- Respon.cat ha col·laborat amb la Conferència: Cap una economia sostenible (ODS) organitzada pel Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya.
- "Els ODS s'han de treballar en clau de territori" aquests és una de les conclusions que s'han extert de la jornada.
Ahir va tenir lloc Conferència: Cap una economia sostenible (ODS) on s'han exposat les conclusions a què han arribat els grups de treball que han fet un estudi profun sobre quatre dels disset Objectius de Desenvolupament Sostenible:
- Aigua neta i sanejament (ODS núm. 6)
- Energia assequible i sostenible (ODS núm.7)
- Treball decent i creixement econòmic (ODS núm. 8)
- Aliances para aconseguir els objectius (ODS núm. 17)
Daniel Faura, president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC), ha obert la jornada entomant la responsabilitat que tenen els auditors com a professionals que poden contribuir a millorar la mesurabilitat, afirmant que "hem de ser capaços d'avançar en noves mètriques per avaluar elements d'acompliment"
Àngel Pes, president de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial, ha recordat la interrelació que existeix entre els 17 ODS, cosa que fa que funcionin de manera complementària i que marquin un model orientat a una economia inclusiva. Pes ha afirmat que Pacte mundial ha assumit com a pròpia l'agenda dels ODS i el primer pas és donar-la a conèixer entre en el món empresarial.
Presentació de les conclusions dels grups de treball
Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, ha coordinat el grup de treball sobre el disseté ODS, aliances para aconseguir els objectius, i ha remarcat la importància de les aliances que reforcen la cultura de la confiança. L'expert en responsabilitat social ha afirmat que "empreses i administració o empreses amb empreses, sigui com sigui, les aliances són necessàries perquè aporten valor a totes les parts". En aquesta línia cal destacar els Territoris Socialment Responsables, una altra manera d'abordar la responsabilitat social en clau de territori amb l'eix fonamental de les aliances. Canyelles també ha explicat el projecte Focus de l'RSE a Catalunya, que s'està treballant des de la interrelació amb els ODS com una manera d'acostar a la realitat de Catalunya l'agenda global que pretén incrementar la sostenibilitat global.
Complementàriament ha parlat Adela Suñer sobre el concepte del bé comú i la metodologia de l'Economia del Bé Comú. Jordi Morrós ha desenvolupat alguns sistemes d'avaluació de transparència i rendició de comptes vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible
Lucas Moragas, de l'Agència Catalana de l'Aigua, ha format part del grup de treball sobre l'objectiu 6, aigua neta i sanejament. Moragas ha declarat que els ODS generen un nivell d'exigència major, cosa que és molt necessaria donat que es donen incoherències com que en l'era de la tecnologia un 10% de la població no té accés a una font d'aigua de qualitat. A Catalunya el repte que tenim és reduir els consum, millorar les xarxes d'abastiments domiciliari, augmentar la capacitat de dessalinització i introduir nous sistemes de reultilització. Per assolir aquest reptes s'estan aplicant mesures de protecció medi hídric i millora del sanejament.
Martí Solà, director de la Fundació Gas Natural i coordinador del grup de treball sobre l'objectiu 7, energia asseguible i sostenible, ha afirmat que si volem una energia neta cal apostar amb valentia per les energies renovables, i ha recordat que 6,5 millors de persones moren cada any per la mala qualitat de l'aire. Un altre membre d'aquest grup de treball, Joan Batalla, ha reiterat la interrelació dels ODS i com a exemple ha afirmat que "no és possible aconseguir fites de creixement econòmic sense eficiència energètica, i això ens aboca a multiplicar la recerca i l'estudi en aquesta matèria". Batalla ha alertat sobre la precarietat en què es trobem 1/4 de la població mundial que no disposen d'accés a un bé bàsic com és l'electricitat.
Josep Maria Serena, membre del Consell Assessor pel Desenvolupament sostenible (CADS), ha explicat la tasca d'aquest organisme, que entre altres coses ha acostat els ODS a la realitat catalana, realitzant una diagnosi i proposant uns reptes en conseqüència que pretenen marcar l'agenda local amb objectius de millora de la sostenibilitat en el nostre país, como ara incrementar el percentatge d'inversió en energies renovables del 5,5% actual al 20% fins el 2020. En aquest sentit, s'ha recordat que la pobresa energètica afecta més de 600.000 persones a Catalunya, cosa que posa de manifest la necessitat de marcar reptes de millora.
Joan Fontrodona, de l'IESE Business School, ha mostrat els resultats del grup de treball sobre l'objectiu 8, treball decent i creixement econòmic, i ha recordat que tenir feina avui no significa escapar de la pobresa, i és per això que cal aprofundir en aquest ODS8 que cerca l'ocupació de qualitat com un element que afavoreix el creixement econòmic.
Josep planas, responsable de la Subdirecció General d'Informació i Foment de la Sostenibilitat, ha exposat com s'estan aplicant els ODS des de l'administració, i ha declarat que "volem reforçar el model que promou aquesta agenda global que s'ha aprovat i ho volem fer marca de país, és per això que hem creat el pla nacional que ha de marcar l'estratègia per aconseguir els reptes que se'ns plantegen amb aquests ODS". Com a grup motor d'aqesta iniciativa, s'ha decidit agafar els cinc ODS que més s'alineen amb l'activitat del Departament, i d'aquest posem fites i reptes a tres, que seran sotmesos a un procés participatiu que servirà per contrastar els indicadors. Tot plegat ha de servir per a convertir-nos en referents i replicar aquesta actuació a altres Departaments amb els ODS que corresponguin segons l'activitat que desenvolupen.