5 de desembre: Dia internacional del voluntariat. Bones pràctiques en voluntariat d’empresa

5 de desembre: Dia internacional del voluntariat. Bones pràctiques en voluntariat d’empresa

  • Amb motiu del Dia Internacional del voluntariat que se celebra el 5 de desempre Respon.cat ha preparat un monogràfic amb experiències d’organitzacions que desenvolupen programes de voluntariat d'empresa i coneixerem l'opinió d'agents actius en aquest tema.
  • A continuació es poden veure programes de voluntariat corporatiu d'empreses catalanes, entre les quals mostrem les guanyadores dels Premis Respon.cat en la categoria de "millor programa de voluntariat empresarial"

Bones pràctiques

Aigües de Barcelona

El voluntariat d’Aigües de Barcelona és el mitjà que tenim les persones que formem part de l'empresa de retornar a la societat tot el que hem rebut, invertint el nostre temps i capacitats en causes en les que creiem i que considerem que tenen un impacte positiu en el territori en el que operem. Algunes activitats les obrim a amics i familiars i d'aquesta manera som capaços de mobilitzar més persones voluntaries i transmetre els nostres valors a través de persones properes a nosaltres.

Des del voluntariat organitzem i participem en accions de voluntariat alineades amb l'estratègia de l’empresa i els Objectius del Desenvolupament Sostenible definits per Nacions Unides (ODS) .La sensibilització sobre l’accés a l’aigua és el nostre element transversal i els nostres àmbits d’actuació es centren en la lluita contra la pobresa, la promoció del medi ambient i l'enfortiment de les relacions amb el territori on prestem el servei. A destacar que des del 2015 han participat 126 voluntari@s d'Aigües de Barcelona en 12 activitats amb un total de 847 hores de voluntariat.

La classificació del gran recapte és l'activitat que mobilitza més voluntari@s, de totes les àrees i diferents perfils laborals de l'empresa. Durant 4 hores treballem en equip amb molta energia per omplir capses d'aliments provinents de la campanya del Gran Recapte del Banc dels aliments. El passat any vam omplir prop de 175 banyeres, el que representa més de 65 tones d’aliments, podent ajudar així a moltes famílies desafavorides del nostre entorn.

Calidad Pascual

El voluntariat corporatiu en Calidad Pascual el concebem com un projecte dins dels eixos estratègics de la RSC de la Companyia, l'objectiu és potenciar la participació de les nostres persones en activitats vinculades a la nostra contribució a la societat com a element determinant del nostre model d'empresa.

En aquest sentit, davant l'enorme dimensió de la societat civil organitzada en l'àmbit social, en els últims anys hem dut a terme un exercici de centralització d'esforços, posant el focus en la col·laboració amb les 4 grans entitats socials declarades d'interès públic: Fundació Once, Banc d'Aliments, la Creu Roja i Càritas.

Per exemple, el grup voluntariat de Pascual participa a la cita solidària anual de la campanya "Gran Recapte 2018" del Banc d'Aliments, que aquest any celebra la seva Xa edició amb la cooperació de més de 50 voluntaris dels seus centres a tota Catalunya.

D'altra banda, estem oberts a la identificació de noves oportunitats que puguin sorgir fruit de múltiples factors, dins dels eixos de la Companyia: benestar (promoció d'hàbits saludables), desenvolupament social (ocupabilitat, compres responsables, assessorament professional ...) així com el Medi Ambient .

Addicionalment, amb caràcter anual ,llancem la convocatòria d'ajuts a diversos Projectes Socials és l’anomenat "Està a les teves mans", on són els propis treballadors els que presenten i trien els projectes als quals Pascual ajudarà.

Zurich

Zurich ha estat l’empresa guanyadora de l’edició 2018 del Premi Respon.cat de reconeixement al programa de voluntariat empresarial. En aquest sentit, l’empresa realitza accions de voluntariat des de 2012 i des de 2015 compta amb un Club del Voluntariat, l’objectiu del qual és posar en marxa accions solidàries de manera continuada arreu del territori, que aportin valor a tres grups d’interès: la comunitat, les persones voluntàries i l’empresa. Les activitats que es realitzen des del Club es poden agrupar el 4 grans pilars: infància, medi ambient, persones en risc d’exclusió social i habilitats. Durant el 2017 l’empresa va mobilitzar 400 persones voluntàries, a partir d’activitats organitzades amb la col·laboració d’entitats com ara l’Obra Social Sant Joan de Déu, Junior Achievement, la Fundació Princesa de Girona o la Fundació Pere Tarrés, entre d’altres.

Novartis

L’any 2017 Novartis va rebre el Premi Respon.cat de reconeixement al seu programa de voluntariat empresarial, [fitxa] el qual recull un ampli ventall d’actuacions, com ara el dia de la solidaritat, l’olimpiada empresarial solidària, donacions de roba, recollida de temps, tallers solidaris, etc. A més, compten amb una plataforma digital interna a partir de la qual els col·laboradors es poden inscriure als diferents projectes de voluntariat. Només amb el dia de la solidaritat, que celebren des de 1996, van mobilitzar el 2017 27.500 col·laboradors d’arreu del món, 245 dels quals a Espanya. Totes aquestes actuacions les realitzen amb la col·laboració de nombroses entitats del tercer sector, com ara la Fundació ARED, la Fundació GAEM o la Fundació Llars Compartides a nivell local, o organitzacions internacionals com ara Plan o la Carava Solidària a Àfrica Occidental.

Vegeu el vídeo

Esteve

L’any 2016 Novartis va rebre el Premi Respon.cat de reconeixement al seu programa de voluntariat empresarial [fitxa]. SMILES és el Programa de Voluntariat Corporatiu d’ESTEVE definit per a contribuir a la millora de la salut i de la qualitat de vida de les comunitats properes i de la societat en general, el qual està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, on poden contribuir de manera més directa per la seva activitat química-farmacèutica:

  • Smiles: L’accés a la salut
  • Smiles: La inserció laboral
  • Smiles: La cura del medi ambient

Vegeu el vídeo

HP Barcelona

L’any 2015 Novartis va rebre el Premi Respon.cat de reconeixement al seu programa de voluntariat empresarial [fitxa]. HP Barcelona desenvolupa una política activa de Voluntariat Corporatiu com part essencial de la cultura de l’empresa. Recolza entitats, col·lectius i institucions del seu entorn més proper, sempre animant els empleats a cedir part del seu temps com a voluntaris, prioritzant les fórmules que permetin una implicació humana i el compartir els seus coneixements i habilitats.

Vegeu el vídeo

About author

Us podria interessar també

Sense categoria

[Entrevista] Lurdes Biosca: vam començar a treballar amb les normes ISO 9001, 14001 i 18001, no pas per separat, sinó d’una manera integrada i que tenia un nom, l’RSE

Recull d’entrevistes realitzades a empreses membres de Respon.cat en el el marc de col·laboració amb Corresponsables, media partner especialitzat en RSE i empresa membre de l’Associació. Aquestes entrevistes mostren algunes bones pràctiques en

Sense categoria

Taller de millora d’habilitats de portaveu per a intervencions professionals

Tres empreses membres de Respon.cat participaran en el Bizbarcelona mostrant les seves bones pràctiques en àrees clau de la Responsabilitat social vinculades al Focus de l’RSE desenvolupament del compromís social.

Sense categoria

[Vídeo] Tres empreses membres de Respon.cat presenten Bones pràctiques vinculades al projecte Focus de l’RSE al Bizbarcelona

Un any més el Bizbarcelona va ser escenari de casos de bones pràctiques de pimes en tres àrees clau de la gestió de la Responsabilitat Social Empresarial de la mà