Bona pràctica: enquesta a pimes “antigues participants” en programes d’RSE

Bona pràctica: enquesta a pimes “antigues participants” en programes d’RSE

Sovint l'avaluació dels programes es limita als resultats immediats sense atendre l'impacte en el llarg termini. Fer un esforç per analitzar aquest impacte hauria de ser una bona pràctica rellevant, ja que permet saber si el programa va merèixer la pena i sobretot si val la pena seguir invertint en programes equivalents. Aquestes avaluacions són especialment necessàries per a organismes públics, agents empresarials, organitzacions no lucratives, que intenten desenvolupar nous valors socials, millorar els impactes econòmics i socials a llarg termini. De fet, són reptes que van vinculats a la seva pròpia missió i, per tant, esdevé una responsabilitat social poder rendir comptes de l'impacte i mostrar capacitat d'aprenentatge.

Enguany s'està posant en funcionament la iniciativa empresarial Respon.cat per al desenvolupament de la Responsabilitat Social a Catalunya, i aviat començarà a fer programes per a enfortir l'RSE de les pimes, com altres s'havien fet anteriorment. De fet, Respon.cat neix sota els auspicis del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, que anteriorment havia promogut els programes RSE.Pime i tRanSparÈncia.

Connectant amb la reflexió anterior, s'ha volgut contactar amb totes les empreses que van participar a RSE.Pime, tRanSparÈncia, i també altres programes liderats des d'altres institucions, com RSE.Coop i Gestió Sostenible Rural, per fer una petita enquesta sobre com han evolucionat en la gestió de l'RSE, si han anat a més o a menys i les causes. Aquesta acció s'ha concertat amb el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, que per mitjà de la seva Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, desenvolupa el foment de l'RSE a Catalunya. D'aquesta manera, i gràcies a la voluntat col·laborativa de totes les parts, govern i agents econòmics podrem tenir una imatge més real de la situació actual, dels impactes dels programes i les inversions fetes, i podrem dissenyar millors instruments.

A les pimes se'ls ha enviat aquesta comunicació en la qual s'aprofita per convidar-les a respondre també a una enquesta del programa COGITA:

Fa uns anys la vostra empresa va participar en un programa de foment de la Responsabilitat Social. Considerem també una responsabilitat avaluar l'impacte a llarg termini d'aquests programes, per a conèixer l'efecte que van tenir i poder així millorar els que es puguin fer en el futur.

És per això que us agrairem molt que ens pugueu respondre aquest qüestionari. És molt breu: sols conté tres preguntes, amb l'objectiu de conèixer quin és el progrés que heu fet en la gestió de la Responsabilitat Social després de la vostra implicació en aquell programa. Els resultats s'utilitzaran per tal que el Consell de Cambres i el Departament d'Empresa i Ocupació disposin de dades actualitzades, i per tal que des de la iniciativa respon.cat es puguin reconèixer bones pràctiques i preveure accions futures adequades a les necessitats.

Al final, el qüestionari enllaça amb un seguit de preguntes complementàries que corresponen a un projecte europeu, COGITA, on Catalunya participa per mitjà del Consell de Cambres de Comerç. També us agrairem que hi pugueu donar resposta, tot i que es tracta de dos qüestionaris independents.

Us podria interessar també

Sense categoria

Comprendre en sentit de la Responsabilitat social a l’RSE.Pime 2017

Avui ha tingut lloc la primera sessió del programa RSE.Pime 2017 amb les 20 organitzacions participants. En aquesta sessió s’ha parlat de la Responsabilitat social com a estil i metodologia

Sense categoria

[Vídeo] A Mullor hem abordat la crisi aportant solucions adaptades a cada situació

Amb la voluntat de mostrar com responen les empreses compromeses davant la crisi del coronavirus, Respon.cat ha elaborat un recull de vídeos amb propostes, bones pràctiques, crides o altres iniciatives

Sense categoria

Jornada sobre “Transparència, via fonamental per al compliment a Espanya de l’Agenda 2030”

El proper 9 de desembre el Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya i la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial celebren la jornada sobre “Transparència, vía fonamental per al compliment