per ISS Facility Services, proves de recollida on els residus de cafè són recollits per Up! Energia, que aprofita els processos de la logística i la producció per crear oportunitats d'inserció sociolaboral per a joves ex tutelats, tant com en les operacions de les empreses col·laboradors. L'associació Factor Escolta, impulsora de la iniciativa Up !, conjuntament amb l'associació EICASCANTIC s'encarrega de formar els joves previ a la inserció.

 

Els participants i impulsors de la iniciativa
Up! Energia és una iniciativa impulsada per l'Associació Factor Escucha en col·laboració amb el Grup CooperatiuTEB, l'Associació Eicascantic, la Universitat Politècnica de Barcelona i les empreses Areas, Productes del Cafè i ISS Facility Services per impulsar l'economia circular, recollint i transformant en energia els residus del cafè i crear oportunitats d'inserció laboral per a col·lectius vulnerables.

 

Us podria interessar també

Entrevista a Josep M. Canyelles, coordinador de Respon.cat: “L’RSE és un estil de gestió i de lideratge”

La Vanguardia publica avui una entrevista a Josep Maria Canyelles, expert en RSE i coordinador de Respon.cat, en un suplement especial dedicat a la Responsabilitat Social Empresarial, titulat “RSE: responsabilitat

MútuaTerrassa nova empresa membre de Respon.cat

MútuaTerrassa s’ha incorporat com a membre de Respon.cat, iniciativa empresarial per promoure la responsabilitat social a Catalunya. Respon.cat ja acull cinquanta-dues empreses d’àmbits i dimensions molt diverses, totes caracteritzades pel compromís

Respon.cat col·labora amb la campanya per la Reforma horària

Respon.cat ha col·laborat des de fa temps amb la iniciativa per la Reforma horària, i ara dues empreses membres, el Grup Sifu i Suara Cooperativa, podran participar en un procés pilot d’acompanyament a empreses,