Puigdemont rep Respon.cat per reforçar les complicitats en l’impuls a la responsabilitat social

  • La Junta directiva de Respon.cat ha estat rebuda pel president de la Generalitat de Catalunya, que li ha mostrat el treball que es porta a terme per enfortir la responsabilitat social de les empreses
  • Puigdemont ha agraït el compromís de les empreses i ha mostrat sensibilitat perquè la responsabilitat social formi part del conjunt de les organitzacions catalanes

Barcelona, divendres 27 de gener

S'ha presentat la iniciativa Respon.cat al president de la Generalitat de Catalunya en el marc d'una audiència oficial a la Junta directiva de l'associació. El president Josep Santacreu, conseller delegat de DKV Assegurances, ha presentat Respon.cat com l'organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya, alhora que se n'ha destacat el caràcter singular pel fet del seu sentit vinculat al territori.

En aquest sentit, s'ha volgut destacar que Respon.cat promou l'RSE localment però que allò que li dóna sentit no és una o altra norma o iniciativa sinó que pot col·laborar amb totes perquè la raó de ser és promoure que les empreses catalanes creixin en responsabilitat social. I de fet, moltes de les accions que es fan, tenen com a destinataris moltes pimes que no en són membres. Respon.cat s'ha presentat com una iniciativa jove, de dos anys, i en ple creixement, amb voluntat d'acollir totes les empreses sensibles amb l'RSE i amb orgull de l'equilibri entre empreses grans, mitjanes i petites.

En la conversa s'ha posat una atenció especial a programes com l'RSE.Pime i els Premis Respon.cat, i també s'ha transmès el sentit del programa Focus de l'RSE a Catalunya i com permet treballar pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides d'una manera adaptada a Catalunya i adequada al teixit empresarial. A més, se li ha fet acte de lliurament d'un exemplar numerat amb el número 100 de l'Ideari Respon.cat de la responsabilitat social.
També s'ha parlat de la voluntat de Respon.cat de contribuir a fer de Catalunya un territori socialment responsable (TSR), i també amb un enfocament cap a les comarques, amb un enfocament que faciliti la integració de les pimes i microempreses en els compromisos envers la societat, i entenent que en un TSR empreses de totes dimensions s'hi han d'implicar com també tota mena d'organitzacions, públiques, socials, acadèmiques... En aquest sentit, s'ha valorat la importància de construir un relat que doni suport a avançar cap a un país socialment responsable amb la col·laboració de tots els agents, com es diu precisament a l'Ideari de l'RSE.

Tots els representants de la Junta directiva han presentat les respectives empreses o organitzacions. Han participat a l'audiència, a més de Josep Santacreu (DKV), la vicepresidenta Mercè Mullor (Mullor SA), el vicepresident David Cos (Grup Clade), el secretari Narcís Bosch (Consell de Cambres), el tresorer Xavier Carbonell (ESCI-UPF), els vocals Manel Giraldo (Aigües de Barcelona), Beatriz Bayo (Mango) i Cristian Rovira (Grup Sifu), i el coordinador Josep Maria Canyelles.
El president Puigdemont  ha afirmat que iniciatives com Respon.cat poden ajudar a facilitar que una empresa es pugui presentar davant la societat amb un compromís envers aquesta i que es percebi que, mentre treballa i fa negoci, també li importen els problemes o els desafiaments que té plantejats el país.

Respecte la col·laboració públic-privat, Puigdemont ha expressat la necessitat que des de l'àmbit privat existeixin empreses compromeses, ja siguin mercantils o d'economia social, que puguin col·laborar en la prestació de serveis públics, i ho ha fet esgrimint raons de sostenibilitat. En aquest sentit, ha expressat la preocupació per  les dades d'un dels darrers estudis del CEO que indicava una certa degradació en la percepció de la ciutadania al voltant de la prestació de serveis públics en mans d'operadors privats, amb ànim o sense ànim de lucre, justament quan per part de moltes d'aquestes empreses s'ha millorat la transparència.
Finalment, el president també s'ha interessat per quina mirada, des de l'RSE, cal fer damunt aquesta quarta revolució industrial que està creixent tan ràpidament, referint-se a les startups que tenen base tecnològica però que no ofereixen serveis de tecnologia sinó serveis a les persones, com ara compres, transports, o turisme. Entre altres reflexions, els responsables de l'associació s'han mostrat compromesos amb un sentit de la responsabilitat social que no es limita a unes bones pràctiques concretes en certes àrees com l'ambiental o l'acció social, sinó que l'RSE ha de començar per pagar els impostos localment i contribuir a mantenir l'estat del benestar.
Accés a les fotos de la sessió

Us podria interessar també

Seminari “Progressar en el Voluntariat d’Empresa”

Respon.cat us proposa aquest seminari de 3 sessions (dimecres 6 i 27 de maig i 17 de juny). El voluntariat d’empresa o corporatiu és cada vegada més apreciat per moltes empreses.

Amat. adapta l’atenció a la clientela a la situació actual per responsabilitat social i professional

Amb el lema “Ara que no estem tan junts, estem més a prop que mai” Amat. alinea les seves polítiques i accions a la situació actual d’acord amb les recomanacions

La jornada de transferència dels Premis Respon.cat 2017 aprofundeix en l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques entre empreses

Més de 50 assistents en la tercera Jornada de Transferència de Bones pràctiques d’RSE mantenen l’alt interès en aquesta sessió-taller. La Jornada pretén aprofundir en la Responsabilitat Social de les empreses