Respon.cat inicia la reflexió sobre un nou contracte social
- Un nou contracte social no només afecta matèries socials i laborals sinó que també afecta de manera més àmplia el context relacionat amb els reptes de l’Agenda 2030
- Les empreses han d’aportar la seva opinió i Respon.cat vol democratitzar aquest debat entre les empreses fent-lo arribar també a les pimes.
Dilluns 9 de novembre va tenir lloc la sessió del Consell Social de Respon.cat, que va abordar el repte d’un nou contracte social, amb una ponència inicial a càrrec del Sr. Carles Campuzano, expert en polítiques públiques i actualment director de Dincat.
La sessió va ser presidida pel Dr. Josep Santacreu, president d’honor de Respon.cat i conseller delegat de DKV Assegurances, juntament amb l’actual presidenta Mercè Mullor, de Mullor SA. Josep Santacreu va afirmar que la responsabilitat social ha de ser un vector necessari en la reflexió i configuració d’un nou contracte social. Així mateix, va considerar que la inflexió en la manera de veure l’empresa i el canvi de model ja s’estava imposant però ara s’hi afegeix una sensació que és nova, de major necessitat, determinació i impuls.
Segons Carles Campuzano, ara és un moment molt oportú per parlar de nou contracte social, i ara encara més pel context Covid. Una societat, perquè funcioni, necessita uns grans acords, com els que Europa es va dotar després de la 2a GM. Un contracte social hauria d’equilibrar les posicions diverses, i aportar protecció i seguretat davant de riscos, responsabilitat dels que van millor respecte als que van pitjor, i gestió de les expectatives de futur. Són les condicions perquè les democràcies i les economies funcionin. El repte, per Campuzano, és com refem el contracte social perquè doni certeses, seguretats i protecció, sabent que, a diferència del s.XX, ara operen altres transformacions com la globalització, les qüestions demogràfiques i vinculades a l’envelliment, les revolucions tecnològiques, els reptes ambientals, els canvis de valors…
Campuzano va esmentar algunes de les qüestions que caldrà abordar: la fiscalitat, la regulació de l’àmbit laboral, les qüestions generacionals, la transició energètica i reptes climàtics. A més, en la construcció d’un model d’empresa i de capitalisme més inclusiu cal tenir en compte aquests aspectes que són molt centrals per al que es pugui fer des de Respon.cat: la llei d’informació no financera, la compra i contractació pública, la necessitat de construir aliances, o el sector emergent de les empreses amb propòsit.
Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, va justificar que Respon.cat abordi aquesta reflexió perquè la responsabilitat social hi hauria de ser un element important en referència al paper de l’empresa i a la redefinició de què entenem per prosperitat.
Us podria interessar també
La Fundació Salud y Persones organitza les jornades on line “L’impacte de la Covid-19 en les emocions”
La Fundació Salud y Persona, membre de Respon.cat, organitza les jornades “L’impacte de la Covid-19 en les nostres emocions”. Sor Lucia Caram, Francesc Torralba i Joana Frigolé faran una anàlisi
[Vídeo] Mercadona pren mesures davant la crisi del coronavirus
Amb la voluntat de mostrar com responen les empreses compromeses davant la crisi del coronavirus, Respon.cat ha elaborat un recull de vídeos amb propostes, bones pràctiques, crides o altres iniciatives que
Fundació Ilersis: el foc no esborrarà els nostres somriures
La Fundació Ilersis de Lleida, empresa membre de Respon.cat, va patir un incendi que els va destruir la nau de producció. Davant aquest infortuni convidem les empreses que hi estiguin