Consell acadèmic
Consell acadèmic
Respon.cat considera que el paper dels organismes acadèmics és molt rellevant per a un bon desenvolupament i expansió de la Responsabilitat Social com a enfocament de gestió de les empreses i organitzacions.
Respon.cat vol tenir en el món acadèmic un aliat en el repte de promoure un salt qualitatiu i quantitatiu de la Responsabilitat Social a Catalunya, alhora que ens cal poder disposar del coneixement que l’acadèmia ens pot proporcionar.
A més, la contribució de les universitats per a expandir la Responsabilitat Social també pot produir-se a partir de l’RSU, és a dir, la gestió de l’RS en les pròpies universitats i organitzacions acadèmiques, fet que ajudarà a fomentar un territori més compromès amb la responsabilitat social.
Es considera convenient que Respon.cat es doti d’espais de diàleg amb grups d’interès, de manera coherent amb els principis de l’RSE. Per una banda, tal com preveuen els estatuts de l’associació, s’ha creat un Consell social, on estaran representats els principals grups d’interès. Per altra banda, i atesa la singularitat i rellevància del món acadèmic, s’ha considerat que era convenient tenir un marc propi per a aquest col·lectiu, de manera que permeti tenir una dinàmica pròpia i poder generar col·laboracions.
MEMBRES DEL CONSELL ACADÈMIC DE RESPON.CAT
Antonio Argandoña, director de la Càtedra La Caixa RSC
Sergi Arnau, Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB)
Silvia Ayuso, directora acadèmica Càtedra Mango d’Escola Superior de Comerç Internacional – Universitat Pompeu Fabra (ESCI-UPF)
Narcís Bosch, gerent del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya
Enric Brull Alabart, Universitat Rovira i Virgili (URV)
Titulacions
• Doctor en Administració i Direcció d’Empreses. Universitat Rovira i Virgili (URV), Tarragona, 2009. • Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses (ADE). Universitat Oberta de Catalunya (UOC), 2001. • Diplomat en Ciències Empresarials. Universitat Oberta de Catalunya (UOC), 1998. • Enginyer Tècnic Industrial. Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), 1985. • EMPA (Executive Master in Public Administration). ESADE Business School, 2013 • Programa de “Gestión de Equipos de Alto Rendimiento”. IESE Business School, 2015 • Màster en Direcció d’Empresas. CESEM, 1990.
Experiència professional:
• Des del 1990 fins el 2019 a la Diputació de Tarragona. És director de l’Àrea de Coneixement i Qualitat. • Fins el 1990, 18 anys treballant en el sector dels muntatges industrials. Altres: • És Avaluador del Model EFQM d’Excel·lència. • Està certificat com a Lead Auditor IRCA ISO 9001:2000 per TÜV. És Auditor ISO 9000:2000 per AENOR. • Està certificat en Direcció de Projectes pel PMI (PMBOK 3rd edition) • Està certificat per ITIL Foundation in TI service Management (ITIL V3) • És professor associat de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), en el Departament de Gestió d’Empreses • És tutor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en els estudis d’ADE (Administració i Direcció d’Empreses). • Va ser cofundador de l’MBA de la Univesitat Rovira i Virgili, curs de postgrau de l’URV. Ha estat director associat fins el 2013.
Victòria Camps, catedràtica de filosofia moral de l’Universitat Autònoma de Barcelona
Núria Camps Mirabet, coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la UdL
Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat
Xavier Carbonell, director Càtedra Mango de l’Escola Superior de Comerç Internacional – Universitat Pompeu Fabra (ESCI-UPF)
Xavier Cardona, director del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya
Albert Carreras, director de l’Escola Superior de Comerç Internacional – Universitat Pompeu Fabra (ESCI-UPF)
Mònica Figueres, vicerectora de l’Universitat Pompeu Fabra
És doctora en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra (2005) i llicenciada en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1995) i en Ciències de la Informació per la mateixa universitat (1993). Va treballar com a periodista i sociòloga abans d’incorporar-se el 1998 com a docent a l’UPF. Des de 2008 és professora titular del Departament de Comunicació de l’UPF, on imparteix diferents assignatures en estudis de grau i de màster. Les seves línies d’investigació són la joventut i la comunicació, amb especial atenció a la variable gènere; l’ètica de la comunicació i l’educació o alfabetització mediàtica. Ha exercit diferents càrrecs a la Universitat Pompeu Fabra i des del 2013 és vicerectora de Responsabilitat Social des d’on treballa per transversalitzar l’RS en tots els àmbits de la institució, des de la docència i la recerca a la gestió i la governança.
Joan Fontrodona, director del Departament d’Ètica Empresarial i director acadèmic de l’IESE Center for Business in Society
Pere Fullana, director Càtedra UNESCO de Canvi climàtic i cicle de vida de l’Escola Superior de Comerç Internacional – Universitat Pompeu Fabra (ESCI-UPF)
Elisabeth Garriga, directora del Centre de Sostenibilitat i Impacte Social d’EADA Business School
Javier Lafuente, president ACUP i rector de l’UAB
Chus López, Universitat CEU Abat Oliba
Jordi Martí, Universitat de Barcelona
Maria Jesús Martínez-Argüelles, doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials i directora dels Estudis d'Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials (branca Empresa) per la Universidad de Oviedo, Màster in Economics per la UPF, Doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials per la UB i Màster en Qualitat Industrial per la UNED.
Actualment és professora agregada dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC on desenvolupa docència en l’àmbit de l’organització d’empreses. Ha estat responsable acadèmica de diferents titulacions, sotsdirectora de docència, i actualment, és la directora dels Estudis d’Economia i Empresa.
Josep Joan Moreso, catedràtic de Filosofía del dret i president de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU)
És catedràtic de Filosofia del Dret a la Universitat Pompeu Fabra. Llicenciat (1983) i Doctor en Dret (1988) per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat també professor d’aquesta Universitat i de la Universitat de Girona. És també professor convidat honorari de la Universidad Diego Portales de Santiago de Chile. Les seves publicacions versen sobre la teoria general del dret i sobre els fonaments filosòfics del constitucionalisme. Ha publicat una desena de llibres i uns dos-cents articles de la seva especialitat a editorials i revistes, nacionals i internacionals, de prestigi al seu camp acadèmic. És editor de la col·lecció ‘Filosofía y Derecho’ de l’editorial Marcial Pons i, entre d’altres, de les revistes Ratio Juris i Doxa. Ha estat Rector de la Universitat Pompeu Fabra entre 2005 i 2013. Ara és president d’AQU Catalunya i president del CIDOB.
Jordi Morrós, professor investigador a la Fundació CIES, Centre d’Investigació d’Economia i Societat (UB)
Ester Oliveras, president de la Comissió Sostenibilitat Col·legi Economistes / delegada rector per temes de sostenibilitat Universitat Pompeu Fabra
Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya (CADS)
Carlos Rey, Càtedra Direcció per Missions i Govern Corporatiu (UIC)
És professor de Direcció Estratègica i director de la Càtedra Direcció per Missions i Govern Corporatiu a la Universitat Internacional de Catalunya. Consultor d’estratègia i gestió del canvi a DPM Consulting. Ha treballat per a empreses de diversos sectors com ara Sony, Abertis, Repsol i Aigües de Barcelona. Va ser director general d’HUF Espanya i vicepresident executiu d’Huf International, empresa alemanya líder en sistemes de seguretat per a l’automòbil. Anteriorment va exercir diverses funcions de management al Regne Unit, Índia i Mèxic. Doctor en Direcció d’Empreses i coautor de “Direcció per Missions”, publicat en quatre idiomes, a més d’altres llibres i articles de management en més de 15 països.
Begoña Roman, professora en la Facultat de Filosofia de l’UB i Secretària executiva d’Ethos Ramon Llull
Anna Sabata-Aliberch, secretària general Universitat de Vic- Universitrar Central de Catalunya (Uvic-UCC)
Dolors Setó, professora titular d’Organització d’Empreses a l’Universitat Rovira i Virgili
Ma Rosa Terradellas, directora de la Càtedra d’RSU de la Universitat de Girona
Ha estat professora a la UAB (1989-92) i és professora de Pedagogia a la UdG des del 1992. La seva docència s’ha centrat en els estudis de mestra, especialitzant-se en metodologies, didàctica i organització escolar i en relacions entre família i escola. Ha participat en nombrosos postgraus i màster, tant d’educació infantil com de gestió i docència universitària, a Espanya i en d’altres països. També ha liderat i participat en diferents projectes de recerca vinculats a la formació de mestres i a la innovació.
Ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat a nivell estatal: secretària (2008-10) i presidenta (2010-13) del Grup de Treball de Cooperació de la CRUE. Representant de les universitats espanyoles al Consejo de Cooperación (2008-13) i presidenta (2013) de la Comissió de Seguiment del Consejo. També ha exercit diversos càrrecs de gestió a la seva universitat. Directora de l’ICE 1992-98. Vicedegana (2000-04), adjunta responsable de Cooperació i Voluntariat (2004-09), vicerectora delegada d’igualtat, cooperació i estudiants (2009-13). Actualment dirigeix la Càtedra d’RSU a la UdG.
Daniela Toro, doctora en Sociologia d’Esade.
Francesc Torralba, director Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull
Josep Maria Vilalta, director Associació Catalana Universitats Públiques (ACUP)
Pere Ysern, Universitat Autònoma Barcelona